Bouwvocht

Je hebt de sleutel ontvangen van jouw nieuwbouwwoning, gefeliciteerd! Dit artikel gaat over tips en weetjes bij het in gebruik nemen van jouw woning.

Geplaatst door: DTS Advies

Bouwvocht in nieuwbouwwoningen.

 

Wist jij dat jouw woning bij de oplevering duizenden liters bouwvocht bevat?

Tijdens het bouwen van de woning wordt er naar schatting 3000 tot 4000 liter vocht gebruikt. Na oplevering is hiervan nog een deel aanwezig in de bouwmaterialen. Het vocht geeft geen problemen als je er maar voor zorgt dat het kan verdampen en afgevoerd kan worden. Het is daarom verstandig om de eerste weken na oplevering veel te ventileren en gelijkmatig te stoken. Bijvoorbeeld door de roosters open te zetten en de mechanische ventilatie in de hoogste stand te zetten en de verwarming op ca. 20 graden te zetten, zowel overdag als ‘s-nachts.

Maar LET OP! Droog je woning ook weer niet te snel om krimp in de bouwdelen beperkt te houden.

Ventileren is erg belangrijk. Wist jij dat een gezin van drie tot vier personen iedere dag 10 tot 15 liter vocht produceren?

Na een aantal weken lijkt het oppervlak droog, maar de complete droging duurt zeker een jaar. Het kan zijn dat behangen gaat verkleuren of stucwerk gaat scheuren. Dit komt door het verdampen van het bouwvocht dat nog in de woning aanwezig is.

behangen dts bouwkundig advies

Plafonds en wanden worden vaak afgewerkt met spuitwerk. Door het drogen kunnen scheuren in het spuitwerk ontstaan. Deze scheuren hebben geen technische gevolgen en kunnen gerepareerd worden. Ook binnendeuren kunnen door het aanwezige bouwvocht gaan werken, ze gaan dan iets hol of bol staan waardoor het lijkt dat ze minder goed sluiten. Dit probleem zal in de eerste jaren moeilijk te verhelpen zijn vanwege het aanwezige bouwvocht. Je kan het kromtrekken beperken door de binnendeuren in de beginperiode open te laten staan in een hoek van 45 graden. Hou in de periode erna de deuren van ruimtes met veel temperatuurschommelingen zoals de badkamer en ruimtes met mechanische ventilatie juist gesloten voor een optimale ventilatie.

Zet grote meubelstukken in de beginperiode niet strak tegen de muur, maar iets er vanaf, zodat het vocht weg kan. Je hebt anders grote kans dat er, achter bijvoorbeeld een grote kast, schimmel ontstaat. Wil je de muren glad stuken in plaats van behangen houdt er dan rekening mee dat in deze afwerklaag waarschijnlijk scheuren gaan ontstaan door het drogen van de muren en het werken van het materiaal. Bij de vloerbekleding geldt hetzelfde. Breng je deze hechtend aan, dan kan het zijn dat de vloer gaat scheuren. Laat het vochtgehalte altijd meten als je een hechtende vloer gaat plaatsen.

Houtachtige vloerdelen moeten altijd vrij gehouden worden van de wanden. Als de vloer gaat werken en hiervoor geen ruimte heeft dan zal hij bol gaan staan of de wanden raken en geluidsoverlast veroorzaken bij buren.  

Nu je de sleutel hebt van jouw nieuwe woning wil je natuurlijk direct aan de slag met schoonmaken. Let er op dat alle onderdelen in de woning nog vers en kwetsbaar zijn. Kijk daarom uit met agressieve schoonmaakmiddelen. Vooral het schilderwerk en de voegen van het tegelwerk zijn kwetsbaar. Gebruik niet te veel water, er is immers al voldoende bouwvocht aanwezig.

Ik wens je veel woonplezier. 

 

Bedrijvengids Geplaatst door
DTS Advies

DTS Advies

Cypruslaan 374, 3059 XA  Rotterdam

Bedrijvengids Wilt u meer weten?

Vraag vrijblijvend informatie aan.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.