Tips gebruik mechanische ventilatie

In dit artikel geven we je een aantal handige tips om het meeste uit je ventilatiesysteem te halen.

Geplaatst door: Alpha Ventilatie

 Ben je op zoek naar tips om je mechanische ventilatie op de juiste manier te gebruiken? In dit artikel geven we je een aantal handige tips om het meeste uit je ventilatiesysteem te halen.

Tip 1: Zorg voor voldoende ventilatie
Een goede ventilatie is essentieel voor een gezond binnenklimaat. Zorg er daarom voor dat de ventilatieopeningen niet geblokkeerd zijn door meubels of andere spullen. En vergeet niet om regelmatig de filters (bij WTW unit) van de ventilatie te vervangen, zodat de lucht in huis lekker fris blijft.

Tip 2: Gebruik de juiste standen
Bij het gebruik van mechanische ventilatie is het belangrijk om de juiste standen te gebruiken, zodat de ventilatie op de meest effectieve en efficiënte manier werkt. Er zijn meestal drie standen beschikbaar op een mechanisch ventilatiesysteem: stand 1, 2 en 3.

De eerste stand is de laagste stand. Deze stand is geschikt voor situaties waarin er weinig of geen activiteit in huis is, zoals 's nachts of wanneer je niet thuis bent. De ventilatie werkt dan op een laag niveau, waardoor er nog steeds frisse lucht wordt aangevoerd, maar er minder energie wordt verbruikt.

Stand 2: De tweede stand is de middenstand. Deze stand is geschikt voor situaties waarin er activiteit in huis is, zoals tijdens het koken, douchen of wanneer er bezoek is. Op deze stand wordt er meer lucht aangevoerd, waardoor vocht en geurtjes sneller worden afgevoerd en de luchtkwaliteit op peil blijft.

Stand 3: De derde stand is de hoogste stand. Deze stand is geschikt voor situaties waarin er snel veel frisse lucht moet worden aangevoerd, bijvoorbeeld wanneer er gerookt wordt in huis of wanneer er veel vocht of geuren zijn. Op deze stand wordt er veel lucht aangevoerd, waardoor de luchtkwaliteit snel verbetert.

Het is belangrijk om de juiste stand te kiezen op basis van de activiteiten en situaties in huis. Als je de standen op de juiste manier gebruikt, zorg je voor een optimaal gebruik van je mechanische ventilatie en een gezond binnenklimaat in huis.

Tip 3: Maak gebruik van de timer
Een slimme manier om je ventilatiesysteem op de juiste momenten te gebruiken is door gebruik te maken van de timer. Zo kun je bijvoorbeeld de ventilatie op de hoogste stand zetten als je gaat koken of douchen, en 's nachts uitschakelen voor een stille nacht.

Tip 4: Gebruik vocht- en CO2-sensoren
Sommige mechanische ventilatiesystemen hebben handige vocht- en CO2-sensoren. Deze meten de luchtvochtigheid en CO2-concentratie en passen de ventilatie hier automatisch op aan. Zo heb je altijd een gezond en comfortabel binnenklimaat.

Tip 5: Zet de ventilatie niet te laag
Soms denken mensen dat ze energie kunnen besparen door de ventilatie laag te zetten of zelfs helemaal uit te schakelen. Maar pas op, want te weinig ventilatie kan zorgen voor schimmelvorming en een slechte luchtkwaliteit. Zet de ventilatie dus altijd op een stand die voldoende is voor de situatie.

Tip 6: Reinig de ventilatiekanalen regelmatig
Om ervoor te zorgen dat je ventilatie goed blijft werken, is het belangrijk om de kanalen regelmatig schoon te maken. Zo blijft de luchtstroom optimaal en voorkom je vervelende verstoppingen.

Tip 7: Ventileer extra als er veel mensen in huis zijn
Als er veel mensen in huis zijn, zoals bij een feestje of tijdens de feestdagen, dan wordt er meer CO2 geproduceerd. Dit kan zorgen voor een slechte luchtkwaliteit in huis. Zorg er daarom voor dat je extra ventileert als er veel mensen in huis zijn.

Tip 8: Zet nooit je mechanische ventilatie zomaar uit
Mechanische ventilatie kan worden uitgeschakeld voor onderhoud, veiligheid bij rampen, energiebesparing, het vermijden van koude luchtstromen en overmatig geluid. Vergeet niet dat uitschakeling gevolgen kan hebben voor de luchtkwaliteit en dat het systeem na het uitschakelen moet worden ingeschakeld om de luchtkwaliteit te herstellen. Het vervangen van de ventilatiebox kan een optie zijn als het geluidsniveau te hoog is.

Extra tip: Gebruik geen luchtverfrissers of geurkaarsen
Luchtverfrissers en geurkaarsen kunnen de luchtkwaliteit in huis verslechteren. Het is daarom beter om deze producten niet te gebruiken, of alleen in beperkte mate.

Conclusie 
Goede ventilatie is essentieel voor een gezond en comfortabel binnenklimaat in huis. Het gebruik van mechanische ventilatie kan hierbij helpen, maar het is belangrijk om deze op de juiste manier te gebruiken. Door de tips in dit artikel te volgen, kun je zorgen voor een goede werking van je mechanische ventilatie en een gezonde luchtkwaliteit in huis.

Bedrijvengids Geplaatst door
Alpha Ventilatie

Alpha Ventilatie

Strijkviertel 48B, 3454PN  De Meern

Bedrijvengids Wilt u meer weten?

Vraag vrijblijvend informatie aan.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.