Conflicten erkennen

Het erkennen dat er een conflict is een belangrijke eerste stap voor een succesvol mediationtraject. Hoe zorg je ervoor dat de ander het conflict ook erkent en met jou naar een oplossing wil zoeken? Je leest het in dit artikel.

Geplaatst door: Fuse Mediation

Vanzelfsprekend word ik regelmatig benaderd door mensen die een conflict hebben. Er wordt dan aangegeven dat zij een conflict hebben met één of meer leden uit de VvE of met het bestuur van de VvE of bijvoorbeeld met de beheerder van de VvE.

Wanneer ik vraag of de andere betrokkenen ook erkennen dat er een conflict is en of zij ook openstaan voor een goed gesprek, bemiddeling of mediation dan blijft het vaak even stil. Gevolgd door: 'Ehm, niet dat ik weet eigenlijk' of 'Nee, degene(n) waar ik het conflict mee heb zeggen dat er geen conflict is'. 

Erkennen van het conflict is een eerste stap naar een oplossing 
Zolang niet alle betrokkenen het conflict erkennen is er geen mediation mogelijk. Als één van de betrokkenen niet inziet of toegeeft dat er een conflict is zal deze betrokkene het nut niet inzien van een bemiddelingspoging. Mediation heeft dan geen zin. Pas als iedereen inziet dat er een conflict is kan worden gekeken naar een volgende stap. 

Na erkenning: Hoe lossen we het conflict op? 
Erkent iedereen dat er een conflict is? Dan kunnen de betrokkenen met elkaar in gesprek over naar de manier waarop zij vinden dat het conflict moet worden opgelost. Wat gebeurd er als we niets doen? Leggen we het aan de rechter voor? Of gaan we om tafel met een onafhankelijke mediator om gezamenlijk tot een oplossing te komen?

Wat als iemand het conflict niet erkent?
Probeer aan te geven dat jij het wel als een conflict ervaart en waar het conflict volgens jou uit bestaat. Probeer vervolgens uit te leggen waarom jij het belangrijk vindt om in gesprek te gaan over wat er volgens jou anders/beter moet. Probeer ook aan te geven dat je bereidt bent om dit in een gezamenlijk gesprek te doen. Bijvoorbeeld met de bijstand van een mediator. Tot slot: Vraag de ander om erover na te denken en of hij/zij jou zijn reactie wil laten weten. 

Conflicten lossen zich niet vanzelf op
Resumerend kan worden gesteld dat je in actie moet komen als je een conflict ervaart. Je zult voor jezelf moeten uitzoeken hoe wil ik verder? Conflicten lossen zich niet vanzelf op. Sterker nog: Een sluimerend conflict kan ernstiger worden naarmate het langer wordt 'genegeerd' en veel lastiger op te lossen. 

Heb je juridisch advies nodig of wil je een mediationtraject starten? Neem contact op: https://fusemediation.nl/contact/ 


Bedrijvengids Geplaatst door
Fuse Mediation

Fuse Mediation

, 0000 AA  Delft

Bedrijvengids Wilt u meer weten?

Vraag vrijblijvend informatie aan.

Kennisbank Meer van Fuse Mediation
Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.