Koudebruggen
Je ziet en voelt ze niet altijd maar als ze er zijn, zijn ze slecht voor je energierekening en helaas vaak moeilijk te verhelpen.
Wat zijn koudebruggen?
Een koudebrug is een zwakke schakel in de isolatieschil van je woning of complex waarbij de “kou” van buiten naar binnen worden geleid. Op deze plaatsen gaat warmte verloren.
Daarnaast kunnen er ook vochtplekken ontstaan door condensatie en schimmelplekken.
Koudebruggen kunnen op meerdere plaatsen in een gebouw voorkomen.
Het komt voor op plaatsen waar de isolatie ontbreekt, waar een binnenmuur een buitenmuur raakt, waar een vloerplaat de buitenmuur raakt of waar de isolatie doorboord wordt door leidingen.
Een voorbeeld is een betonnen balkon- of galerijvloer die doorloopt in de vloer binnen. Hierdoor ontstaat schimmel onder je vloerbedekking en tegen het plafond van de ondergelegen woning. Binnen is het lekker warm en buiten vriest het. De kou van buiten koelt het beton buiten af en de kou trekt via het beton naar binnen. De warme lucht condenseert waardoor er vocht ontstaat.
Een ander oorzaak zijn de plaatsen waar de isolatie niet goed doorloopt. Bijvoorbeeld op de scheiding tussen de muur en het plafond of bij de spouwafdichting van ramen en deuren maar ook als de gevelisolatie niet overgaat in de fundering of vloerisolatie.
Nog een plaats waar een koudebrug kan ontstaan is bij een latei (balk boven kozijnen die het bovenliggende metselwerk dragen). Deze werd vroeger in het werk gestort meestal tegen de buitenmuur aan waardoor er een koudebrug ontstaat. Sommige koudebruggen komen vaker voor bij oudere woningen. De warme lucht van binnen in de woning slaat tegen de koude latei, condenseert en het stukwerk wordt vochtig waardoor er weer schimmel ontstaat.
Schimmels veroorzaakt door koudebruggen zijn niet alleen moeilijk op te lossen maar ook erg schadelijk voor de gezondheid van mens en dier!
Hoe kan je een koudebrug herkennen?
Wrijf met je hand over de wand waar je een koudebrug vermoedt. Voel je daarbij een groot temperatuurverschil, dan heb je al een grote zekerheid dat het een koudebrug is. Vochtplekken, schimmel of condensvorming kunnen ook op een koudebrug wijzen.
Onderzoek door een specialist is zeker aan te raden. Een specialist kan door middel van een warmte camera infrarood precies zien waar er warmtelekken zijn.
Het gevolg van koudebruggen?
• Warmteverlies en daardoor hogere energieverbruik. Je verliest reeds opgewarmde lucht en de aanvoer van koude lucht moet opnieuw opgewarmd worden.
• Hierdoor ontstaan vochtplekken omdat vocht neerslaat op de koudste plekken.
• Schimmelvorming en vochtplekken.
• Vorstschade.
Herstellen koudebruggen:
Isolatie zou de hele woning moeten omhullen. Dit betekent dat alle isolatie op elkaar moet aansluiten. De vloerisolatie aan de muurisolatie en de muurisolatie aan de dakisolatie en het schrijnwerk (verzameling van al het (niet-constructief) houten materiaal zoals deuren, vensterkozijnen).
Een bestaande koudebrug verhelpen is niet altijd gemakkelijk. Het vervangen van enkel glas of verouderd schrijnwerk kan relatief eenvoudig uitgevoerd worden.
Staal/beton
Wanneer een koudebrug ontstaat bij twee redelijk warmtegeleidende materialen bijvoorbeeld staal en beton, dan kan een kunststof profiel tussen deze materialen de koudebrug onderbreken.
Latei
Zit de koudebrug in de latei boven het raam dan kun je dit oplossen door tegen de binnenmuur te isoleren en daarvoor een voorzetwand te plaatsen en deze weer opnieuw af te stukken. Hierdoor kan de warme lucht niet meer bij de koude muur waardoor de warme lucht niet meer kan condenseren en ontstaat er geen vocht meer!
Na isoleren van oudere woningen
Let op! er is ook een risico op het ontstaan van koudebruggen met kans op vocht en schimmels nadat men heeft nageïsoleerd. Als de spouw wordt volgespoten met isolatie op de plaats waar specieresten in de spouw zitten of waar lateien of waar een balkon zit. Op deze plaatsen komt weinig of zelfs geen isolatie. De binnenmuur wordt door de isolatie warmer dan voorheen behalve op de plaatsen waar minder of zelfs geen isolatie is gekomen. Hier blijft de binnenmuur kouder waardoor daar de warme binnenlucht condenseert tegen de koude plekken met weer als gevolg vocht en schimmels.
Laat daarom je spouw altijd controleren op vuil, beton of lateien om problemen door na isoleren te voorkomen!
Conclusie: detaillering van een gebouw is zeer belangrijk. Daarom is het ook zeker van belang bij nieuwbouw grote aandacht te besteden aan detaillering omdat koudebruggen achteraf herstellen niet altijd meer mogelijk of betaalbaar is.
Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.
Inloggen