Eerlijke verdeelsleutel bij verduurzamen

Als je wil dat een appartementengebouw zijn waarde behoudt, dan is verduurzaming een must. Hoe organiseer je dat? Hoe zorg je ervoor dat de kosten eerlijk verdeeld worden? Inspirantie heeft een efficiënte methode ontwikkeld voor gebouwbeheerders en VvE's.

Geplaatst door: Inspirantie

Het verduurzamen van een appartementengebouw is een complexe opgave. Als een VvE aan zo’n proces begint, loopt het in de praktijk nogal eens vast op factoren als trage besluitvorming of een onevenredige verdeling van kosten en baten. Inspirantie heeft - op basis van jaren ervaring met verduurzamingsprocessen – een traject ontwikkeld dat in ongeveer 22 maanden kan worden doorlopen. Dat is de helft van de tijd die een gemiddelde VvE kwijt is aan zo’n proces. Ook is er een slimme methodiek ontwikkeld waarmee de kosten en baten aantoonbaar eerlijk worden verdeeld.

Besluiten nemen op basis van de juiste informatie
Inspirantie begint met het meten en doorrekenen van het hele gebouw, in een eigen computermodel. Deze stap geeft inzicht in de mogelijke besparingen en in de onderlinge verschillen tussen de appartementen. Maar goed rekenen is niet genoeg. Goede communicatie is minstens zo belangrijk. De juiste informatie moet op het juiste moment worden ingebracht, om ervoor te zorgen dat het besluitvormingsproces niet wordt opgehouden. Inspirantie begrijpt hoe dit werkt, en begeleidt beheerder en VvE naar een eerlijke, betaalbare oplossing waarin iedereen zich kan vinden. Een flink deel van het standaardwerk wordt daarbij geautomatiseerd, wat de kosten laag houdt.


Voorbeeld
Het eerlijk verdelen van kosten en baten is altijd maatwerk. Een simpel voorbeeld ter illustratie: stel, het gaat om een gebouw dat vier lagen hoog is en het dak moet worden geïsoleerd. De bewoners op de begane grond hebben daar in principe het minste voordeel van en de bewoners op de bovenste verdieping hebben het meeste voordeel. Bij een evenredige verdeling van de kosten zou dit tot moeizame discussies kunnen leiden, maar de rekentool van Inspirantie berekent een eerlijke verdeling op basis van objectieve metingen aan het gebouw. Wat geldt voor dakisolatie, geldt uiteraard ook voor vloerisolatie en alle andere ingrepen die nodig zijn. Alle stappen en ingrepen worden goed gedocumenteerd en zo nodig ook vastgelegd in het huishoudelijke reglement.

Zo wordt er tempo gemaakt en kan een VvE in 22 maanden het gehele traject doorlopen van – bij wijze van spreken – een Energielabel E naar duurzaam, toekomstbestendig en waardevast.

Lage kosten
Het kostenplaatje voor de begeleiding is overzichtelijk: iedere eigenaar betaalt € 15,- per maand gedurende het verduurzamingstraject. Dat is in totaal zo’n € 330,- voor een traject van 22 maanden. Dit omvat berekeningen en adviezen, behandeling van offertes en begeleiding tijdens de uitvoering. Daarnaast betaalt een VvE een eenmalige projectfee. Voor een kleinere VvE met zo'n 35 eenheden bedraagt dat € 500,- excl. BTW. Dit bedrag verdient zichzelf terug door een efficiëntere aanbesteding en scherpere inkoop van materialen.

Meer weten? Neem dan contact op met Frederik Sinke (06-25257864) of met Jeroen van Gaal (06-82695047).

Bedrijvengids Geplaatst door
Inspirantie

Inspirantie

Lange Voorhout 58 A-2, 2514 EG  Den Haag

Bedrijvengids Wilt u meer weten?

Vraag vrijblijvend informatie aan.

Kennisbank Meer van Inspirantie
Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.