..........
shadow_fix

MJOB en schilderwerk

Schilderwerk is het meeste effectief als het planmatig wordt uitgevoerd. Voor een optimaal resultaat moeten juiste keuzes gemaakt worden.

MJOB en Schilderwerk

Schilderwerk/onderhoud is het meeste effectief als het planmatig wordt uitgevoerd. Voor een optimaal resultaat moeten juiste keuzes gemaakt worden, hierbij kan een MJOB helpen.

Let op! Het verbouwen en herstellen van woningen ouder dan 2 jaar valt tijdelijk onder het 6%-tarief. Het 6%-tarief geldt alleen voor werkzaamheden die je afrondt in de periode van 1 maart 2013 tot 1 juli 2015. Onder verbouwings- en herstelwerkzaamheden verstaat de belastingdienst: het vernieuwen, vergroten, herstellen of vervangen en onderhouden van (delen van) de woning/het complex.

Schilderwerk volgens plan

Vanaf 1994 is het overgrote deel van de complexen in Nederland geschilderd volgens planmatig onderhoud. Dit planmatig onderhoud bestaat uit een basis verfsysteem en periodieke schilderonderhoudsbeurten.

kwast dts advies

Basisverfsysteem

Het basisverfsysteem voorziet in alle maatregelen die nodig zijn om een goede ondergrond te krijgen. Zo kun je een zeer lange periode het schilderwerk met eenvoudige onderhoudsbeurten in goede staat houden.

Voor houtwerk kunnen deze bewerkingen onder andere bestaan uit het verwijderen van oude verflagen, het afdichten van openstaande houtverbindingen, het preventief frezen en vullen van verbindingen, voorzieningen aan het binnen/ buitenschilderwerk en het aanbrengen van een volledig verfsysteem.

Voor het buitenschilderwerk is het van zeer groot belang dat het binnenschilderwerk en de glasafdichting aan de binnenzijde ook in goede staat verkeren. Een niet goed onderhouden binnen verfsysteem en open naden tussen glas en hout zorgt ervoor dat vocht van binnenuit in het hout kan dringen en een uitweg naar buiten zoekt. Hierdoor kan te veel vocht achter de verffilm ontstaan, waardoor gebreken in het buitenschilderwerk kunnen ontstaan, zoals barst- en/of blaarvorming enz.

Bij het aanbrengen van het basissysteem en tijdens de periodieke schilderbeurten, moet daarom ook aandacht worden besteed aan de binnenkanten van buitenramen en -deuren. Eventuele gebreken in het verfsysteem moeten worden hersteld.

Periodieke onderhoudsbeurten

Het onderhoud bestaat uit het reinigen en schuren van de ondergrond, het eventueel herstellen van gebreken en het geheel overschilderen. Als je het schilderwerk direct vanaf de nieuwbouw in de onderhoudsplanning mee neemt, betekent dit een grote bezuiniging voor de toekomst. Het is beslist noodzakelijk, dat tijdens deze beurten ook aandacht wordt besteed aan het binnen-/buitenwerk.

De onderhoudsplanning/cyclus/levensduur wordt bepaald door een aantal factoren zoals:

• de ligging ten opzichte van de zon;

• de invloed van regen en wind;

• de beschutting door bijvoorbeeld overstekken, bomen, omliggende bebouwing enz.;

• de kwaliteit van de ondergrond;

• de toegepaste kleur (licht of donker kan van invloed zijn op de levensduur).

• de aard van de constructie;

• de methode van beglazing (enkel- of dubbel glas);

• de bereikbaarheid;

• de esthetische wensen enz.

In de MJOB wordt uitgegaan van een gemiddelde levensduur van het verfsysteem en de ondergrond.

Waarom planmatig onderhoud:

Veel nieuwe materialen in de bouw kunnen, in tegenstelling tot de verwachtingen, in de praktijk niet zonder onderhoud. Thermisch verzinkt staal, aluminium, kunststoffen en beton, blijken in veel gevallen niet bestand te zijn tegen weersinvloeden, zonder bescherming van een verfsysteem.

Het is daarom verstandig om;

1. oorzaken van gebreken op te sporen en deze tijdig te herstellen.

2. om verfsystemen aan te passen aan de toestand van de ondergrond.

3. om tijdig een goed hechtende, duurzame nieuwe verflaag aan te brengen, voordat de oude lagen door te sterke verwering helemaal verwijderd moeten worden.

4. om door toepassing van de juiste producten een zo hoog mogelijk rendement te halen uit elke verflaag.

