Amsterdamse VvE’s en woningcorporatie maken 935 woningen aardgasvrij-ready

In de Amsterdamse wijk Holendrecht staan veel portiekflats die in de nabije toekomst aardgasvrij gemaakt worden met behulp van een warmtenet. Dat stelt eigenaren in deze wijk voor een flinke uitdaging.

Gepubliceerd: 30 juni 2022

Door: Joop van Vlerken

Een aanzienlijk deel van de woningen is namelijk particulier eigendom, terwijl een ander deel in bezit is van woningcorporaties. Eigen Haard ging samen met de VvE’s Senso 1 en 2 aan de slag om een begin te maken om 935 woningen aardgasvrij-ready te maken.

“We gaan als een slang door Holendrecht en renoveren zo 935 woningen.” Aan het woord is Hessel van der Hoorn, adviseur verduurzaming VvE’s bij de Amsterdamse woningcorporatie Eigen Haard. “We bezitten hier zelf 700 woningen en nog eens 235 woningen zijn particulier bezit. Met die eigenaren vormen we twee VvE’s.” De woningen zijn gevestigd in portiekflats in Gaasperdam en ondergaan een flinke renovatie. Nu hebben de woningen energielabels E en C en ze worden naar energielabel A gebracht. De portiekflats zijn zogenaamd gespikkeld bezit, waarbij een deel in handen is van woningcorporatie Eigen Haard en een deel particulier bezit is.

Mandaat gevraagd

De plannen voor de renovatie stammen uit 2019, vertelt Van der Hoorn. “We hebben eerst mandaat gevraagd voor het onderzoek en een informatiebijeenkomst georganiseerd. Daarna hebben we de renovatie door de besluitvormende algemene ledenvergadering geloodst. En we hebben weer heel ouderwets een wijkkantoor opgezet met de eigenaren om met de bewoners over de renovatie te kunnen praten.” De renovatie gaat binnenkort fysiek van start, vervolgt hij. “We gaan na de bouwvak beginnen in drie losstaande gebouwen met twee Verenigingen van Eigenaren, VvE Senso 1 en VvE Senso 2.”

Kozijnen einde levensduur

De kozijnen spelen een centrale rol in dit renovatieproject. Alle woningen in het project worden voorzien van nieuwe kunststof kozijnen, omdat de oude kozijnen uit de jaren zeventig aan het einde van de levensduur zijn. Deze vervangingsoperatie is de aanleiding om ook te kijken naar andere duurzame maatregelen, legt Van der Hoorn uit. “We hebben besloten om de woningen meteen grondig te verduurzamen. Label B was daarbij het uitgangspunt, wat betekent dat de woningen aardgasvrij-ready zijn en klaar zijn om op een warmtenet aangesloten te worden. Daarvoor hebben we daken en vloeren geïsoleerd en driedubbel glas geplaatst. De gevel was in een eerdere renovatie-ronde al geïsoleerd.”

Aardgasvrije wijk

De gemeente Amsterdam heeft Gaasperdam aangewezen als aardgasvrije wijk, daarom bereidt woningcorporatie Eigen Haard deze woningen alvast voor op de toekomst. Verduurzaming is voor de Amsterdamse woningcorporatie gesneden koek, maar binnen VvE’s is dit het eerste project van deze schaal, vertelt Van der Hoorn. “Normaal mogen we alles zelf bepalen, omdat we 100% eigenaar zijn. Dat geeft toch een andere dynamiek dan dat je het binnen een VvE moet regelen.” De aanpak verschilt dan ook, beaamt hij. “We hebben samen met de particuliere eigenaren een rapport op laten stellen. Daaruit kwam een aantal scenario’s en die hebben we binnen de VvE besproken.”

Zelf betalen

De grote hoeveelheid appartementen en het gespikkelde bezit zorgen ervoor dat de renovatie niet op een achternamiddag is bedacht. Naast de huurders moeten namelijk ook eigenaren worden meegenomen in de gezamenlijke aanpak. Belangrijk hierin is de financiële kant. Want hoewel ze de genomen maatregelen uiteindelijk kunnen terugverdienen, moeten particuliere eigenaren de renovatie voor een groot deel zelf betalen, legt Van der Hoorn uit. “De VvE gaat een lening aan en die wordt terugbetaald middels de VvE-bijdrage. Deze lening komt uit het Nationaal Warmtefonds en is speciaal bedoeld voor huiseigenaren om te verduurzamen.” Daarnaast kunnen de particuliere bewoners subsidies aanvragen zoals de Subsidieregeling Energiebesparing Eigen Huis (SEEH) en het Volkshuisvestingfonds van de gemeente Amsterdam.

