..........
shadow_fix

Meerjarenbegroting VvE

Waar baseer je je meerjarenbegroting op, waar begin je met het opstellen ervan, hoeveel moet de VvE reserveren, wanneer komen er hoge herstelkosten aan?

Conditiemeting volgens NEN 2767

Waar baseer je je meerjarenbegroting op, waar begin je met het opstellen ervan, hoeveel moet de VvE reserveren, wanneer komen er hoge herstelkosten aan? Allemaal vragen waar een VvE tegenaan kan lopen als je het beheer in eigen hand hebt.

Maak eens een nieuwe betrouwbare start. Laat een conditiemeting uitvoeren volgens NEN 2767.

Met een conditiemeting bepaal je de huidige toestand waarin alle bouwkundige- en installatiedelen die voorkomen in jouw complex zich bevinden.

Alle onderdelen worden beoordeeld op gebrek, wat is de ernst van een gebrek, wat is de omvang van een gebrek en wat is de intensiteit hiervan. Aan de hand van de voorgaande punten kan een conditiescore bepaald worden van een conditiescore 1 met geen of beperkte veroudering/gebrek tot een conditiescore 6 waarbij het onderdeel zo slecht is dat vervangen zou moeten worden.

Het complex wordt verdeeld in een aantal onderdelen; Bouwkundig, denk aan fundering, gevel, kozijnen, deuren, ramen, daken, schilderwerk, terrein, vloeren enz. Klimaattechnisch, denk aan luchtbehandeling, regeling klimaat, brandmeldinstallatie, warmteopwekking, sanitaire voorzieningen enz. Elektrotechnisch, denk aan laag- en hoogspanningsinstallatie, noodstroom-voorzieningen, beveiligingsinstallatie, communicatie-installatie enz. Transporttechnisch, denk aan liftinstallatie, hefplateau’s, elektrische deuren, roltrappen enz.

Als de hele conditie van een complex bekend is kan de VvE het beleid gaan bepalen, welke kwaliteitscore is gewenst na uitvoering van het onderhoud. Natuurlijk is de beslissing van wat uitgevoerd kan worden afhankelijk van het bedrag dat in kas zit.

budget dts bouwkundig advies

Vaak zullen er keuzes gemaakt moeten worden. Wat is voor jouw VvE belangrijk bij het maken van keuzes. Let op klachtenonderhoud; terugkerende klachten en vervolgschade; wat zijn de extra kosten als je geen actie zou ondernemen.

Alles in overweging genomen? Dan kunnen er beslissingen en keuzes gemaakt worden en ontstaat de meerjarenplanning en begroting.

Op grond van de huidige conditie kan een bouwkundig adviseur een inschatting maken wanneer welk onderdeel vervangen zou moeten worden. Wat het startjaar zou moeten zijn, wat vervolgens de cyclus is dat de ingreep herhaald moet worden en eventueel wanneer de cyclus eindigt.

De bouwkundige adviseur geeft advies met betrekking tot de risico’s die de VvE loopt bij uitstel van de voorgestelde ingreep.

duim dts bouwkundig advies

Kortom! Een meerjarenplanning en begroting met een conditiemeting als onderligger is een goede basis voor de VvE!

Meer weten?

Vraag hier vrijblijvend informatie aan.

Verstuurd!
 • Met elkaar onderhoud plegen bespaart geld

  mjop

  Veel bewoners van appartementen hebben te maken met hun buren als het over onderhoud gaat. Verenigingen van eigenaren hebben ieder jaar een behoorlijke taak om het onderhoud goed te organiseren.

 • Planmatig onderhouden

  mjop

  Sinds 1 mei 2008 is iedere Vereniging van Eigenaren wettelijk verplicht een reservefonds te hebben.

 • MJOP: doe er uw voordeel mee!

  mjop

  Het instandhouden van uw appartementencomplex is één van de belangrijkste taken die u als bestuurder van de VvE samen heeft. Een meerjarenonderhoudsplanning (MJOP) helpt u hierbij.

 • Met welk onderhoud moet een VvE rekening houden?

  mjop

  Als je een appartement koopt heb je qua maandelijkse lasten niet alleen een hypotheek, maar ook servicekosten.

 • Nieuwe wet, nieuwe kansen

  mjop

  De Wet Verbetering functioneren Verenigingen van Eigenaars is ingegaan op 1 januari 2018 en verplicht VvE’s om jaarlijks 0,5% van de herbouwwaarde van het appartementencomplex te reserveren in een reservefond voor groot onderhoud aan het gebouw.

0 reacties

Laat hier uw reactie of review achter:


 

Vraag informatie aan

Vul hier uw gegevens in of laat u terugbellen:

Verstuurd!
top
inloggen
Meld je aan voor een gratis account...
sluiten
Aanmelden met Facebook Aanmelden met Twitter
of meld je aan met je e-mailadres
Heb je al een account?
Inloggen
Inloggen met Facebook Inloggen met Twitter
of log in met je gebruikersnaam