Ledverlichting

Bij VvE de Vrijheidslaan te Leiden moeten begin 2013 de noodverlichtingsaccu’s vervangen worden.

Geplaatst door: PIT Beheer

Vervangen

Bij VvE de Vrijheidslaan te Leiden moeten begin 2013 de noodverlichtingsaccu’s vervangen worden. Het is gebruikelijk deze accu’s om de vijf jaar te vervangen. Dergelijke accu’s zijn erg kostbaar en hierdoor zal de VvE met 132 van deze accu’s een groot bedrag kwijt zijn voor het gehele project. Ook zal deze VvE de bestaande tl-verlichtingsarmaturen van inmiddels 13 jaar oud behouden, met een relatief hoog energieverbruik tot gevolg.

Nieuw ledverlichtingsarmatuur

Na onderzoek van deze uitgangspunten komen we tot de conclusie dat het ledverlichtingsarmatuur Bulkhead, inclusief accupack, geleverd door Carnisse Electra, voldoet aan de uitgangspunten.
We kunnen dat als volgt toelichten:

1. Geen hoge kosten voor vervanging van accu’s
De kosten van het vervangen van de accu’s van de bestaande noodverlichtingsarmaturen komen te vervallen. In plaats daarvan koopt de VvE een compleet nieuw ledverlichtingsarmatuur, waarin een noodaccu verwerkt zit.

2. Reductie van het energieverbruik
De nieuwe ledverlichting verbruikt aanzienlijk minder stroom, namelijk gemiddeld 8 Watt ten opzichte van de bestaande tl-verlichting van 15 Watt (lamp, voorschakelapparaat en accupack). Omdat we hier te maken hebben met 132 noodverlichtingsarmaturen
loopt deze besparing al snel op. Hiervoor hebben we, in samenwerking met Carnisse Electra, een energieterugverdienmodel gemaakt. Alleen op basis van de besparing op de accuvervanging en het terugverdienmodel energiebesparin kan de VvE tussen de drie en vijf jaar de complete investering terugverdienen. Tevens zal het een jaarlijkse besparing van de energiekosten opleveren.

3. Lage onderhoudskosten aan armaturen
Het nieuwe noodverlichtingsarmatuur heeft een garantie van drie jaar en heeft ook nog eens een levensduur van 50.000 branduren. Vervangingskosten voor de bestaande tl-buisjes is er niet meer, aangezien er nu gewerkt wordt met een ledpaneel met kleine ledlampjes.

4. Voldoen aan huidige normen en regelgeving
Het nieuwe ledarmatuur voldoet aan de bestaande regelgeving omtrent bruikbaarheid en veiligheid. Ook is het aantal branduren van de noodaccu twee uur; wat voldoet aan de norm. Ook de lichtsterkte van het armatuur voldoet: deze is hoger dan in de bestaande situatie het geval is.

Voorstel en uitvoering

Na het voorleggen en bespreken van deze resultaten met het bestuur van de VvE presenteren we dit voorstel in de Algemene Ledenvergadering. Daar is de reactie zeer positief en zodoende kunnen we namens de VvE de opdracht verstrekken aan Carnisse Electra om de Bulkhead ledarmaturen met noodaccu te plaatsen. Op 4 november 2013 beginnen we met de werkzaamheden en binnen één week is VvE de Vrijheidslaan in Leiden voorzien van nieuwe ledarmaturen met noodaccu’s.

Nieuwe ontwikkelingen

Bij dit soort projecten is het van belang dat u in het voortraject open staat voor nieuwe mogelijkheden en ontwikkelingen die de markt biedt. Er zijn voldoende nieuwe en duurzame oplossingen. Zo zijn wij bij PIT Beheer ook bezig met onafhankelijke haalbaarheidsonder- zoeken voor het plaatsen van zonnepanelen op de platte daken van VvE’s. Ook daar zien we verrassende resultaten waarbij een VvE zijn gemeenschappelijke stroomverbruik sterk kan reduceren.

Bedrijvengids Geplaatst door
PIT Beheer

PIT Beheer

Postbus 11173, 3004 ED  ROTTERDAM

Bedrijvengids Wilt u meer weten?

Vraag vrijblijvend informatie aan.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.