Meerjarenbegroting VvE

Waar baseer je je meerjarenbegroting op, waar begin je met het opstellen ervan, hoeveel moet de VvE reserveren, wanneer komen er hoge herstelkosten aan?

Geplaatst door: DTS Advies

Conditiemeting volgens NEN 2767

Waar baseer je je meerjarenbegroting op, waar begin je met het opstellen ervan, hoeveel moet de VvE reserveren, wanneer komen er hoge herstelkosten aan? Allemaal vragen waar een VvE tegenaan kan lopen als je het beheer in eigen hand hebt.

Maak eens een nieuwe betrouwbare start. Laat een conditiemeting uitvoeren volgens NEN 2767.

Met een conditiemeting bepaal je de huidige toestand waarin alle bouwkundige- en installatiedelen die voorkomen in jouw complex zich bevinden.

Alle onderdelen worden beoordeeld op gebrek, wat is de ernst van een gebrek, wat is de omvang van een gebrek en wat is de intensiteit hiervan. Aan de hand van de voorgaande punten kan een conditiescore bepaald worden van een conditiescore 1 met geen of beperkte veroudering/gebrek tot een conditiescore 6 waarbij het onderdeel zo slecht is dat vervangen zou moeten worden.

Het complex wordt verdeeld in een aantal onderdelen; Bouwkundig, denk aan fundering, gevel, kozijnen, deuren, ramen, daken, schilderwerk, terrein, vloeren enz. Klimaattechnisch, denk aan luchtbehandeling, regeling klimaat, brandmeldinstallatie, warmteopwekking, sanitaire voorzieningen enz. Elektrotechnisch, denk aan laag- en hoogspanningsinstallatie, noodstroom-voorzieningen, beveiligingsinstallatie, communicatie-installatie enz. Transporttechnisch, denk aan liftinstallatie, hefplateau’s, elektrische deuren, roltrappen enz.

Als de hele conditie van een complex bekend is kan de VvE het beleid gaan bepalen, welke kwaliteitscore is gewenst na uitvoering van het onderhoud. Natuurlijk is de beslissing van wat uitgevoerd kan worden afhankelijk van het bedrag dat in kas zit.

budget dts bouwkundig advies

Vaak zullen er keuzes gemaakt moeten worden. Wat is voor jouw VvE belangrijk bij het maken van keuzes. Let op klachtenonderhoud; terugkerende klachten en vervolgschade; wat zijn de extra kosten als je geen actie zou ondernemen.

Alles in overweging genomen? Dan kunnen er beslissingen en keuzes gemaakt worden en ontstaat de meerjarenplanning en begroting.

Op grond van de huidige conditie kan een bouwkundig adviseur een inschatting maken wanneer welk onderdeel vervangen zou moeten worden. Wat het startjaar zou moeten zijn, wat vervolgens de cyclus is dat de ingreep herhaald moet worden en eventueel wanneer de cyclus eindigt.

De bouwkundige adviseur geeft advies met betrekking tot de risico’s die de VvE loopt bij uitstel van de voorgestelde ingreep.

duim dts bouwkundig advies

Kortom! Een meerjarenplanning en begroting met een conditiemeting als onderligger is een goede basis voor de VvE!

Bedrijvengids Geplaatst door
DTS Advies

DTS Advies

Tolhuisstraat 12 C, 3072 LT  Rotterdam

Bedrijvengids Wilt u meer weten?

Vraag vrijblijvend informatie aan.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.