Is het gebouw goed beveiligd?

Kunnen bewoners zich in het complex dat je beheert veilig voelen, wetende dat bij 40% van de verhuizingen niet alle sleutels worden ingeleverd? Met deze 10 checks weet je of het sleutelbeheer en de sluitplannen nog aan de huidige veiligheidseisen voldoen

Geplaatst door: iLOQ Benelux B.V.

Is dit gebouw goed beveiligd op het gebiedvan sleutelbeheer?

Veiligheidscheck: Hoeveel van onderstaande vragen kun je met een JA beantwoorden?

1. Hebben alle bewoners en ex-medewerkers hun sleutel ingeleverd bij vertrek?
Bij een schrikbarend hoog percentage van 40% van de verhuizingen worden niet alle (digitale) sleutels ingeleverd. Hoe lang duurt het in jouw organisatie voordat de sleutels van ex-bewoners of ex-medewerkers onklaar zijn gemaakt en uit het systeem zijn verwijderd? Hoe simpeler, hoe sneller. Met software waar nog geen cursus voor nodig is kan dat op afstand en per direct.

2. Vervangen we bij sleutelverlies de mechanische cilinders?
Als een traditionele sleutel verloren of gestolen wordt dienen alle cilinders en sleutels te worden vervangen. Bovendien kunnen mechanische sleutels op iedere straathoek gekopieerd worden. Met een digitaal sluitsysteem met tokens, keycards of een sleutel met chip kunnen de toegangsrechten van een verloren of gestolen sleutel softwarematig worden gewist. Kostenefficiënt, want er is geen nieuwe cilinder nodig.

3. Heb ik controle over het betreden van gemeenschappelijke ruimtes?
Misbruik en inbraak van gemeenschappelijke ruimtes vormen voor bewoners en woningcorporaties een vervelend probleem. Sommige cilinders slaan sleutelhandelingen op in hun geheugen. Daarmee is het eenvoudig te monitoren welke sleutel wanneer gebruikt is. Dit is ook nuttig voor de politie en voor de verzekeringmaatschappij. Alleen al de wetenschap dat deze handelingen worden opgeslagen voorkomt een groot deel van het misbruik.

4. Ontvangen wij van derden met tijdelijke toegang de uitgeleende sleutel altijd retour?
Bij schoonmaak of werkzaamheden komt, vanwege de vele sleutels die in het bezit zijn van tijdelijke gebruikers, de veiligheid als snel in het geding. Een deurlezer kan op afstand geprogrammeerd worden met toegangsgroepen of tijdzones. Hierdoor kunnen na het afgesproken uur alleen nog de bewoners naar binnen.

5. Zijn al onze hoofdsleutels (GHS) nog traceerbaar?
Het gevaar van een verloren master key uit een Generaal Hoofdsleutel Systeem (GHS) snappen we allemaal. In geval van verlies zakt het veiligheidsniveau direct. Dit geldt niet alleen voor een gemeenschappelijke ruimte of een enkele woning, maar voor alle appartementen. Een ramp op het gebied van aansprakelijkheid. Met een digitaal sluitsysteem kunnen zelfs de toegangsrechten van een verloren hoofdsleutel in een handomdraai uit alle cilinders worden verwijderd.

6. Is mijn sluitplan net zo flexibel als de veranderingen binnen de organisatie?
Bewoners verhuizen, hun partners wisselen, huurcontracten zijn in- of exclusief garage, toeleveranciers zoals schoonmakers en onderhoudsmensen wijzigen. Kunnen bewoners er met een gerust hart vanuit gaan dat niemand die er niet hoort zelfs de gemeenschappelijke ruimte kan betreden? Met een digitaal sluitsysteem kun je toegangsrechten op een sleutel zelfs op afstand wijzigen. Zo garandeer je continu het hoogst mogelijke niveau aan veiligheid.

7. Zijn de certificaten van ons huidige sleutelsysteem nog wel geldig?
De meeste sluitsystemen werken met een pasje waarop een beperkt aantal patenten vergeven zijn. Wat gebeurt er als dat aantal bereikt is? Een sluitsysteem zoals iLOQ S10 heeft een digitale encryptie die levenslang geldig blijft.

8. Weet je zeker dat sleutels niet zonder toestemming gekopieerd zijn?
Ondanks kopieerbeveiliging middels een certificaat is het haast niet te voorkomen dat sleutels bijgemaakt worden. Met de komst van 3D printers is zelfs de meest gedetailleerde mechanische sleutel te dupliceren, zonder dat daar toezicht op is. Zelfs gecertificeerde sleutels die enkel op vertoon van een pasje gemaakt worden, kunnen toch worden nagemaakt. Zo’n pasje biedt schijnveiligheid.

9. Is er slijtage op de centrale entreedeur van het woningcomplex?
Veelgebruikte toegangsdeuren zoals de hoofdentree van een wooncomplex zijn onderhevig aan slijtage. Bij sommige sluitsystemen moet soms al na 6 maanden de cilinder vervangen worden. Digitale systemen gaan veel langer mee. Een enkel systeem waarin een digitale kaartlezer of keyreader aan de hoofdentree gecombineerd wordt met een eenvoudigere cilinder op de huisdeur valt te verkiezen.

10. Heb ik wel een reëel inzicht in de integrale kostprijs van een sluitplan?Verborgen kosten! Wat goedkoop lijkt, blijkt vaak duurkoop om 2 redenen: het totaalplaatje (aanleg bekabeling stroomvoorziening digitale cilinder, aanschaf batterijen en sleutels) of langetermijnkosten (wisselen van batterijen, vervangen cilinders bij sleutelverlies, manuren sleuteluitgifte). Met een digitaal sluitplan van bijvoorbeeld iLOQ , waarbij de sleutel de benodigde energie opwekt door het insteken in de cilinder, zijn alle kosten vooraf inzichtelijk en budgetteerbaar

meer informatie: https://www.iloq.com/nl/oplossingen/woningbouw/

Telefoonummer : 040 213 8720
Email : ferry.nekkers@iloq.com

Bedrijvengids Geplaatst door
iLOQ Benelux B.V.

iLOQ Benelux B.V.

High Tech Campus 69, 5656 AG  Eindhoven

Bedrijvengids Wilt u meer weten?

Vraag vrijblijvend informatie aan.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.