Bespaar met stroomloze noodverlichting

Noodverlichting en vluchtwegsignalering zijn van oudsher grote energieslurpers. Dag en nacht, ook buiten werktijd, dient de vluchtwegsignalering goed zichtbaar te zijn. Het is voor veel organisaties dan ook een hoge kostenpost.

Geplaatst door: Escape Light B.V.

 

In dit artikel leggen we uit wat noodverlichting eigenlijk is en we zoomen in op Tritium Lights. Wat zijn Tritium Lights en hoe werken deze in de praktijk. Wat zijn de voordelen en waarom levert het gebruik van Tritium Lights op termijn een enorme besparing op.

Wat verstaat men precies onder noodverlichting?

Onder het verzamelbegrip Noodverlichting zijn een drietal verschillende armaturen te onderscheiden:

Vluchtrouteverlichting
Vluchtrouteverlichting zorgt ervoor dat, bij het wegvallen van de netspanning, de vluchtroutes voldoende zijn verlicht. Zo kunnen obstakels in de vluchtroute worden herkend en kan er veilig gebruik van worden gemaakt.

De meest voorkomende uitvoeringsvormen zijn:

- In het plafond geplaatste aparte verlichtingsunits met 1 of 2 tl-lampjes en een ingebouwde accu.
- Bestaande tl-armaturen die door een centrale noodstroomvoorziening worden gevoed.

Vluchtrouteaanduiding
Vluchtrouteaanduiding zorgt voor een eenduidige en herkenbare aanduiding zodat de kortst mogelijke vluchtroute wordt getoond. De meest voorkomende uitvoeringsvormen zijn:

- Niet-nalichtende stickers
- Nalichtende stickers
- Noodverlichting ledarmaturen en tl-armaturen
- Tritium Lights

Combinatie armaturen
Deze armaturen zorgen voor zowel de vluchtrouteverlichting als de vluchtrouteaanduiding. In de wandelgang worden deze armaturen vaak ‘transparanten’ genoemd. Dit begrip is echter nergens gedefinieerd en wordt gelukkig steeds minder gebruikt. De meest voorkomende uitvoeringsvormen zijn: tl-vluchtrouteverlichtingsarmaturen voorzien van een groen pictogram.

Tritium Lights

De praktijk wijst uit dat in vergelijking met elektrische vluchtrouteaanduiding, Titium Lights over een periode van 15 jaar het voordeligst zijn in aanschaf en gebruik. Verderop in deze longread gaan we hier dieper op in, maar eerst is het belangrijk om wat meer te weten over de techniek en de toepassingsgebieden van Tritium Lights.

Wat zijn Tritium Lights?

Tritium Lights zijn permanent verlichte vluchtrouteaanduiding bordjes, gebaseerd op de werking van tritiumgas. Deze bordjes worden toegepast als permanent verlichte vluchtrouteaanduiding zonder dat daarvoor een aparte noodstroomvoorziening noodzakelijk is. Ze werken volledig zonder accu’s, lampjes en aansluitkabels en geven toch licht gedurende 15 jaar (en langer).

Tritium Lights bestaan al sinds 1918. Zonder dat u het wellicht wist, heeft u al kennis gemaakt met deze vorm van vluchtrouteaanduiding.
De gangpadverlichting en aanduiding van nooduitgangen in vliegtuigen worden al meer dan 50 jaar voorzien van dit soort verlichting.

De armaturen worden verlicht met lichtbronnen die bestaan uit glazen buisjes, die inwendig zijn gecoat met een fluorescerend poeder en zijn gevuld met tritiumgas. Tritiumgas (3H) is een isotoop van waterstof dat zwakke be?tastraling (elektronen) uitzendt. Deze elektronen activeren de fluorescerende coating, waardoor de buisjes continu licht uitstralen.

De technologie is vergelijkbaar met een tl-lamp waarbij het gas door elektriciteit wordt geactiveerd. Bij Tritium Lights wordt het gas eenmalig in de fabriek geactiveerd, waarna het minimaal 15 jaar blijft ‘branden’. Er is dus geen elektrische aansluiting nodig. En dat kan - zeker op lange termijn - grote besparingen opleveren.

Waarom Tritium Lights voordeliger zijn


Escape Light B.V. is sinds 2005 exclusief importeur voor Europa van Tritium Lights, niet-elektrische en onderhoudsvrije verlichte vluchtrouteaanduiding.

Bedrijvengids Geplaatst door
Escape Light B.V.

Escape Light B.V.

Valsteeg 8, 7751 RK  Dalen

Bedrijvengids Wilt u meer weten?

Vraag vrijblijvend informatie aan.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.