Brandveilige veestallen

Stallen zijn nogal brandbaar. In 2017 brandden 47 stallen af in Nederland. Bij 28 branden kwamen ook dieren om het leven...

Geplaatst door: Hoefnagels Safety Services

Actieplan brandveilige veestallen 2018 - 2022

Stallen zijn nogal brandbaar. In 2017 brandden 47 stallen af in Nederland. Bij 28 branden kwamen ook dieren om het leven. De kans op brand in een stal is veel groter dan de kans op een woningbrand. Tot op heden was een blusvoorziening of rookmelding niet eens verplicht in een stal. Tijd voor actie! Dierenbescherming, Het Verbond van Verzekeraars, Brandweer Nederland, LTO Nederland en Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) sloegen de handen wederom bijeen met als resultaat het Actieplan Brandveilige Veestallen 2018-2022.

Brandpreventie en bewustwording
Dezelfde partijen ontwikkelden eerder actieplan 2012 – 2016 waar de focus lag op brandveiligheid bij nieuwbouw stallen. Met het nieuwe actieplan komt de focus meer op bestaande stallen te liggen. Hoewel er meer bewustzijn is gecreëerd bij veehouders rondom brandveiligheid, hebben de inspanningen nog niet geleid tot minder stalbranden. En dus wordt er vervolg aan gegeven. Volgens LTO blijkt uit evaluatie dat er goede stappen zijn gezet om stallen brandveiliger te maken, maar dat er onverminderd doorgewerkt moet worden aan brandpreventie en bewustwording bij veehouders. In het nieuwe actieplan ligt de nadruk daarom op het brandveiliger maken van bestaande stallen.

Focus op bestaande stallen
Het accent van het actieplan ligt op bestaande stallen die vóór 1 april 2014 zijn gebouwd. Na deze datum is het Bouwbesluit aangepast en moesten stallen brandveiliger gebouwd worden. Stallen die gebouwd zijn vóór 1 april 2014 voldoen vaak nog niet aan deze eisen. Verschillende veehouderijsectoren gaan onderzoeken welke maatregelen er bij bestaande stallen genomen moeten worden genomen om de kans op brand te verminderen.

De eerste stappen naar brandveiligheid: elektrakeuringen
Kortsluiting is de meest voorkomende oorzaak van stalbranden. Daarnaast ontstaat brand door menselijk handelen of blikseminslag. Inmiddels is de eerste stap gezet om bestaande stallen veiliger te maken. De varkens- pluimvee- en kalversector hebben elektrakeuringen opgenomen in hun ketenkwaliteitssystemen. Voor het gros van deze bedrijven is een periodieke elektrakeuring nu verplicht. Ook verzekeraars eisen steeds vaker elektrakeuringen voordat ze een stal in hun portefeuille opnemen. Veehouders kunnen niet meer om een elektrakeuring heen.

NEN normen voor grotere brandcompartimenten bij stallen
Er zijn specifieke NEN normen ontwikkeld voor grotere brandcompartimenten bij stallen (NEN 6060 en NEN 6079). Hiermee is er een systematiek ontwikkeld om gelijkwaardigheid van brandveiligheid aan te tonen. Tot nu toe waren de eisen van de gemeenten bij grote brandcompartimenten niet altijd hetzelfde. Het introduceren van deze normen moet ertoe leiden dat gemeenten eenduidiger omgaan met grote brandcompartimenten (>2500m2). De komende jaren zal blijken of nieuwe NEN norm ook in de praktijk voldoet.

Bekijk het Actieplan Brandveilige Veestallen 2018 – 2022 hier.

Stalbranden hebben een enorme impact. Het is een drama voor de getroffen veehouders en dan hebben we het nog niet eens over het dierenleed. Bent u veehouder en wilt u graag ondersteuning met het brandveilig maken en/of houden van uw stallen? Neem dan contact met ons op. Hoefnagels ondersteunt u graag met advies, keuring en onderhoud rondom de brandveiligheid van uw stal.

 

Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend en daarnaast zijn wij niet aansprakelijk voor onjuistheden die onverhoopt in dit artikel kunnen zijn vermeld.

Bedrijvengids Geplaatst door
Hoefnagels Safety Services

Hoefnagels Safety Services

Zevenheuvelenweg 50, 5048 AN  Tilburg

Bedrijvengids Wilt u meer weten?

Vraag vrijblijvend informatie aan.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.