LED en uw gezondheid

Heeft led-verlichting invloed op je gezondheid? Deze vraag komt veelvuldig tijdens onze adviesgesprekken naar voren. Het antwoord daarop is Nee!

Geplaatst door: Pre-Lite
LED-verlichting en gezondheid

Pre-Lite is als led-specialist gespecialiseerd in onderwijs, scholen en vve’s. Deze specifieke sectoren vragen een speciale benadering, ook als het gaat om het welzijn van gebruikers.

De populariteit van led-lampen is te danken aan de grote voordelen: laag energieverbruik (besparen), minder warmte ontwikkeling (dus minder koeling nodig, wat weer gunstig is voor energieverbruik in het gebouw en dus het milieu) en de langere levensduur (minder onderhoud en minder aanschaf).

 

Heeft led-verlichting invloed op je gezondheid?

Deze vraag komt veelvuldig tijdens onze adviesgesprekken naar voren. Het antwoord daarop is Nee! Onderstaand vertellen we u er graag meer over.

 

Led-verlichting en elektromagnetische straling?

Elektromagnetische straling is overal om ons heen. Op zich hebben we als mens daar geen last van. De straling heeft meestal een zeer beperkt bereik en we zijn er niet zo gevoelig voor. Als je er veel aan blootgesteld wordt, dan kan het van invloed zijn op je gezondheid.

Er zijn twee verlichtingsbronnen die elektromagnetische straling veroorzaken: spaarlampen en halogeenlampen. Vooral de halogeenlamp veroorzaakt relatief veel straling, ook wanneer de lamp uit staat! Dit type lamp is ook nog eens bijzonder inefficiënt als we kijken naar energieverbruik. Dit is één van de redenen waarom halogeenlampen per september 2018 niet meer verkrijgbaar zullen zijn. LED-lichtbronnen daarentegen produceren geen elektromagnetische straling en produceren weinig warmte.

 

Gevaarlijke stoffen in LED-lampen

Bijna iedere lampsoort bevat milieu belastende stoffen. Gloeilampen vormen een uitzondering. Spaarlampen bevatten kwik, wat vrij kan komen als de lamp breekt. Dat is schadelijk voor mens en het milieu. Een halogeenlamp kan ook zware metalen verspreiden wanneer deze breekt. Met Led-verlichting loop je geen gezondheidsrisico als de lamp breekt. Omdat led-lampen slechts zeer beperkt milieubelastende stoffen bevatten en de lampen een enorm lange levensduur (tot 50.000uur) kennen is de milieubelasting een stuk lager dan bij alle andere lampsoorten die we kennen.

 

De invloed van de led-lichtkleur en de lichtsterkte

Er werd in het begin van Led veel gesproken over de lichtkleur en de lichtsterkte. Dit had te maken met de blauwe of fel witte lichtkleur. Het licht zou er voor kunnen zorgen dat het dag-nachtritme werd verstoord. De ontwikkelingen hebben echter niet stilgestaan en de led-lamp van tegenwoordig kent die problemen niet meer. De warm-witte lichtkleur en afgenomen lichtsterkte maken dat de led-verlichting van nu vergelijkbaar is met de bekende gloeilamp.

 

Samengevat is de conclusie dat led-verlichting geen invloed heeft op gezondheid en milieu:
  • De gloeilamp was niet gevaarlijk voor de gezondheid, maar veroorzaakte wel sneller brandgevaar en was bovendien erg inefficiënt.
  • De halogeenlamp gaat van de markt vanwege milieubelasting (stroomverbruik) en de elektromagnetische straling.
  • De spaarlamp is veilig totdat hij breekt: dan kan deze giftige stoffen verspreiden.
  • De LED-lamp is de enige lamp die voor zover bekend weinig of geen risico’s voor de gezondheid oplevert. Er zijn uitzonderingen: lampen die te fel zijn of die blauw-wit licht geven, kunnen wel de gezondheid beïnvloeden.

 

Maakt u nog gebruik van spaarlampen of halogeenlampen?

In veel gebouwen treffen we nog halogeenspots aan, en in mindere mate spaarlampen, zoals u heeft kunnen lezen hebben deze een negatieve invloed op mens en milieu. Daarnaast is het goed om u te realiseren dat binnenkort lichtbronnen voor halogeen verlichting slechts beperkt leverbaar zullen zijn. Wij adviseren u tijdig maatregelen te treffen en uw overstap op led-verlichting voor te bereiden.

 

Heeft u naar aanleiding van bovenstaande vragen, of wilt u graag vrijblijvend advies over led-verlichting in uw gebouw? Neem dan contact op met Aad Koudijs van Pre-Lite in Almere. Kijk voor de contact gegevens en meer informatie over de diensten van Pre-Lite op www.pre-lite.eu.

Bedrijvengids Geplaatst door
Pre-Lite

Pre-Lite

Handelsweg 13c, 3881 LS  Putten

Bedrijvengids Wilt u meer weten?

Vraag vrijblijvend informatie aan.

Kennisbank Meer van Pre-Lite
Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.