Welke informatie kun je vinden als je zoekt naar een kadastrale kaart?

De gegevens van elk pand in ons land zijn nauwkeurig vastgelegd door het Kadaster. Zo is de grootste geografische database van Nederland ontstaan en die biedt voor zowel huizenbezitters als huizenkopers een schat aan informatie.

Gepubliceerd: 10 augustus 2020

Je staat er waarschijnlijk niet dagelijks bij stil, welke informatie hieruit kan worden verkregen en waarbij je deze informatie kunt toepassen. We zetten de belangrijkste zaken even op een rij.

- Op een kadastrale kaart is de ligging van een perceel te zien. De contouren van het perceel zijn duidelijk ingetekend, zodat je precies weet waar zich de grenzen bevinden. Met die kennis in huis kunnen veel discussies voorkomen worden. Dit is met name van belang bij een erf rond de woning, aangezien over de grenzen daarvan nogal eens misverstanden ontstaan.

- Overweeg je om een bestaand appartement te splitsen? Dan krijg je te maken met de complexaanduiding. Dit is een document waarin de relatie tussen het betreffende perceel en het aantal appartementsrechten wordt vastgelegd. Ook zaken als erfpachtrecht en opstalrecht spelen hierbij een rol.

- Ben je van plan om je woning te verkopen? Dan kun je op basis van de kadastrale kaart allerlei gegevens van de woning achterhalen. Maar tegelijk ook van andere woningen. Bijvoorbeeld soortgelijke woningen in je eigen wijk. Op die manier kun je bepalen of de vraagprijs die je in gedachten had, de juiste prijs is.

- De kadastrale kaart kan ook van pas komen als je bezwaar wilt maken tegen de hoogte van de aanslag voor de onroerende zaakbelasting (OZB). Die is namelijk gebaseerd op de zogenoemde WOZ-waarde en deze waarde wordt door de gemeente vastgesteld op basis van een taxatie. Via de kadastrale kaart kun je dergelijke bedragen vergelijken.

- Wanneer je, door onvoorziene omstandigheden, de originele koopakte van je woning kwijtgeraakt bent, valt die vaak via de kadastrale gegevens nog te achterhalen. De koop wordt immers bij een notaris geregeld en de notaris registreert dat document bij het Kadaster. Wanhoop dus niet als je het document zelf niet meer in je bezit hebt.

- Op de kadastrale kaart wordt alle bebouwing getoond, voor zover die officieel geregistreerd is. Tegenwoordig zijn schuren en andere kleine bijgebouwen vaak vergunningsvrij en dus kunnen deze op de kadastrale kaart ontbreken. Daarom wordt doorgaans ook een recente luchtfoto geleverd, zodat de meest recente bebouwing goed in beeld kan worden gebracht.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.