begroeide daken

Thermische werking van begroeide daken in de winter

Geplaatst door: ZinCo Benelux B.V.

Samenvatting van het onderzoek

Begroeide daken zijn niet alleen esthetisch fraai, maar hebben ook andere voordelen zoals waterbuffering en watervertraging, verbetering van de luchtkwaliteit , vermindering van geluidsoverlast, bescherming van de dakbedekking, waardeverhoging van de vastgoed en energiebesparing. De laatste eigenschap is afhankelijk van diverse factoren zoals onder andere het klimaat, de weersomstandigheden, de isolatie van het gebouw en de eigenschappen van het begroeid dak. Dit is een van de redenen waarom verschillende onderzoeken elkaar tegen spreken.

Literatuur onderzoek laat zien dat een begroeid dak energiebesparend kan werken tot wel
48% bij ongeïsoleerde gebouwen in een bepaalde klimaat. Er is nauwelijks energie voordeel bij gebouwen met dakisolatie vanaf 1 m²K/W. Energiebesparing is minimaal in goed geïsoleerde gebouwen bij een gematigde klimaat zoals in Nederland.

Bepaalde dakeigenschappen zoals de type begroeiing, het wateropslag capaciteit en de dekkingsgraad hebben een significante invloed op de thermische werking van begroeide daken.

In de literatuur worden verschillende gevalideerde modellen gebruikt om de thermische effecten van een begroeid dak te voorspellen. Het ideale model heeft alle factoren opgenomen die invloed hebben op de thermische eigenschappen van een begroeid dak. Zo’n model moet gevalideerd zijn. Uit de analyse van de meest recente modellen is het gevalideerde model van Djedig et al. het meest compleet. Dit model is uitgewerkt en in een rekenkundige tool verwerkt. Met behulp van deze tool kan de invloed van bepaalde dakeigenschap op de thermische werking van een begroeid dak worden berekend. Een lage dekkingsgraad van het dak en dakeigenschappen die zorgen voor een lage korte golfstraling transparantie coëfficiënt van de begroeiing, een lage korte golfstraling reflectiecoëfficiënt van de begroeiing en het substraat, een lage emissiecoëfficiënt van de begroeiing en substraat, een hoge massa warmtetransportweerstand van het begroeiingsoppervlak en het substraatoppervlak, een hoge bladstomata massa warmtetransportweerstand en een hoge damptransportweerstand van de substraatoppervlak hebben allen een positief effect op de thermische werking van een begroeid dak in de wintersituatie.


Wat is de energiebesparing van een woning met een begroeid dak vergeleken met een woning met een plat dak? Om het energieverbruik te berekenen is een R-waarde van een dak nodig. De R-waarde van een begroeid dak wordt berekend uit de proefmetingen van een casestudie uitgevoerd in België. De energiebesparing van een begroeid dak is maximaal bij ongeïsoleerde gebouwen. Voor de wintermaanden is dat 11 kWh/m2. Vanaf een isolatieniveau van 1,50 m2k/W is er nauwelijks besparing. Het aantal woonlagen bij een woning met of zonder begroeid dak met een isolatieniveau van 1,50 m2k/W speelt geen rol in energiebesparing.

Klik hier voor de rest van het onderzoek

Bedrijvengids Geplaatst door
ZinCo Benelux B.V.

ZinCo Benelux B.V.

Postbus 9092, 1006 AB  Amsterdam

Bedrijvengids Wilt u meer weten?

Vraag vrijblijvend informatie aan.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.