Thema
Financieel
Juridisch
Technisch
Profiel
Inloggen
Uw vraag niet beantwoord?
Wij helpen u graag verder!
appartement
& eigenaar

Veilig Wonen met PKVW

01 februari 2018
Heeft jouw woning, complex of omgeving een certificaat veilig wonen? Wat kun je doen als VvE om deze te krijgen?
LEES VERDER

Wat kun jij doen om een veilige woonomgeving te creëren?

Veilig wonen dat wil iedereen. Hoe creëer je een veilige gevoel. Je kunt dit bereiken met een certificaat veilig wonen! ook wel PKVW genoemd; Politiekeurmerk Veilig Wonen.

Maak de kans op inbraak kleiner. Een inbraak is toch een traumatische ervaring, je voelt je langere tijd niet meer veilig in je eigen huis.

Bij nieuwbouw kan er vooraf al rekening mee gehouden worden, maar hoe moet je bestaande bouw aanpassen?

Er zijn 3 verschillende certificaten; voor de woning (W), het complex (C) en de omgeving (O).

Je kunt per onderdeel een certificaat behalen. Als de 3 certificaten zijn afgegeven kun je het totale certificaat Veilige Wijk Bestaande Bouw aanvragen.

Om een veilige wijk (omgeving) te krijgen ben je afhankelijk van de gemeente, politie en bewoners.

Laten we beginnen met het certificaat voor de woning en het complex.

Het beheer van het keurmerk ligt bij het Centrum voor Criminaliteitspreventie en veiligheid (CCV) van de gemeente. Je kunt starten met advies te vragen bij een PKVW-bedrijf. Deze voldoen aan de kwaliteitseisen om te mogen adviseren en monteren conform de regels van het PKVW. Alleen deze bedrijven mogen een PKVW-certificaat beveiligde woning afgeven en moeten aangesloten zijn bij een Certificaat-instelling (CI).

Deze bedrijven zijn aanspreekpunt om een certificaat te kunnen krijgen. In het verleden was dit de politie. Je kunt bij deze bedrijven terecht voor het juiste hang- en sluitwerk, voor advies, controle en tips. Een bestaande woning kan meestal nog prima beveiligd worden. Voor bestaande wijken en buurten wordt het al een stuk moeilijker om deze rigoureus te veranderen.

Wat zijn nu de eisen waar je woning, complex, wijk aan moet voldoen om het PKVW keurmerk te krijgen? Een van de eisen is het gebruik maken van beveiligingsproducten zoals bijvoorbeeld hang- en sluitwerk. De Stichting Kwaliteit Gebouwen (SKG) test deze producten en geeft er 1, 2 of 3 sterren aan.

woning dts advies

De woning: Bij woningen gaat om het beveiligen van alle bereikbare ramen en deuren(bewegend en vast) in de voorgevel, zijgevel, achtergevel en in het dak (tot en met de 1e verdieping). Maar ook om buitenverlichting en rookmelders.

Een aantal eisen zijn:

  • Verlichting bij alle bereikbare entrees. Hieronder vallen alle deuren op de begane grond, voordeur, achterdeur, tuindeur, schuifpui. Ook garagedeuren en bergingsdeuren als ze toegang geven tot de woning. Bij opklimbare balkons vallen de balkondeuren op de 1e en 2e etage ook onder deze eis. Als er binnen 7,5 meter van de deur een openbare straatverlichting staat is een verlichting bij de balkondeuren niet nodig.
  • Deuren, ramen en ventilatieopeningen, kelderramen, luiken, lichtkoepels en dakramen (met een dagmaat groter dan 15 centimeter) die toegang tot de woning geven moeten ten minste 3 minuten inbraakwerend zijn. Dit kun je bereiken door het hang- en sluitwerk aan te passen (cilinder en cilindertrekbeveiliging), maatregelen te treffen tegen het verwijderen van ruiten kleiner dan 1,2 m2.
  • Het hebben van 1 rookmelder per etage. Let op! test de rookmelder minimaal 1x per maand.

Je kunt bij een PKVW-bedrijf terecht voor advies, voor de montage van beveiligingsmaatregelen en voor de aanvraag van het certificaat beveiligde woning. Een certificaat is 10 jaar geldig.

Let op! je kunt dit certificaat naar je verzekering opsturen. Veel verzekeraars geven dan korting op de inboedelverzekering tijdens de geldigheid (10 jaar) van het certificaat.

complex dts advies

Het complex: Hierbij gaat het om het zo veilig mogelijk maken van gemeenschappelijke binnen- en buitenruimten waarvoor de VvE verantwoordelijk zijn. Hieronder vallen de centrale hallen, bergingen, galerijen, tuinen, achterpaden, binnenterreinen, schuren en groenvoorzieningen.

Een aantal eisen zijn:

  • Het complex mag niet vrij toegankelijk zijn voor onbevoegde.
  • Er is een bellenbord/intercom.
  • De hoofdingang is voorzien van verlichting.
  • De toegangsdeur tot de gemeenschappelijke ruimten zijn zelfsluitend en beveiligd tegen flipperen.
  • Alle deuren bieden een veilige vluchtweg bij brand.
  • Een collectieve fietsenstalling is tenminste 3 minuten inbraakwerend.
  • Achterpaden moeten overzichtelijk en goed verlicht zijn.

Ook deze certificaten zijn 10 jaar geldig.

Omgeving: Dit certificaat heeft betrekking tot de veiligheid van openbare buitenruimte waaronder straatmeubilair en haltes voor openbaar vervoer, openbare verlichting, veiligheid parkeerplaatsen en beheer.

Dit certificaat kan de gemeente bij een inspectie-instelling aanvragen.

Ook dit certificaat is 10 jaar geldig.

Conclusie: Wil je je woning en het complex certificeren waardoor je veilig kunt wonen, vraag dan vrijblijvende informatie aan bij een PKVW-bedrijf.

Meer weten?
Vraag hier vrijblijvend informatie aan

Aanvragen

Bekijk ook

Reacties

DTS Advies
Professional
Meer weten?
Vraag hier vrijblijvend informatie aan

Aanvragen

ZOEKSUGGESTIES