AED’s horen thuis in de Arbowet

GRONINGEN – Elk bedrijf zou een automatische externe defibrillator (AED) moeten hebben, bepleit AED-consultant Jeroen Camies. Hoewel het niet verplicht is volgens de Arbowet, hoort de aanwezigheid van een AED bij een veilige en gezonde werkomgeving.

Geplaatst door: AEDmaster
AED’s horen thuis in de Arbowet

GRONINGEN – Elk bedrijf zou een automatische externe defibrillator (AED) moeten hebben, bepleit AED-consultant Jeroen Camies. Hoewel het niet verplicht is volgens de Arbowet, hoort de aanwezigheid van een AED bij een veilige en gezonde werkomgeving. Bovendien is er een tekort aan AED’s in bepaalde regio’s, bleek uit onderzoek van de Hartstichting en HartslagNu. Door een AED in je bedrijf te plaatsen draag je bij aan de lokale veiligheid en de landelijke dekking van AED’s.

AED en de Arbowet

In de Arbowet staan regels voor een veilige en gezonde werkomgeving. Zo moeten er brandblussers, vluchtroutes en BHV’ers aanwezig zijn in het gebouw. Het is vreemd dat de AED niet in dit lijstje staat, want jaarlijks krijgen 17.000 mensen een hartstilstand. Door eerste hulp te bieden met een defibrillator kan een overlijden voorkomen worden.

Maar dan moet je wel weten waar de AED is, hoe deze eruitziet en hoe je ‘m gebruikt. En dat is niet altijd makkelijk, want AED’s verschillen onderling in de vormgeving, kleurstelling en werking. Daarom zou de Arbowet uniforme richtlijnen moeten opnemen over AED’s.

AED kopen met officieel keurmerk

In een noodsituatie wil je geen enkel risico lopen. Dus ga je een AED kopen, koop daarom altijd een AED met een geldig keurmerk. Dan voldoet het apparaat aan alle wettelijke kwaliteits- en veiligheidseisen. In Nederland zijn er twee officiële  keurmerken: het FDA-keurmerk en de CE-markering. Enkele gerenommeerde AED-merken die over beide keurmerken beschikken zijn Defibtech, Zoll, Philips, Physio Control en HeartSine.

AED bedienen: scholing

In een crisissituatie is training de sleutel tot succes. De kennis helpt om adequaat te handelen en het hoofd koel te houden. Sterker nog, zonder instructies ben je niet in staat om een AED goed te bedienen. Daarom is het belangrijk om een AED-training te volgen. Helaas geldt ook hier: elke AED is anders. Grote kans dat je in een crisissituatie een andere AED gebruikt dan tijdens de training. Dus ook de scholing vraagt om uniforme richtlijnen.

AED aanmelden: HartslagNu

Het hebben van een AED is nog niet verplicht, maar wel zeer verstandig. Dat geldt zeker voor organisaties zoals (tand)artsenpraktijken, sportverenigingen en scholen. Met de aanwezigheid van een AED kun je het leven van een medewerker en/of klant redden. Wacht dus niet op de Arbowet en investeer zelf alvast in een AED met bijbehorende scholing. Meld de AED gelijk aan op HartslagNu, dan draag je bij aan de landelijke dekking van AED’s.

Bedrijvengids Geplaatst door
AEDmaster

AEDmaster

Violenstraat 38, 9712 RJ  Groningen

Bedrijvengids Wilt u meer weten?

Vraag vrijblijvend informatie aan.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.