Thema
Financieel
Juridisch
Technisch
Profiel
Inloggen
Uw vraag niet beantwoord?
Wij helpen u graag verder!
appartement
& eigenaar

Droomhuis in 10 stappen

01 februari 2018
Verkorte voorpublicatie van het boek: "Ontwikkel je huis in 10 stappen", een handleiding voor de amateur projectontwikkelaar. Inleiding.
LEES VERDER

Bewoners categorieën, blijvers

In een appartementencomplex wonen grofweg twee soorten mensen. Ik noem ze gemakshalve blijvers en doorstromers. Als u tot de eerste groep behoor,t woont u naar uw zin en heeft u geen verhuisplannen. U bent tevreden met uw huis, de plek en de buren. En wat wilt u nog meer? U bent eigenaar van uw appartement, geniet hypotheekrenteaftrek en het onderhoud wordt (als het goed is) door de VvE geregeld. U combineert de voordelen van eigenaarschap met een hoge mate van ontzorging, ook al bent u natuurlijk mede verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van de VvE.

Doorstromers

Indien u tot de doorstromers behoort, woont u wellicht naar uw zin, maar u ziet het appartement als springplank naar een volgende stap. U heeft plannen om een gezin te stichten, of staat aan het begin van een carrière en droomt van iets groters en mooiers. Het kan ook zijn dat u juist aan het eind van uw wooncarrière staat en uitkijkt naar een geschikte plek om oud te worden. Of u bent gewoon op zoek naar een nieuwe woonvorm die past bij uw situatie. Steeds meer mensen kiezen er voor om bijvoorbeeld samen te wonen met gelijkgestemden en voorzieningen te delen.

Verhuizen zonder poespas

Binnen de groep doorstromers onderscheid ik weer twee categorieën. Mogelijk behoort u tot de mensen die in hoge mate ontzorgd willen worden als het op wonen aankomt. Dan verhuist u het liefst naar een woning waar u zo kunt intrekken met strak afgewerkte muren, een complete badkamer en keuken en laminaat op de vloer. Op de huidige markt worden veel woningen aangeboden die zo netjes en compleet zijn, dat je er bijna direct in kunt trekken.

Keuzemogelijkheden en zeggenschap

Het kan ook zijn dat u maximale zeggenschap heel belangrijk vindt en dat u daar het nodige voor wilt doen. U wilt zelf bepalen hoe uw woning is ingedeeld, wat voor keuken er geplaatst wordt en wat voor badkamer. Misschien heeft u specifieke wensen, zoals bedrijfsruimte aan huis, mogelijkheden voor mantelzorg, gedeelde voorzieningen, of gewoon spannende, onderscheidende architectuur. Allemaal wensen die niet passen bij de standaard doorzonwoning of een doorsnee appartement. In dat geval bent u op zoek naar een kavel waar u zelf kunt bouwen, of een bestaand pand dat u helemaal aan uw wensen kunt aanpassen.

Hoort u bij die laatste categorie?

Dan is het de moeite waard om verder te lezen. Tussen nu en april zal ik in tweewekelijkse blogs de 10 stappen beschrijven die leiden van droom naar werkelijkheid.

Te duur? Te moeilijk? Niet voor mij weggelegd?

Ik laat zien dat het ontwikkelen van een eigen huis haalbaar en betaalbaar is voor veel mensen.

Een bouwkundig verhaal?

Nee, ontwikkelen en bouwen is vooral een proces dat begint bij jezelf, bij het in kaart brengen van wat je mooi en belangrijk vindt, wat je kunt en wilt betalen. Zie de 10 stappen als een routeboekje dat helpt om het proces stapsgewijs te doorlopen.

Is het de enige route?

Nee, er gaan vele wegen naar Rome. De bouw is volop in beweging en er zijn 1001 keuzemogelijkheden. Je kunt echter pas kiezen als je een beeld hebt van de meest gebruikelijke route. Die zal ik beschrijven.

Nog niet afgehaakt?

Lees dan stap 1: Bedenken.
Daarna volgen de stappen kiezen, ontwerpen, detailleren, uitwerken, aanbesteden, contracteren, financieren, bouwen en opleveren.

Meer weten? Vragen of opmerkingen?

Schrijf een reactie hieronder of stuur een mail naar info@hanvangoeverden.nl

Meer weten?
Vraag hier vrijblijvend informatie aan

Aanvragen

Bekijk ook

Reacties

Han van Goeverden
Professional
Meer weten?
Vraag hier vrijblijvend informatie aan

Aanvragen

ZOEKSUGGESTIES