Verduurzaming van VvE is Topsport

Het proces van verduurzamen binnen een appartementencomplex is voor sommige betrokken te vergelijken met Topsport.  Er moet  door de VvE veel energie ingestoken worden en betrokkenen moeten een lange adem hebben om het proces zorgvuldig te laten verlopen.

Geplaatst door: Alphaz B.V.

Verduurzaming van een VvE-complex is Topsport

Er is al heel wat over gezegd en geschreven. De verduurzaming van woningen. Ook wel genoemd de Energietransitie. Want daar gaat het om in feite: besparing van het energieverbruik en het omschakelen naar het gebruik van milieuvriendelijke vormen van energie.

Het is één van de grote opgaven van Nederland: de verduurzaming van de woningvoorraad.
De Nederlandse overheid wil voor eind 2021 30.000 tot 50.000 bestaande woningen per jaar aardgasvrij maken. Uiteindelijk moeten dat 200.000 huizen per jaar worden om in 2050 de hele Nederlandse woningvoorraad te hebben verduurzaamd. Dit om aan de klimaatdoelen van Parijs te voldoen.

Isoleren
Isoleren is daarbij het toverwoord. Er moet met zo weinig mogelijk energie een behaaglijk leefklimaat binnen gecreëerd worden en er moet voorkomen dat de energie die daarvoor gebruikt wordt weglekt naar buiten. Dus isoleren: alle kieren en gaten van het gebouw zo veel mogelijk dicht, en alle zogeheten koudebruggen inpakken.
Maar daar kan het niet bij blijven. Want door het ineens volledig isoleren van de woning verdwijnt de natuurlijke ventilatie van het gebouw. Dat is namelijk destijds deels zo gebouwd: om natuurlijk te kunnen ventileren en te zorgen voor een gezond binnenklimaat.
Dus het ventilatiesysteem moet ook aangepakt worden. En de manier van verwarmen.

Een combinatie van maatregelen dus willen maatregelen effectief zijn om daadwerkelijk te verduurzamen.

Bovenstaande is natuurlijk expres wat gechargeerd en simplistisch opgeschreven.
Want was het maar zo simpel.

De VvE en het verduurzamen
Verduurzaming geldt dus voor de gehele woningvoorraad in Nederland. Dus ook de appartementsgebouwen die Nederland rijk is. Vaak zit aan een dergelijk gebouw een VvE gekoppeld, een Vereniging van Eigenaars. Al dan niet bestuurd of beheerd door een eveneens al dan niet professionele en geëngageerde partij: een VvE- beheerder.

En elke VvE in Nederland wordt ook op enig moment geconfronteerd met de vraag: Wat gaan wij doen aan verduurzaming?

Zodra die vraag beantwoord moet gaan worden met een ander antwoord dan “niks” begint een proces wat ik toch wel wil vergelijken met topsport.

Topsport
Waarom de vergelijking met Topsport?

Wel, een bestuur of speciaal daarvoor ingestelde commissie moet zich dan vaak begeven op voor hen soms onbekende terreinen qua kennis, kunde en vaardigheden. Kennis op o.a. het gebied van bouwfysische eigenschappen van het gebouw en de installaties. Kunde op het gebied van het goed laten verlopen van het proces en het inschakelen van de juiste partijen voor begeleiding. Het hebben van uithoudingsvermogen om alles in een rechtvaardig tempo uit te zoeken en je niet op te laten jutten. Vaardigheden om o.a. alle meningen van de leden over alles en nog wat te kanaliseren en de leden de juiste informatie te geven om besluiten te kunnen nemen. Vaardigheden om, zelf ook lid zijnde van de VvE, het proces zo neutraal mogelijk te begeleiden, en nog veel meer zaken die dan ineens op je af komen.

Want verduurzamen raakt de mensen in hun portemonnee. Ondanks alle (nu nog) beschikbare subsidies en mogelijkheden van leningen op VvE-niveau, kost verduurzamen (of sparen daarvoor) gewoon elke maand extra geld. En dat zorgt voor emotie. Emotie zorgt voor onrust binnen een VvE.

Het proces van verduurzamen en de rol van de VvE Beheerder
Een dergelijk proces moet daarom goed aangevlogen worden. Leden moeten meegenomen worden in dat proces, vanaf het begin tot het eind. De leden zullen, o.a. door het krijgen van juiste en veelvuldige informatieverstrekking over het onderwerp en wat er gaande is, zelf zich bewust worden van de noodzakelijkheid van verduurzamen, ook al doet het financieel pijn. De leden kunnen natuurlijk ook concluderen of besluiten dat men nog niets wil weten van verduurzamende maatregelen.

Ik ben van mening dat een VvE beheerder daar een belangrijke rol in heeft, al merk ik dat sommige collega’s daar heel anders over denken. Daar zijn diverse redenen voor heb ik gemerkt. Het kan zijn dat er geen tijd voor is of vrijgemaakt kan worden. Of de kennis bij de VvE Beheerder zelf ontbreekt. Of men ziet op tegen het gedoe binnen de VvE wat kan ontstaan. Een andere opmerking die geuit werd was dat de VvE Beheerder van mening was dat de VvE en het bestuur het zelf maar moesten uitzoeken.

Er zijn dus voldoende redenen te bedenken om als VvE beheerder een dergelijk proces binnen een VvE te vermijden, toch?

De rol van de VvE Beheerder volgens ALPHAZ 
Maar is het nu niet juist dit soort activiteiten waarvoor we VvE beheerder zijn? Het begeleiden en ondersteunen van de VvE in alle kwesties die het gemeenschappelijk belang van alle gezamenlijke eigenaars aangaan? Het meedenken met de VvE, het (samen) vergaren van extra kennis op diverse vlakken welke betrekking hebben op de gehele VvE?

Confucius zei ooit: Wie oude kennis koestert en voortdurend nieuwe vergaart, mag een leraar van anderen zijn.

Maar daarbij mag je als VvE Beheerder ook er van bewust zijn dat je, ondanks de kennis, op andere vlakken moet luisteren. Luisteren naar wat de leden van de VvE willen, met al hun twijfel en eigen onderliggende motivaties.

Bijvoorbeeld over een bijzonder onderwerp als verduurzaming. Dat maakt het Topsport. Want die vaardigheden moet je ook trainen.

Dat maakt het vak van VvE Beheerder nu zo leuk en in mijn ogen ook echt een vak.

Bedrijvengids Geplaatst door
Alphaz B.V.

Alphaz B.V.

Bredewater 16, 2715 CA  Zoetermeer

Bedrijvengids Wilt u meer weten?

Vraag vrijblijvend informatie aan.

Reacties Laat een bericht achter
Reacties
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.