Cilinder of een cilinderslot

Is een cilinder of een cilinderslot het veiligst? Kom er hier achter!

Geplaatst door: Veiligheids-sloten.nl

Is een cilinder of een cilinderslot het veiligst?

Wat is een cilinder?
Het meest gebruikte slotmechanisme voor deuren is de cilinder. Dit is een staaf, met daarin een mechanisme dat door de juiste sleutel in werking gezet wordt, waardoor een deur open gaat of afgesloten kan worden. Binnen in de staaf bevinden zich pinnetjes, die door de sleutel, via kleine veertjes, op hun plek gezet worden, waardoor het mechanisme werkt. Om een cilinder te verwisselen, hoeft u overigens niet het hele sluitwerk te vernieuwen. Om tegen inbraak gewapend te zijn, is het te overwegen een slot met kerntrekbeveiling te installeren. Inbrekers gebruiken verschillende manieren om in uw huis te komen. Bij sluitwerk slaan ze er een schroef in en trekken de staafcilinder er uit. Bij de ietwat sterkere sloten gebruiken ze de zogenaamde klopsleutel. Dat is een sleutel die ze in het slot slaan. Dankzij een stiftcilinder met kerntrekbeveiliging is dat niet meer mogelijk. Waar de normale cilinder los in het sluitwerk zit, haakt de kerntrekbeveiling zich daarin vast. Er wordt een trekkracht van 1500 kilo gevraagd om hem uit het sluitwerk te openen. Inbrekers moeten de klopsleutel al aan hun trekhaak bevestigen om de deur open te krijgen. Dat is te opvallend en te riskant, want het produceert uiteraard veel kabaal. Een andere stap om inbrekers het leven moeilijker te maken is het plaatsen van een rozet. Dat draait mee, waardoor het moeilijker wordt om het sluitwerk te forceren.

Het cilinderslot
Bij het cilinderslot wordt het hele sluitwerk ofwel de hele behuizing bedoeld. Hier geldt in principe dat stiftjes, plaatjes en allerlei andere onderdelen er voor zorgen dat de deur niet te openen is zonder de bijpassende sleutel. Hier zij bij gezegd dat een plaatjescilinderslot niet zo inbraak veilig is. Het is de zwakste -, door de inbrekers graag geziene, uitvoering. Let daarom bij de koop er op dat u een SKG 2 of SKG 3 slot aanschaft. Met deze term wordt de veiligheid van het mechanisme aangeduid, waarbij SKG 3 het best is. Sloten die voorzien zijn van deze goedkeuring zijn voorzien van een boorbeveiliging, hebben een kerntrekbeveiliging en een extra klopsleutel- en een lockpicking beveiliging. Het beste van het beste dus. Een dergelijke uitvoering is voorzien van een certificaat. Voordeel van een cilinderslot is dat het, doordat het in de deur ingebed is, op zichzelf al minder makkelijk te kraken is. Voegt u daar anti-inbraakstrips aan toe, dan kunt u gerust slapen. Inbrekers herkennen zwakke - en sterke cilindersloten in een oogopslag. Waar u wel op moet letten is dat het cilindergedeelte niet te ver naar buiten steekt, waar mogelijk voorzien is van een rozet en dat het beveiligde deel aan de buitenkant bevestigd is. Vraag de vakman om advies, zodat u weet dat u het beste product koopt.

Wat is het verschil?
In feite kan men stellen dat een cilinderslot beter tegen inbraak wapent dan de losse cilinder. Dat heeft uiteraard te maken met de manier waarop de sloten opgebouwd zijn. Waar u voor moet kiezen, hangt echter ook af van wat er al voorhanden is. Heeft u prima hang- en sluitwerk, maar twijfelt u nog over het cilindergedeelte, dan kan het vervangen daarvan al heel wat extra veiligheid opleveren. Hierbij is wel van belang dat het nieuwe staafje even lang is dan het te vervangen deel. Het is mogelijk dat beide helften niet gelijk zijn. Dat komt bij de knopcilinder voor. Neem daarom liever de oude mee wanneer u een nieuwe gaat kopen. Bespreek vooraf of u een sleutel voor alle deuren wilt of liever niet. Overleg ook of u een van de sloten wilt voorzien van een zogenaamde hotelcilinder. Het grote voordeel is dat u de deur van buiten kunt openen, terwijl de sleutel aan de binnenkant in het slot zit. Dit kan heel wat kosten voorkomen, zeker wanneer het de deur die toegang geeft tot het appartement van oudere mensen betreft. Bij het kiezen van nieuw sluitwerk komt meer kijken dan even een slotje verwisselen. Het kan daarom geen kwaad vooraf te beslissen waar overal nieuwe, extra veilige, sloten komen en of u gaat voor het hele sluitwerk, dus voor het cilinderslot of niet. Het kan overigens geen kwaad op zo'n moment ook dievenklemmen voor de ramen en anti inbraakstrips voor de deuren mee te nemen. En, wat ook belangrijk is, licht met bewegingsmelder op de donkere plekken rondom uw huis te installeren. Zonder zorgen wonen, is ook een kwestie van de keuze voor goed hang- en sluitwerk. Laat de dief gerust in de kou staan, terwijl u lekker veilig binnen zit.

Bedrijvengids Geplaatst door
Veiligheids-sloten.nl

Veiligheids-sloten.nl

Schulpplein, 3087 NA  Rotterdam

Bedrijvengids Wilt u meer weten?

Vraag vrijblijvend informatie aan.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.