Oud appartement kopen? Hier let je op

Wil je een appartement kopen dat al een tijdje geleden gebouwd is? Zorg dan dat je voldoende onderzoek doet. Je wilt tenslotte niet onverwacht allerlei verborgen gebreken tegenkomen als je er eenmaal woont.

Geplaatst door: Knab

Verborgen gebreken

Een verborgen gebrek houdt in dat het huis een gebrek heeft, wat je niet direct kunt zien als je het huis bezichtigt. Een lekkage tussen de muren bijvoorbeeld, of houtrot in de palen. Zelfs met een bouwkundige keuring kun je verborgen gebreken soms alsnog over het hoofd zien.

Onderzoeksplicht

Als je een huis wilt kopen, heb je als geïnteresseerde de verplichting om uit te zoeken of een huis gebreken heeft. Onderzoeksplicht heet dit. Check tijdens een bezichtiging bijvoorbeeld of alle kranen het doen en of de wc doorspoelt. Dit soort gebreken kun je zelf makkelijk achterhalen, zodat je ze niet achteraf op de verkoper hoeft te verhalen.

Bouwkundige keuring

Wil je een bod doen op een woning? Overweeg dan serieus om eerst een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Hierbij checkt een bouwkundig expert het huis op eventuele gebreken. Hierdoor heb je een beter beeld van de staat van het huis en wat er eventueel nog moet gebeuren.

Wil je weten wat er tijdens een bouwkundige keuring precies gebeurt en wat het je kan opleveren? Je leest het in het gratis e-book van Knab.

Informatieplicht

De verkoper zelf heeft informatieplicht. De verkoper mag het dus niet achterhouden als hij of zij weet dat het huis een bepaald gebrek heeft, zoals een lekkage. Stel daarom zelf ook vragen tijdens de bezichtiging over de staat van de woning en laat de antwoorden indien mogelijk vastleggen op papier. Dan kun je hier eventueel op terugvallen als de verkoper later bepaalde gebreken ontkent.

Ouderdomsclausule

Koop je een oud appartement? Dan kan de verkoper een ‘ouderdomsclausule’ opnemen bij de verkoop. Hierin staat dat het een oude woning betreft en dat je als koper niet dezelfde verwachtingen mag hebben van het onderhoud, als bij een nieuwe woning. Je bent als koper niet verplicht om deze clausule te accepteren en je mag erover onderhandelen.

Alsnog verborgen gebreken

Ontdek je na een paar maanden alsnog een geborgen gebrek? Laat dit dan binnen twee maanden na ontdekking van het gebrek weten aan de verkoper. Dit doe je middels een brief. Hierin vermeld je ook een eventueel termijn, waarin je het gebrek gefixt wilt hebben.

Je kunt de verkoper aansprakelijk stellen als het een ernstig gebrek is dat het gebruik van de woning in de weg staat en als het voor de overdracht al aanwezig was. Het doet er in deze situatie niet toe of de verkoper ervan op de hoogte was bij de verkoop of niet. Is het gebrek niet zo ernstig en kun je nog prima in het huis wonen? Dan kan je de verkoper alleen aansprakelijk stellen als hij of zij ervan wist voor de overdracht.

Bedrijvengids Geplaatst door
Knab

Knab

Meeuwenlaan 98-100, 1021 JL  Amsterdam

Bedrijvengids Wilt u meer weten?

Vraag vrijblijvend informatie aan.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.