Wet en regelgeving Valbeveiliging

Waar moet je als VvE aan voldoen? En wat is de zorgplicht?

Geplaatst door: SkySafe BV

Bij het uitvoeren van onderhoud op of aan een dak is het creëren van een veilige werkplek verplicht.

Die veilige werkplek is in eerste instantie de verantwoordelijkheid van de eigenaar of de beheerder van het gebouw. Als de gebouweigenaar en of beheerder zelf als werkgever optreed, is hij verantwoordelijk voor het treffen van voorzieningen om het onderhoud veilig uit te kunnen voeren.

Zorgplicht

Besteedt u uw onderhoud aan uw dak uit aan een derde, dan ligt de verantwoordelijkheid bij de aannemende partij, maar volgens de algemene zorgplicht dient u beiden toe te zien dat er tijdens uitvoering van het onderhoud veilig gewerkt wordt. ( Conform artikel 7:658 van het Burgerlijk Wetboek ) De regels omtrent veilig werken worden beschreven in de Arbowet.

  • Het Arbobesluit 3.16 zegt: ”Bij het verrichten van arbeid waarbij valgevaar bestaat is zo mogelijk een veilige steiger, stelling, bordes of werkvloer aangebracht of is het gevaar tegengegaan door het aanbrengen van doelmatige hekwerken, leuningen of andere dergelijke voorzieningen. Er is in elk geval sprake van valgevaar bij aanwezigheid van risicoverhogende omstandigheden, openingen in vloeren, of als het gevaar bestaat om 2,5 meter of meer te vallen”

 

SAMENVATTING

Op ieder dak moet wel onderhoud gepleegd worden, ook al is dit maandelijks of slechts 1 of 2 keer per jaar. Er is dus op 2,5 meter of hoger altijd een vorm van valbeveiliging nodig.

Of je bent verplicht om valbeveiliging te plaatsen of je hebt de zorgplicht dat de valbeveiliging door de aannemende partij geinstalleerd en gebruikt wordt.

Hulp nodig?

Wij werken met meerder VvE's en woningbouwverenigingen door het hele land en kunnen u vrijblijvend adviseren over veilig werken op hoogte.

Vragen over u specifieke situatie? Belt u met: (0341) 45 41 75. Ook buitenkantoor uren (17.00-21.00) Lees meer via deze link: SkySafe wet en regelgeving

Wilt u meer weten over ons? Kijkt u dan eens op onze website SkySafe B.V.

Bedrijvengids Geplaatst door
SkySafe BV

SkySafe BV

Industrieweg 18-11, 3846 BD  Harderwijk

Bedrijvengids Wilt u meer weten?

Vraag vrijblijvend informatie aan.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.