De deurklinken van je woning veranderen? Dit is wat je moet weten

Dat de deurklinken van een voordeur in complexen met een VvE niet zomaar aangepast worden, betekent niet dat dit binnenhuis ook het geval is.

Gepubliceerd: 17 november 2022

Alle deurklinken met uitzondering van je buitendeur mag je namelijk wel naar eigen wens binnen aanpassen. Mocht je dit voor een appartement van plan zijn, is het verstandig om op de hoogte te zijn van wat er mogelijk is. Lees daarom snel verder, zodat je precies weet wat wel en niet mag als een appartement onderdeel is van een VvE.

Wat zijn de VvE regels voor het veranderen van je voordeur?

Als je lid bent van een Vereniging van Eigenaren, dan brengt dit een hoop voordelen met zich mee. Voordat je een nieuwe deurklink uitkiest, is het handig om precies te weten wat de regels zijn voor hang- en sluitwerk. Gelukkig zijn er voor binnendeuren meestal geen regels en mag de woning van binnen naar eigen wens worden ingericht met mooie nieuw deurklinken!

Wat zegt VvE voor het veranderen van je binnendeuren?

Gelukkig zit dat heel wat anders in elkaar als je het aanzien van je binnendeuren wilt aanpassen. Meestal mag je namelijk wel de deurklinken van je binnendeuren veranderen. Wel handig, want zo kun je alsnog makkelijk de stijl van je woning veranderen door simpelweg de deurklinken te veranderen.

Deurklinken aan de buitenzijde veranderen? Dan moet je hier op letten

Voordat jouw deurklinken worden vervangen dien je de splitsingsakte van jouw VvE door te nemen, want de regels verschillen namelijk per gebouw en zijn afhankelijk van het gebruikte modelreglement. Bij nieuwere appartementencomplexen valt het hang- en sluitwerk van de buitengevel onder de verantwoordelijkheid van de VvE. Datzelfde is ook het geval voor het hang- en sluitwerk tussen gemeenschappelijke en privé gedeelten. Hang- en sluitwerk in het appartement zelf behoren tot de verantwoordelijkheid van de eigenaar. Reparatie en vernieuwing van de deurklink van de buitendeur vallen dus onder de verantwoordelijkheid van de VvE en kun je niet zomaar zelf vervangen. Om er zeker van te zijn welke regels er gelden voor jouw appartement, kun je dus het beste een kijkje nemen in de splitsingsakte.

Wel of niet het slot vervangen?

Het ligt er natuurlijk een beetje aan wat de reden is dat je de deurklink van je voordeur wil vervangen, want als dit om veiligheidsredenen is zul je hoogstwaarschijnlijk ook het slot willen vervangen. Het is echter niet altijd nodig om het slot te vervangen, als je enkel vanuit een esthetisch oogpunt een andere deurklink wil. Stel dat het gebouw overal deurklinken zwart heeft, dan is de kans groot dat je deze niet mag vervangen door een gouden exemplaar. In dit geval dien je tevens in je VvEcontract te kijken, of het veranderen van een deurklink niet in strijd is met de handhaving van de uniformiteit.

Conclusie

Voordat je jouw deurklink gaat vervangen van de buitendeur is het dus verstandig om je splitsingsakte eens goed door te nemen. In de meeste gevallen valt het hang- en sluitwerk aan een buitengevel namenlijk onder de verantwoordelijkheid van de VvE. Je kunt ook om raad vragen tijdens een VvE vergadering. In geval van spoed gelden (zoals na een inbraak) er echter andere regels en kun je de VvE waarschuwen. Wil je de deurklinken van je binnendeuren vervangen? Dan kun je zonder toestemming van de VvE de deurklinken vervangen.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Kennisbank Gerelateerd
Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.