Valbescherming; veilig werken op hoogte

Zelfs zonder hoogtevrees is werken op hoogte altijd spannend. Er zit een groot risico aan vast. Om veilig op hoogte te kunnen werken is het van belang goede bescherming te gebruiken. Onder het werken op hoogte wordt verstaan dat er boven de 2,5 meter hoog

Geplaatst door: EYECATCHER BV

Zelfs zonder hoogtevrees is werken op hoogte altijd spannend. Er zit een groot risico aan vast. Om veilig op hoogte te kunnen werken is het van belang goede bescherming te gebruiken. Onder het werken op hoogte wordt verstaan dat er boven de 2,5 meter hoog gewerkt wordt en/of dat er omstandigheden zijn die het vallen extra gevaarlijk maken, zoals het werken boven een weg of het water. Denk bijvoorbeeld aan de glazenwasser, de schilder of de aircomonteur, maar ook de monteur voor een kapot stoplicht of het werken op een schip op onrustig water.

Gebruik maken van valbescherming
Om te zorgen dat het veilig is om aan het werk te gaan wordt gebruik gemaakt van valbescherming. Deze bescherming zorgt ervoor dat mensen minder snel vallen, of dat zij zich niet bezeren als ze van grote hoogte vallen. In Nederland is valbescherming voor het werken boven 2,5 meter verplicht.

Er zijn verschillende mogelijkheden om een persoon te beschermen tegen het vallen. Zo kan er gebruik gemaakt worden van looppaden, een dakrand of markeringen om te zorgen dat men zich veilig over een dak kan bewegen. Mocht er met een hoogwerker gewerkt worden dan kunnen beschermingsmiddelen zoals lijnen, harnassen en helmen een uitkomst bieden. Voor het werken op hoogte op vaste plekken kunnen ankerpunten en kabelsystemen ingezet worden om personen te kunnen zekeren, zodat zij veilig aan het werk kunnen.

Er kan ook gebruik gemaakt worden van meer mobiele bescherming, zoals kooiladders of goede gevelladders. Op deze manier kan er steeds veilig gewerkt worden en wordt de kans op val ongelukken een stuk kleiner.

Professional naar laten kijken (!)
Het is aan te raden om een professional mee te laten kijken welke valbescherming noodzakelijk is en het beste bij een specifieke situatie past. Zij kunnen een analyse maken van de risico’s en u adviseren over de beste vorm van bescherming. Hierbij is het belangrijk om de wet- en regelgeving in acht te nemen, zodat u verzekerd bent van veilige materialen. Bekijk daarom goed of de valbescherming over de juiste certificering beschikt.

Ook wanneer u als particulier op hoogte aan het werk gaat, bijvoorbeeld op het dak van uw huis. Is het verstandig om goed na te denken over de bescherming tegen het vallen. Een veilige ladder is van levensbelang, maar ook lijnen en harnassen zijn geen overbodige luxe. Een val van een dak kan ontzettend veel schade aanrichten, het risico hierop verkleinen is de investering in goede beveiliging wel waard.

Voor meer informatie: Eyecather BV - www.eyecatchersafety.com

Bedrijvengids Geplaatst door
EYECATCHER BV

EYECATCHER BV

Teddingtonweg 28, 2421 LL  Nieuwkoop

Bedrijvengids Wilt u meer weten?

Vraag vrijblijvend informatie aan.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.