betonschade t.p.v. het waterhol

Betonschade, betonrot, of hoe ook genoemd, ontstaat doordat het beschermend alkalisch milieu dat beton voor staal vormt verdwijnt.

Geplaatst door: Betoro

‎Hierdoor kan het in het beton opgenomen wapeningsstaal corroderen. Normaliter is het beschermend milieu van het beton dusdanig, dat het wapeningsstaal beschermd is tegen roesten. Op plaatsen waar de beton-dekking te gering is treedt de wapeningscorrosie het eerst op. Een dergelijke zwakke plek in de betonconstructie is bv. het waterhol.

Voortijdige corrosie van het wapeningsstaal


Op de plaats van het waterhol wordt de dekking, die normaliter al minimaal was om met een minimale massa te kunnen produceren, gereduceerd tot onder de toelaatbare grens. Vooral waar in de 60- en 70-er jaren de balkons en galerijen in het werk werden gestort, is met de dekking van het wapeningsstaal in het gebied van het waterhol zeer onzorgvuldig te werk gegaan. Gevolg is een voortijdige corrosie van het wapeningsstaal, waarbij de uitzetting van het volume van het staal maakt dat delen van de betonconstructie worden afgedrukt.

Carbonatatie van het beton


De carbonatatie van het beton, dwz het reageren van koolzuur uit de lucht met het alkalisch milieu, doet het beschermend alkalisch milieu in het beton verdwijnen. Deze carbonatatie is juist extra snel op die plaatsen waar wisselende vochtbelastingen zijn: nat-droog etc. Dit is specifiek het geval ter plaatse van het waterhol. En juist daar is de beton dekking minimaal.

Kortom: het waterhol vormt een zwak punt in de constructie en zal niet zelden als eerste punt aanleiding geven tot schade.

https://www.betoro.nl/contact

 

Bedrijvengids Geplaatst door
Betoro

Betoro

Proostwetering 27e, 3543 AB  Utrecht

Bedrijvengids Wilt u meer weten?

Vraag vrijblijvend informatie aan.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.