Subsidieregeling

Via de Subsidieregeling energiebesparing eigen huis (SEEH) kan een VvE subsidie krijgen voor een energieadvies, eventueel in combinatie met procesbegeleiding en/of een Energieadvies met een meerjarenonderhoudsplan (MJOP) en eventueel procesbegeleiding. De procesbegeleiding bestaat uit het ondersteunen van het besluitvormingsproces binnen de VvE aan de hand van het energieadvies. Daarnaast is er subsidie beschikbaar voor het laten uitvoeren van energiebesparende (isolatie)maatregelen en voor de advieskosten voor het aanleggen van een of meer oplaadpunten. De regeling staat open tot en met 31 december 2023 en het indienen van een aanvraag voor de maatregelen moet vóór de uitvoering gebeuren, terwijl het energie- en oplaadpuntenadvies achteraf wordt aangevraagd (factuur en betaalbewijs). Op 1 juni 2022 informeerde minister Hugo de Jonge de Tweede Kamer over dat het per 1 januari 2023 mogelijk is om nog maar voor 1 energiebesparende maatregel subsidie aan te vragen.

Verschillen beslissingsbevoegdheid

Het proces van besluitvorming over de renovatie verliep niet altijd van een leien dakje, vertelt Van der Hoorn. “We hadden enerzijds te maken met huurders en anderzijds met de mede-eigenaren in de VvE. Door de verschillen in beslissingsbevoegdheid beschikten eigenaren vaak over meer informatie dan huurders. Dat was wel lastig omdat we als woningcorporatie te maken hebben met beide doelgroepen.” De huurders waren uiteindelijk te overtuigen en de VvE ook, zegt hij. “Vanuit het Nationaal Warmtefonds is er de eis dat 2/3 van de eigenaren aanwezig moet zijn bij de stemming en daarvan nog eens 2/3 moet instemmen. Uiteindelijk was van de eigenaren bijna iedereen aanwezig of gevolmachtigd en stemde een ruime meerderheid voor.”

Nationaal Warmtefonds

Het Nationaal Warmtefonds biedt verantwoorde en betaalbare financiering voor de verduurzaming van huizen en gebouwen van eigenaar-bewoners, Verenigingen van Eigenaars en scholen. Het Warmtefonds is opgericht in 2013 (toen als Nationaal Energiebespaarfonds) en opereert in opdracht van de Rijksoverheid. De Energiebespaarlening wordt verstrekt door het Nationaal Warmtefonds en is een aantrekkelijke mogelijkheid waarmee eigenaar-bewoners energiebesparende investeringen voor hun eigen woning kunnen financieren.

Samenwerking positief ervaren

De samenwerking met de VvE’s Senso 1 en 2 heeft Van der Hoorn als positief ervaren. “Zonder het bestuur van de VvE’s was het niet gelukt. Dat zijn vrijwilligers, maar we hadden wel bijna elke dag overleg op een gegeven moment, dus dat vroeg een enorme inspanning van hen terwijl zij slechts een beperkte vrijwilligersvergoeding krijgen. Het heeft veel tijd gekost, maar het is uiteindelijk wel gelukt met doorzettingsvermogen en creativiteit.”

Complexe opgave in renovatie

– Twee VvE’s: Senso 1 en Senso – 235 eigenaren zijn lid van deze VvE’ – 700 huurders (vertegenwoordigd door Eigen Haard)
– Algemene ledenvergaderingen van VvE’s hebben de besluiten genomen.
– VvE-besturen Senso 1 en 2 geven opdracht tot – Aannemer: – Lening van het Nationaal – Subsidies van Gemeente Amsterdam (Volkshuisvestingfonds) en Rijk (SEEH)

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wilt u meer dan 3 items lezen?

Lees direct verder tot en met 10 items per maand met een gratis Basis-profiel.

Gratis aanmelden
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.