Zijn uw automatische deuren veilig?

Voldoen uw automatische deuren nog aan de veiligheids eisen? Wat houdt de norm EN16005 voor u als eigenaar in?

Wat kan er bij automatische deuren nu misgaan? Ze gaan tenslotte toch alleen maar automatisch open en dicht? Een ongeluk zit in een klein hoekje en veiligheid sensoren kunnen deze hoekjes wegnemen. Ze zorgen ervoor dat er niemand tussen de deuren klem komt te zitten. Zonder veiligheid sensoren is het mogelijk dat de deuren te vroeg sluiten en er een persoon klem komt te zitten. Denk hierbij niet alleen aan de opening van de deur maar ook aan de richting waar de deuren naar toe open schuiven. Veiligheid is natuurlijk enorm belangrijk en daarom is de norm EN16005 in het leven geroepen. Dit zijn specifieke veiligheid eisen voor automatische deuren die horizontaal openen en sluiten. Voor automatische deuren die verticaal openen en sluiten zijn er andere specifieke normen.

Gevaren punten norm EN16005

Veiligheid‎

Norm EN16005 heeft als belangrijkste doelstelling om de veiligheid van de gebruikers van automatische deuren te garanderen. Met als belangrijkste uitgangspunt dat er geen enkel fysiek contact met de deur mogelijk mag zijn. Alle gevaren en risico's dient u ten alle tijden tot een hoogte van 2,5 meter weg te nemen. De norm kijkt specifiek naar het type gebruikers en de functionaliteit van de deur. 

Wanneer het grootste gedeelte van de gebruikers ouderen, zwakkeren, kinderen of mindervaliden zijn, is elk contact met de deur onacceptabel en dienen er verschillende veiligheid sensoren te worden opgehangen. Voor de functionaliteit van de deuren wordt er onderscheid gemaaakt tussen toegangsdeuren en vlucht route deuren. 

Wat wordt er van u verwacht?‎

  • Nieuwe installaties moeten volledig voldoen aan de EN16005 norm. Entrance automatische deuren zorgt er ten alle tijden voor dat de nieuwe installaties hieraan voldoen.
  • Tijdens het verkoop proces wordt er een risico inventarisatie gemaakt. de uitkomst hiervan is bepalend voor de uiteindelijke uitvoering van de automatische deuren en de benodigde veiligheid sensoren.
  • De oplevering/ingebruikname wordt samen met de eigenaar/beheerder gedaan. Hierbij worden alle functies van de deur uitgelegd en ontvangt u een handleiding met alle gebruikersfuncties. De eigenaar/beheerder is verantwoordelijk voor de dagelijkse controle op veiligheid en functionaliteit van de automatische deuren.
  •  Verplicht jaarlijks onderhoud. Het onderhoud dient minimaal 1 keer per jaar te worden uitgevoerd. Dit mag alleen worden gedaan door een bevoegd bedrijf met schriftelijke documentatie.‎‎

Tot slot‎

Leeft u de norm niet na en treedt er een veiligheids probleem op? Dan bent u mogelijk aansprakelijk! Wij helpen onze opdrachtgevers dan ook door verschillende soorten onderhoudscontracten aan te bieden. Bestaande oudere deuren testen wij tijdens het onderhoud op de norm. Mochten er afwijkingen worden geconstateerd dan worden deze gedocumenteerd. Wij kunnen u altijd een passende oplossing aan bieden zodat u weer aan de norm voldoet. Het team van Entrance automatische deuren denkt graag met u mee om te zorgen dat al uw automatische deuren aan de veiligheids normen voldoen. Het gebruik van de deuren moet natuurlijk voor al uw bezoekers veilig zijn! Twijfelt u of uw deuren nog aan de norm voldoen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij voorzien u graag van advies!

Info@entrancedeuren.nl

www.entrancedeuren.nl

Bedrijvengids Geplaatst door
Entrance Automatische Deuren B.V.

Entrance Automatische Deuren B.V.

Wattstraat 10, 3771 AG  Barneveld

Bedrijvengids Wilt u meer weten?

Vraag vrijblijvend informatie aan.

Kennisbank Meer van Entrance Automatische Deuren B.V.
Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.