Veilig de ladder op

Een val van een ladder of trapje komt vaak voor in Nederland. Alleen al tussen 1999 en 2014 zijn er al meer dan 2.700 bedrijfsongevallen gemeld bij de Inspectie Sociale zaken en werkgelegenheid. Dit komt neer op gemiddeld 160 per jaar.

Geplaatst door: EYECATCHER BV

Een val van een ladder of trapje komt vaak voor in Nederland. Alleen al tussen 1999 en 2014 zijn er al meer dan 2.700 bedrijfsongevallen gemeld bij de Inspectie Sociale zaken en werkgelegenheid. Dit komt neer op gemiddeld 160 per jaar. Bijna 90% van alle slachtoffers moet worden opgenomen in het ziekenhuis. 13% houdt aan de val permanent letsel over.

Een ongeval heeft vaak meerdere oorzaken. Bij een val van een ladder of trapje is er bij het merendeel van alle gevallen iets mis gegaan met de plaatsing van de ladder of het trapje. Zo wordt de ladder bijvoorbeeld onder een verkeerde hoek tegen de muur gezet. Bij veel van de ongevallen ging er iets mis met de lichaamsbalans of het bewustzijn van de medewerker. Hij verliest bijvoorbeeld zijn evenwicht of voelt zich niet goed en valt als gevolg van de ladder. Bij een kwart van de ongevallen was de trap of ladder zelf in een slechte staat.

Hoogte
Bij het merendeel van de ongevallen is er sprake van een valhoogte van hoger dan 2 meter, waar er in ruim 30 procent van de gevallen zelfs sprake is van een valhoogte van meer dan 3 meter. Slechts bij ruim 5 procent van de ongevallen is de valhoogte minder dan 1 meter.

Ladderborging
Met een ladderborgingspunt van Eyecatcher kan een ladder geborgd worden zodat een trap veilig betreden kan worden. Door deze borging kan de trap niet omvallen, onderuit schuiven of zijdelings wegglijden. Vanuit wetgeving is het verplicht om bij professioneel gebruik van ladders deze te borgen. Maar ook voor particulieren is het borgen van een ladder zeer aan te raden. De borging wordt in de meeste situaties bevestigd aan de dakrand. De ladder dient altijd met twee ladderborgers worden bevestigd.

Een ladder mag niet als werkplek worden gebruikt, tenzij er geen andere mogelijkheden zijn. De Arbowet heeft als uitgangspunt dat de ladder als werkplek niet is toegestaan wanneer een ander, veiliger arbeidsmiddel kan worden gebruikt. Bijvoorbeeld een vaste steiger, rolsteiger of hoogwerker. Ladders zijn vooral bedoeld om op de werkplek te komen, niet om als werkplek te gebruiken.

Bedrijvengids Geplaatst door
EYECATCHER BV

EYECATCHER BV

Teddingtonweg 28, 2421 LL  Nieuwkoop

Bedrijvengids Wilt u meer weten?

Vraag vrijblijvend informatie aan.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.