Energienota: letten op vermindering energiebelasting

Samen met Hilde Vink van VvECollectieven neemt Appartement & Eigenaar de komende tijd verschillende besparingsmogelijkheden voor VvE's onder de loep.

Gepubliceerd: 30 juni 2020

In de vorige editie bespraken wij het overstappen van energieleverancier, deze keer spreken we met haar over de energienota en de netwerkkosten. Zo vertelde Hilde over de historisch lage gasprijzen van dit moment, mede veroorzaakt door de coronacrisis. Vanaf het begin heeft deze crisis geleid tot minder handel, minder transport en industrie en dus ook minder gasverbruik. Het gevolg hiervan is het overschot aan gas en dus ook enorm gedaalde gasprijzen. Voor VvE’s is het daarom enorm interessant om te overwegen om over te stappen of vervroegd hun contract te verlengen. VvECollectieven helpt VvE's hierbij.

Benieuwd hoeveel VvE Collectieven voor uw VvE kan besparen? Neem contact op of stuur uw energienota en kom er direct achter.

Mail naar info@vvecollectieven.nl of kijk op: www.vvecollectieven.nl

Wij hebben op de vorige publicatie veel enthousiaste reacties gehad! Maar voor de VvE's die dit artikel gemist hebben: hoe zat het ook alweer?

Hilde: 'Wanneer een VvE zich bij ons meldt dan vragen wij hen om ons de laatste jaarnota toe te sturen. Zo weten wij wat het verbruik en de contractdatum van de VvE is. Vervolgens sturen wij binnen 2 tot 4 werkdagen de VvE een offerte. Indien de VvE ons een akkoord geeft op de offerte nemen wij de VvE alles uit handen.
En elke keer weer blijkt dat wij voor VvE’s op de huidige tarieven kunnen besparen. Wij merken nu de wereld weer in beweging is, dat daardoor de prijzen gaan stabiliseren. Maar nog steeds liggen de prijzen enorm laag en het kan nog wel enige tijd duren voordat de prijzen weer op het niveau van vóór de coronacrisis liggen. Het is zeker aan te raden voor VvE’s om hier naar te kijken nu de tarieven nog op dit niveau zijn. Zo kunnen wij de tarieven voor langere periode, bijvoorbeeld voor 2022 tot 2025, nu al aanbieden en vastleggen. Erg interessant voor eigenlijk elke VvE!'

In deze editie gaat Hilde (onder meer) dieper in op de vermindering energiebelasting en waarom VvE’s hier extra op moeten letten bij de energienota. Het blijkt dat veel VvE’s hier onterecht aanspraak op maken, zonder dat ze zich daar bewust van zijn.

Waar zou de VvE bij de vermindering energiebelasting op moeten letten?

Hilde: 'Vermindering energiebelasting is hetzelfde als heffingskorting en bedraagt op dit moment € 435,68 exclusief BTW (voor een verbruiksperiode van 12 maanden). Dit bedrag wordt in mindering gebracht op de energienota. Sinds 2015 zijn er wettelijke regels verbonden aan de vermindering energiebelasting. Alleen als het pand een verblijfsfunctie heeft, bestaat het recht op vermindering energiebelasting.
Bij een appartementsgebouw vallen bijvoorbeeld garages of algemene ruimtes niet onder de vermindering energiebelasting. Wanneer een VvE voor deze ruimtes onterecht heffingskorting ontvangt, heeft de belastingdienst het recht deze tot vijf jaar terug te vorderen, vermeerderd met een boete.'

Hoe weet een VvE of de vermindering energiebelasting bij hen van toepassing is?

Hilde: 'Dat is ook lastig. Ik zeg altijd tegen onze klanten: als er geen toilet in de ruimte staat, heeft het geen verblijfsfunctie. Dus voor algemene ruimtes als een portiek, trappenhuis en garages geldt dat een VvE hier geen recht heeft op vermindering energiebelasting. Omdat dit echter pas sinds 2015 zo is, komen we in de praktijk heel vaak tegen dat VvE's hun contracten hebben laten doorlopen en dit dus nooit aangepast hebben. Ze krijgen dan in dat geval al vijf jaar lang geld waar ze geen recht op hebben. Veel energieleveranciers letten hier nauwelijks op, het is namelijk de taak van de klant om dit door te geven bij de contractkeuze (ook bij verlengen of voortzetting van het contract).'

Hoe helpen jullie VvE's hier bij?

Hilde: 'Wij controleren standaard voor onze klanten bij alle energienota’s of deze heffingskorting is toegepast en zorgen zonodig dat er een nieuw contract komt waarbij de heffingskorting er uitgehaald wordt.'

Waar kan de VvE nog meer op letten?

Hilde: 'Het is interessant om te kijken naar de netwerkkosten van een VvE. Wat wij namelijk regelmatig zien, is dat er een te hoge capaciteit berekend wordt omdat het
niet wordt aangepast. Bijvoorbeeld als een pand net is opgeleverd en het bouwbedrijf de netwerkcapaciteit niet aangepast heeft naar het geschatte energieverbruik voor de VvE. Zo heeft een nieuwe VvE al bij de start een te hoge capaciteit en betalen ze te veel. Dit kan zo tot € 1000,- op jaarbasis schelen!

Wat kan een VvE doen in zo'n geval?

Hilde: 'Het bestuur of beheerder mag nooit zelf de capaciteit verlagen. Dit moet altijd door een elektrotechnisch bedrijf gebeuren. Na goedkeuring van het elektrotechnisch bedrijf en de VvE kan het aangevraagd worden. Het is in feite een administratieve handeling. Om deze aansluiting te verlagen, worden er door de netbeheerder eenmalig kosten in rekening gebracht. Maar deze kosten wegen niet op tegen de besparing. Eén van de vele zaken waarmee VvECollectieven u kan helpen.'

VvECollectieven: gespecialiseerd en gecertificeerd
VvECollectieven is gespecialiseerd in het adviseren en het besparen op de vaste lasten van Vereniging van Eigenaren en werkt door heel Nederland. Door de inkoopcapaciteit van meerdere VvE's te bundelen zorgen zij voor een sterke onderhandelingspositie met leveranciers.
VvECollectieven is de eerste intermediair in Nederland die CIRE-gecertificeerd is. Het doel van dit keurmerk is het vergroten van de transparantie op en daarmee het vertrouwen in de markt van (intermediaire) verkoop van energiecontracten.
Meer informatie: www.vvecollectieven.nl

VvE Helpdesk Hulp nodig?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Leeslijst
Wilt u meer dan 3 achtergrondartikelen lezen?

Lees direct verder tot en met 10 achtergrondartikelen per maand met een gratis Basis-profiel.

Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.