Thema
Financieel
Juridisch
Technisch
Profiel
Inloggen
Uw vraag niet beantwoord?
Wij helpen u graag verder!
appartement
& eigenaar

Technische eigenschappen

01 februari 2018
Groene daken en gevels worden populairder en de markt groeit flink. De groene daken en gevels hebben voordelen voor particulieren, bedrijven en overheden.
LEES VERDER

Groene daken en gevels

Voor de toekomst wordt bijvoorbeeld stijgende neerslag over het gehele jaar verwacht, en piekneerslagen in drogere zomers, wat kan leiden tot problemen door over tollig water. Groene gevels en daken kunnen deze problemen verhelpen door water van neerslag te bufferen, ver tragen en door retentie (het verminderen van water naar het riool). Door het toepassen van groene gevels en daken zijn retenties mogelijk van tussen de 50% en 75%.

Deze waarden zijn afhankelijk van verschillende factoren zoals o.a. de opbouw en hellingshoek van een groen dak of gevel. Ook zijn groene daken en gevels in staat om de energetische eigenschappen te verbeteren, waarbij de R-waarde van gevels met 14% kan stijgen. Zo kan deze zorg dragen voor het koelen in de zomer en de warmteverliezen te verkleinen in de winter. Maar ook de warmteweerstand van het pakket zal stijgen. Door de verbetering van de energetische eigenschappen middels groene daken en gevels is het zelfs mogelijk om de energiebehoefte te reduceren, zowel in de zomer als in de winter, waarbij de reductie kan oplopen tot 75% van de benodigde energie voor het koelen en verwarmen.Tevens kunnen groene daken zorgen voor een duurzame oplossing voor gebouwen omdat de dakbedekking een langere levensduur heeft.

Dit komt mede door de verlaging van het dakmembraan. Groene daken en gevels hebben niet alleen een duurzame oplossing/effect voor gebouwen, maar ook voor het omliggende stedelijk gebied. Zo hebben ze effect op omgevingstemperatuur, een reductie van ongeveer 2-4 °C, in stedelijk gebied, waar groene parken en wateren steeds meer moet wijken voor gebouwen en de infrastructuur. Groene daken en gevels hebben een koelend effect op de omgeving in steden, gegenereerd door o.a. verdamping en de evapotranspiratie van de vegetatie. Daarnaast kunnen ze de luchtkwaliteit verbeteren in steden waar groene daken aangelegd worden, waar de luchtverontreiniging stijgt m.n. door het gemotoriseerd verkeer.

Klik hier voor het voledige onderzoek

Meer weten?
Vraag hier vrijblijvend informatie aan

Aanvragen

Bekijk ook

Reacties

ZinCo Benelux B.V.
Professional
Meer weten?
Vraag hier vrijblijvend informatie aan

Aanvragen

ZOEKSUGGESTIES