Wat zijn de belangrijkste voordelen van planmatig onderhoud:

Het buitenschilderwerk van complexen is ongeveer 35 tot 50% van het totale onderhoudsbudget. Zeer belangrijk dus om deze werkzaamheden zo efficiënt mogelijk uit te voeren.

De voordelen zijn:

• Kostenbesparing.

• Kostenspreiding.

• Kostenbeheersing.

• Het complex wordt permanent onderhouden en staat er altijd goed geschilderd en verzorgd bij.

Inspectie/herstel

Tussen de schilderbeurten moet er inspecties van het schilderwerk plaats vinden. Dit betekend het controleren op beschadigingen, gebreken en het achterhalen van de oorzaak van deze gebreken. Indien gebreken worden waargenomen dan moeten deze hersteld worden.

schilderen dts advies

Volgend jaar staat het schilderwerk op de begroting wat nu?

Het is goed om als VvE een jaar voor de uitvoering te starten met de voorbereiding van de werkzaamheden die het volgende jaar op de begroting staan. Hier volgen een aantal tips ter voorbereiding, tijdens uitvoering en voor de afhandeling.

Tip 1. Als er een nieuw verfsysteem moet komen is het advies om een verfbestek te laten maken.

Hierin staan o.a.:

• De te schilderen onderdelen.

• Het verfsysteem: bijvoorbeeld oude verflagen van onderdorpels verwijderen, 2 x gronden, 1 x geheel afschilderen

• Uitleg over systeembouw: bijvoorbeeld oude verflagen van onderdorpels en ondeugdelijke verflagen verwijderen. Intacte verflagen reinigen en schuren, gebreken in de ondergrond herstellen. Tweemaal bijwerken met …. en eenmaal geheel afschilderen met ….

• Productinformatie.

• Beglazingswerk.

• Stopverf.

• Aandachtspunten.

Tip 2: de offerte Met het verfbestek kun je drie offertes opvragen. Door de duidelijke werkomschrijving krijg je offertes die qua omschrijving van de werkzaamheden, de materialen, de benodigde tijd, de planning en kosten goed met elkaar te vergelijken zijn.

Tip 3: de toestemming Tijdens de VvE vergadering kunnen de offertes, het advies en de kleurkeuze bepaald worden.

Tip 4: de opdracht/facturatie Het is gebruikelijk dat schilderwerk betaald wordt doormiddel van betalingstermijnen; vaak een % bij aanvang van werkzaamheden, halverwege de werkzaamheden en na afronding/oplevering en ontvangst van productinformatie en garantie. Spreek deze termijnen duidelijk af en zorg dat deze afspraken in een schriftelijke opdracht verwerkt zijn en door beide partijen worden getekend.

! Je kunt de offertes eventueel ook aan laten opvragen, beoordelen en/of laten opleveren door een onafhankelijk adviesburo!

Meer weten?

Vraag hier vrijblijvend informatie aan.

Verstuurd!
 • GlansGarant

  gevel

  U bent bestuurder of lid van een VvE? Dan bespaart GlansGarant u veel tijd, discussies en geld.

 • Tijd voor de schilder?

  afwerking

  Het schilderwerk, hoe weet je nu wanneer dat moet gebeuren? Niet door te wachten tot dát zichtbaar is, want als er sprake is van verf die afbladdert, ben je echt te laat. En daardoor veel duurder uit. Tijd voor een duurzame aanpak.

 • Niet bang voor kleur

  gevel

  Het onderhoud van buitenschilderwerk is van groot belang. Het schilderwerk moet er niet alleen netjes uitzien, het heeft ook een beschermende functie tegen weersinvloeden. En het oog wil ook wat: tegenwoordig worden veel gebouwen zeer kleurrijk afgewerkt.

 • Slapende VvE

  juridisch

  Het komt nog regelmatig voor dat een appartementseigenaar een appartement bewoont, maar niets merkt van een VvE. Zolang alles goed gaat en er geen kostbare onderhoudszaken zijn die de aandacht vragen, lijkt er niets aan de hand te zijn.

 • Met elkaar onderhoud plegen bespaart geld

  mjop

  Veel bewoners van appartementen hebben te maken met hun buren als het over onderhoud gaat. Verenigingen van eigenaren hebben ieder jaar een behoorlijke taak om het onderhoud goed te organiseren.

0 reacties

Laat hier uw reactie of review achter:


 

Vraag informatie aan

Vul hier uw gegevens in of laat u terugbellen:

Verstuurd!
top
inloggen
Meld je aan voor een gratis account...
sluiten
Aanmelden met Facebook Aanmelden met Twitter
of meld je aan met je e-mailadres
Heb je al een account?
Inloggen
Inloggen met Facebook Inloggen met Twitter
of log in met je gebruikersnaam