Toonaangevend

MBR Hekwerken is toonaangevend in het ontwikkelen en produceren van duurzame aluminium balkonhek systemen, voor nieuwbouw en renovatie. Eén van hun specialiteiten is het lamellenhekwerk. Een aluminium lamellenhekwerk is niet voorzien van de traditionele ronde spijlen, maar van profielen in een rechthoekige (lamel-achtige) vorm. Hierdoor wordt op de galerijen en de balkons een speciaal effect verkregen, wanneer men buiten recht voor de galerij staat, kan de achterliggende gevel nog gezien worden, maar hoe schuiner men kijkt of staat, hoe minder men ziet. Hoe groot dit effect moet zijn kan gestuurd worden; toepassing van smallere lamellen geven minder privacy dan bredere. Er kan zelfs gedacht worden aan het toepassen van lamellen die in een vaste schuine stand worden gericht.  

Geplaatst door: MBR Hekwerken

Productomschrijving

Als speciale bijzonderheid voor dit type hek van aluminium, geldt dat de profielen niet aan elkaar gelast zitten. Met de manier waarop dit  productieproces  is uitgedacht, kunnen zichtbare (lelijke) lassen vermeden worden en sluiten de verticale lamellen strak aan in de horizontale profielen.

 

Voordelen

  • Speciaal designe uiterlijk;

  • Privacybevorderend;

  • Geen lelijke lassen bij aansluiting lamel-horizontale regels;

  • Zeer duurzaam en onderhoudsarm (zeker in vergelijking met stalen hekwerk).

Prijstechnisch verhouden deze typen hekwerk zich als iets duurder t.o.v. klassieke balkonhekken met ronde spijlen, maar liggen veelal op dezelfde hoogte als balkonhekken voorzien van een bijzondere paneelvulling. Gebleken is dat op die projecten waar voor lamelhekken gekozen was, de prijs als zeer acceptabel ervaren werd.

Veiligheidsnormen en keuzevrijheid

Algemeen bekend is dat de gemeenten in Nederland een welstandscommissie hebben die bij vergunningverstrekking, beoordeelt of een bepaald balkonhekwerk in die omgeving, esthetisch gezien, toegepast mag worden. Minder bekend is dat op het gebied van balustrades diverse te hanteren veiligheidsnormen zijn, zowel op het gebied van vormgeving als op het gebied van sterkte. Zo zijn er met betrekking tot de vormgeving diverse regels die bepalen wat de minimale hoogte moet zijn, hoe groot openingen in het hekwerk mogen zijn, regels met betrekking tot bevestigingsmethoden etc.

 

Met betrekking tot sterktes gaat het over de toepassing van de gekozen materialen, hoe deze in relatie aan elkaar verbonden zijn, hoe de verankeringen van hekwerk aan het gebouw zijn voorzien etc. Het berekenen en beoordelen of een hekwerk voldoet aan de gestelde normen wordt over het algemeen uitgevoerd door gerenommeerde balkonhek fabrikanten die hun eigen constructeurs dat laten beoordelen. Die zogenaamde ‘statische berekeningen’ worden dan samen met uitvoeringstekeningen aan de opdrachtgever verstrekt, zodat die op zijn beurt de benodigde toestemmingen bij Bouw- en woningtoezicht kan verkrijgen. Een groot scala aan regels staat omschreven in de NEN 6702, een boekwerk dat onderdeel uitmaakt van het bouwbesluit.

 

Daarnaast wordt in Nederland geëist dat het hekwerk voldoet aan de dynamische test, welke algemeen bekend staat als de ‘zandzakslingerproef’. Deze test bestaat uit het in een boog laten vallen van een zak van 50 kg tegen het balkonhek. Het hek doorstaat de test als er na de impact geen schade veroorzaakt is die op een gevaarlijke situatie zou duiden. Zo mag bijvoorbeeld bij toepassing van een hekwerk met glazen panelen, het glas niet uit de sponningen komen. Menig glashek waarbij het glas slechts met glasklemmen was toegepast, viel hierbij al door de mand. Overigens is de benaming 'zandzak' wat verwarrend, de zak is namelijk niet gevuld met zand maar met glasparels met een voorgeschreven diameter.

Bedrijvengids Geplaatst door
MBR Hekwerken

MBR Hekwerken

Postbus 83, 4790 AB  Klundert

Bedrijvengids Wilt u meer weten?

Vraag vrijblijvend informatie aan.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.