Verbetering Energielabel

Je kunt een verbetering van je energielabel realiseren door het toepassen van energiebesparende maatregelen. Maar wat zijn dit voor maatregelen?

Geplaatst door: DTS Advies

Tips voor energiebesparende maatregelen

Als je al een energielabel hebt dan staat op de achterzijde een advies welke energiebesparende maatregelen jij kunt treffen om jouw energielabel te verbeteren. Dit is een specifiek advies dat van toepassing is op jouw woning.

Het bepalen van een energielabel van een woning hangt af van een groot aantal factoren waardoor niet iedere vorm van isolatie direct een verbetering zal geven aan het energielabel. Laat daarom altijd een erkende EPW-opnemer jou woning opnemen.

De EPW-opnemer mag zoals het woord het al zegt alleen opnemen. Een EPW-adviseur mag de gegevens invoeren in een speciaal hiervoor ontwikkeld programma en de energielabel officieel afmelden. Door het programma wordt, aan de hand van de opname gegevens van de EPW-opnemer, berekend wat het energielabel van jouw woning is.

De volgende tips zijn algemene tips die tevens zorgen voor een verbetering van het wooncomfort.

Heb jij een begane grondvloer die zich direct boven een kruipruimte bevindt en is deze niet geïsoleerd? dan kan het isoleren van deze vloer energie besparen. De kou blijft in de kruipruimte en de warmte in de woning. De vloer zal minder koud aanvoelen waardoor het wooncomfort verbeterd.

Een geïsoleerd dak.

dak isolatie dts

Of het isoleren van het dak meegerekend wordt als energiebesparende maatregel voor het energielabel hangt af van de situatie. Gaat het om een dak van een zolder en is deze zolder toegankelijk met een vaste trap of heeft hij een vlizotrap met luik. Is het een plat of hellend dak.

Als je een dak gaat isoleren kan je dat doen op verschillende manieren bijvoorbeeld aan de binnenzijde of aan de buitenzijde van het dak. Over het algemeen wordt een hellend dak aan de binnenzijde geisoleerd en een plat dak aan de buitenzijde onder de dakbedekking. Ook hier geld in ieder gevel dat isolatie zeker voor een verbetering van het wooncomfort zorgt.

Een andere besparende maatregel kan zijn het (na)isoleren of verbeteren van de isolatie van de gevel. Vanaf ca. 1930 is men begonnen met het toepassen van de gevelspouw bij eengezinswoningen en rond 1960 bij meergezinswoningen. Een spouw is de ruimte tussen de binnen- en de buitengevel. Door deze ruimte op te vullen met isolatie blijft de warmte langer in de woning en zullen de muren in huis minder koud aanvoelen. De oudere complexen zonder spouw zijn te isoleren aan de binnenzijde of de buitenzijde van de gevel.

Beglazing.

hr++ glas dts

HR++ glas is een speciaal type dubbel glas dat een zeer goede isolerende werking heeft. Door enkel glas te vervangen in HR++ bespaard u zeker energie in uw woning. Heeft u nog glas-in-lood ramen? Als er een voorzetraam gezet wordt voor glas-in-loodramen wordt het berekend als dubbel glas. HR++ glas zorgt voor minder koudeval van ramen en minder geluid van buiten.

CV-leidingen. Kun je je voorstellen wat er gebeurd met de warmte in cv-leidingen als deze leidingen door een ruimte loopt die niet verwarmt is. Juist, deze warmte gaat verloren. Door het isoleren van de cv-leidingen voorkom je dit.

Ook met een verwarmingsinstallatie kan energie bespaart worden. Omdat er heel veel factoren zijn waar het energiegebruik van afhankelijk is om besparingen op te kunnen baseren, behandel ik deze niet verder in dit artikel.

De maatregel naad- en kierdichting. Door de naden en kieren in muren, daken, ramen en deuren dicht te maken, voorkom je dat er warmte verloren gaat uit de woning. Dit bespaart energie en leidt tot meer wooncomfort. Let op! zorg wel voor voldoende ventilatie.

BELANGRIJK! Ga niet zomaar met deze maatregelen aan de slag. Het zijn vaak kostbare maatregelen. Combineer ze bijvoorbeeld met groot onderhoud van het complex en laat je goed informeren over de maatregelen die voor jouw woning het meest van toepassing zijn. Ook belangrijk om te weten is dat de maatregelen altijd betrekking hebben op het verbeteren van het energielabel van een woning. Maar in een complex met een VvE is het verstandig om de maatregelen complexmatig aan te pakken. Daar heeft iedere woningbezitter profijt van bij eventuele verkoop.

Bedrijvengids Geplaatst door
DTS Advies

DTS Advies

Cypruslaan 374, 3059 XA  Rotterdam

Bedrijvengids Wilt u meer weten?

Vraag vrijblijvend informatie aan.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.