Groendak op jouw complex
Je ziet wel eens hele mooie aangelegde gezamenlijke binnentuinen. Mooie bomen, gezellige bankjes. Maar wat kan wel of niet en waar moet je op letten?
Groen dak en gevelbegroeiing.
Een groen dak of gevelbegroeiing ziet er niet alleen mooi uit, maar kan ook veel gebruiks- en financiële voordelen hebben.
De gebruiksvoordelen: Een groen dak beschermt de dakbedekking tegen extreme temperatuurschommelingen, hagel, veroudering en verdubbelt daarmee de levensduur van de dakbedekking.
Een groen dak werkt als een spons omdat de planten en grassen hemelwater opnemen. Het groen dak kan regenwater tot 75% beter opvangen dan een reguliere daken. Daardoor is er tijdens zware regenval minder overbelasting voor het rioleringsstelsel. Door de extra lagen op je dak of gevel is er binnen minder geluidshinder van vliegtuigen, verkeer, regen of hagel. Een groen dak neemt bovendien fijnstofdeeltjes op en draagt daarom bij aan een betere luchtkwaliteit.
Door de isolerende werking van een groen dak zorgt het ervoor dat je woning in de winter iets warmer is en in de zomer zorgt het dak voor verkoeling. Zo hoef je in de winter minder te stoken en bespaar je energie. Door minder temperatuurswisselingen gaat een groen dak minimaal twee keer langer mee dan een regulier bitumen dak. Verder werkt het uitzicht op een groen dak of gevel rustgevend en stress verlagend en gaan groene gevels graffiti op de muur tegen.
Er zijn twee soorten groene daken: een extensief en intensief groen dak.
Een Extensief groen dak kan niet belopen worden. Soms moet er voor dit soort dak een vergunning aangevraagd worden, afhankelijk van de grootte en het gewicht. Dit groen dak is onderhoudsarm en heeft lage aanlegkosten. De aanleg kost gemiddeld 25 tot 65 euro per vierkante meter meer dan een regulier dak.
Het onderhoud bestaat uit het tweemaal per jaar verwijderen van onkruid, het schoonmaken van de hemelwaterafvoer en het éénmaal per jaar bemesten van de planten. Een extensief groen dak kan vaak aangebracht worden op de huidige dakbedekking mits deze nog in goede staat is. Navragen bij een expert is altijd noodzakelijk in verband met belasting.
LET OP! Is de dakbedekking van jou complex aan vervanging toe? denk dan eens aan het toepassen van EPDM (rubber). Deze dakbedekking heeft een levensduur van circa 60-80 jaar onder een groen dak.
Een Intensief groen dak mag wel belopen worden. Deze worden vaak daktuinen genoemd. Misschien is de binnentuin van jou complex het dak van een ondergrondse parkeergarage of het dak van ondergelegen winkels en zou je hier een mooi intensief groen dak van willen maken. Ze zijn vergelijkbaar met gewone tuinen, zowel qua uitzicht, gebruik als in onderhoud. De begroeiing bestaat vaak uit grassen, vaste planten en soms zelfs bomen. Dit groen dak is goed te combineren met dakbestrating, meubilair, verlichting, waterpartijen en zonnepanelen. Je kunt zo een mooi leefdak creëren.
Voor het aanleggen van een intensief groen dak gelden andere regels in verband met dakbelasting en bouwvergunning.
Ook groene gevels brengen variatie, geur en kleur op muren. Er zijn steeds meer methodes om gevelbegroeiing mogelijk te maken. Ook deze vorm van begroeiing houd geluid, wind en regen tegen, zuiveren de lucht en vangt fijnstof op en natuurlijk niet onbelangrijk .... het ziet er geweldig uit!
Groene gevel gezien in Parijs.
Leuk weetje: In hartje Rotterdam heeft het Architektenburo Kühne & Co een groene gevel van 5.000 m2 aangebracht bij de parkeergarage Westblaak. Dit is de grootste groene gevel van Europa en filtert evenveel fijnstof uit de lucht als een bos van 200 bomen.
De financiële voordelen: Subsidie. Deze subsidie stimuleert veel bedrijven en particulieren tot het aanleggen van een groen dak. In deze tijden van verduurzaming helpen de subsidie-regelingen zeker om de groene daken in Nederland te laten groeien. Onder de subsidieregeling valt niet alleen het groen dak maar ook het gevelgroen. Het begroenen van een gebouw, dak of gevel is een investering die op termijn zeker weer wordt terugverdient.
Als indicatie voor de aanleg geldt circa 55 – 60 euro per vierkante meter voor een extensief groen dak en 125 euro per vierkante meter voor een intensief groen dak of daktuin.
Er zijn al steeds meer gemeenten die subsidie verstrekken om de toepassing van een groen dak en/of gevel te stimuleren, in sommige gemeenten wordt het groene dak gesubsidieerd tot 50%. Informeer bij jou gemeente naar de voorwaarden.
Conclusie: het is als VvE zeker de moeite waard je te verdiepen in de mogelijkheden voor het aanbrengen van meer groen bij jouw complex. Maak van een jullie tuin een "leeftuin"! Maar laat je wensen altijd controleren door een deskundige!
Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.
Inloggen