Thema
Financieel
Juridisch
Technisch
Profiel
Inloggen
Uw vraag niet beantwoord?
Wij helpen u graag verder!
appartement
& eigenaar

Wet en regelgeving Valbeveiliging

22 november 2018
Waar moet je als VvE aan voldoen? En wat is de zorgplicht?
LEES VERDER

Bij het uitvoeren van onderhoud op of aan een dak is het creëren van een veilige werkplek verplicht.

Die veilige werkplek is in eerste instantie de verantwoordelijkheid van de eigenaar of de beheerder van het gebouw. Als de gebouweigenaar en of beheerder zelf als werkgever optreed, is hij verantwoordelijk voor het treffen van voorzieningen om het onderhoud veilig uit te kunnen voeren.

Besteedt u uw onderhoud aan uw dak uit aan een derde, dan ligt de verantwoordelijkheid bij de aannemende partij, maar volgens de algemene zorgplicht dient u beiden toe te zien dat er tijdens uitvoering van het onderhoud veilig gewerkt wordt. ( Conform artikel 7:658 van het Burgerlijk Wetboek ) De regels omtrent veilig werken worden beschreven in de Arbowet.

  • Het Arbobesluit 3.16 zegt: ”Bij het verrichten van arbeid waarbij valgevaar bestaat is zo mogelijk een veilige steiger, stelling, bordes of werkvloer aangebracht of is het gevaar tegengegaan door het aanbrengen van doelmatige hekwerken, leuningen of andere dergelijke voorzieningen. Er is in elk geval sprake van valgevaar bij aanwezigheid van risicoverhogende omstandigheden, openingen in vloeren, of als het gevaar bestaat om 2,5 meter of meer te vallen”

Op ieder dak moet wel onderhoud gepleegd worden, ook al is dit maandelijks of slechts 1 of 2 keer per jaar. Er is dus op 2,5 meter of hoger altijd een vorm van valbeveiliging nodig.

Risico inventarisatie en Evaluatie

Door het inventariseren en evalueren van de risico’s is het mogelijk om een zo goed mogelijk plan van aanpak op te stellen. 

Vragen over u specifieke situatie? Bel: (0341) 45 41 75. Ook buitenkantoor uren (17.00-21.00)
SkySafe B.V.

Kopregel

Meer weten?
Vraag hier vrijblijvend informatie aan

Aanvragen

Bekijk ook

Reacties

SkySafe BV
Professional
Meer weten?
Vraag hier vrijblijvend informatie aan

Aanvragen

ZOEKSUGGESTIES