DMJOP

Een volgende stap in het MJOP is het DMJOP; een duurzaam meerjarenonderhoudsplan. Duurzaam en onderhoud ……… een prima combinatie.

Geplaatst door: DTS Advies

DMJOP

Een volgende stap in het MJOP is het DMJOP; een duurzaam meerjarenonderhoudsplan.

Duurzaam en onderhoud ……… een prima combinatie.

De meerjarenonderhoudsbegroting volgens conditiemeting NEN 2767 bepaald de technische staat van een complex. Op basis van deze conditiemeting worden de uit te voeren onderhoudswerkzaamheden vastgesteld.

Waarom zou je niet onderzoeken of deze onderhoudswerkzaamheden te combineren zijn met duurzaamheid en energiebesparing.

Helaas wordt er nu in veel VvE’s nog weinig tot geen rekening mee gehouden om budget te reserveren voor duurzaamheid en energiebesparing.

Bij het vervangen van elementen kun je gebruik maken van producten die gemaakt zijn van natuurlijke materialen, met een langere levensduur en die minder onderhoud nodig hebben.

Gelukkig stimuleert de overheid verschillende subsidievormen om investeringen nog aantrekkelijker te maken. Laat je informeren over de mogelijkheden. Maak gebruik van subsidies en acties. Onderzoek zelf de mogelijkheden om met het budget van de VvE of een kleine lening, energiebesparende maatregelen toe te passen die zich weer terugverdienen.

Hier volgen een aantal duurzame/energiebesparende maatregelen die een VvE kan toepassen;

Isoleren. Het na-isoleren van bestaande (spouw)muren, daken en vloeren. Bestaande beglazing vervangen door dubbele HR++ beglazing. Door het (na)isoleren gaat er minder energie verloren door verwarmen, koelen en ventileren.

Installaties vervangen. Oude installaties hebben vaak een hoog energieverbruik.

Ventilatie. Naast verbetering van isolatie is het verbeteren van ventilatie zeker zo belangrijk. Dit kan door het aanbrengen van roosters in kozijnen, het aanbrengen of vervangen van een ventilatie-installatie, het reinigen of vervangen van ventilatiekanalen, het toepassen van vraaggestuurde ventilatie.

Door betere ventilatie kan de luchtkwaliteit in een complex verbeterd worden. Goede ventilatie maakt zuinig stoken mogelijk. Ventilatie kost wel wat energie maar is geen verspilling. Het voorkomt schimmel, allergieën, luchtwegproblemen en vervuiling in de lucht.

Groene daken. Deze daken hebben veel voordelen op het gebied van duurzaamheid, het milieu, de beleving en het woongenot. Ondanks de hogere aanschafkosten gaat de dakbedekking langer mee en kan het na gebruik gerecycled worden. Het zorgt voor een betere hemelwater afgifte naar het riool tijdens erge regenval.

Ook nemen groene daken CO2 op waardoor de plaatselijke luchtkwaliteit verbeterd.

Verlichting. Maak optimaal gebruik van het daglicht in je huis en het complex dan is er al minder verlichting nodig. Gebruik lichte kleuren voor wanden, plafond en vloeren. Pak als eerste de lampen aan die vaak aan zijn en veel watt (lumen) hebben. Vervang gloeilampen in spaar/led lampen.

Pas eventueel een tijdklok of licht- of bewegingssensoren toe. Spaarlampen, tl-lampen en goede led-lampen zijn zuiniger dan bijvoorbeeld halogeenlampen. Energiezuinige lampen zijn misschien in aanschaf duurder dan gloeilampen maar als je kijkt naar het stroomverbruik en de levensduur ben je meestal toch goedkoper uit. Spaarlampen hebben gemiddeld 7000 branduren en gloeilampen 1000 branduren. Verder gebruikt de spaarlamp minder stroom dan een gloeilamp.

Een grote energieverbruiker in een complex is de tuinvijverpomp; afhankelijk van de capaciteit, maar vaak staat deze pomp de hele dag aan.

Sta ook eens stil bij de gratis mogelijkheden om energie te besparen!.

Een simpel voorbeeld is de verwarming een graadje lager te zetten. Zet de thermostaat ’s-nachts en overdag als je weg bent op 15 graden. Als je je slaapkamer niet verwarmt bespaart dit ook nog eens extra. Zet de thermostaat al een uurtje voor je gaat slapen op 15 graden.

radiatorkraan lager

 

Ook de gordijnen dicht voorkomt warmte verlies. Zorg dan wel dat de gordijnen op of achter de radiatoren vallen en dat ze de radiatoren niet bedekken. Zet de verwarming nooit helemaal uit omdat je huis dan te vochtig kan worden. Verder voorkom je zo in de winter bevriezing van je leidingen.

Ga je op vakantie? Zet de radiatoren dan op de vorstvrij-stand op het * (5-10 graden).

Nog een gratis besparing is besparen op warm water door minder lang te douchen of door meer te douchen en minder vaak een bad te gebruiken. Gebruik een waterbesparende douchekop. Laat de waterkraan niet langer lopen dan nodig is.

waterbesparing

Conclusie: er valt genoeg te besparen op energie en milieu dus zeker de moeite waard om van jullie MJOP een DMJOP te maken! 

Succes.

Bedrijvengids Geplaatst door
DTS Advies

DTS Advies

Cypruslaan 374, 3059 XA  Rotterdam

Bedrijvengids Wilt u meer weten?

Vraag vrijblijvend informatie aan.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.