Enorme stijging energiebelasting - en handige tips om op energiekosten te besparen

Samen met Hilde Vink van VvECollectieven neemt Appartement & Eigenaar verschillende besparingsmogelijkheden onder de loep. Elke keer lichten we met haar een ander onderwerp uit.

Gepubliceerd: 26 december 2020

Het afgelopen jaar hebben we samen met Hilde een aantal manieren besproken waarmee een VvE geld kan besparen op energiekosten. We hebben dan ook veel positieve reacties van VvE’s gehad op deze serie. En bovendien zijn een flink aantal VvE’s daadwerkelijk met VvECollectieven gaan kijken of en hoe zij zouden kunnen kunnen besparen. Hieruit kwamen flinke besparingen naar voren. Zo zijn er besparingen op het energiecontract gerealiseerd van meer dan € 6.000,- op jaarbasis.

Wij zetten hier nog een keer alle besparingsmogelijkheden op een rijtje. Daarnaast heeft Hilde nog tips voor VvE’s over de energiebelastingen.

We hebben het eerder gehad over het overstappen van energieleverancier, de vermindering energiebelasting, netwerkkosten en de keuze voor een meetbedrijf.

Hilde, kun jij nog eens kort toelichten waar VvE’s op moeten letten?

Hilde: ‘Zeker. Wat betreft het overstappen van energieleverancier is dit jaar erg interessant door de historisch lage gasprijzen. Door het toesturen van de laatste jaarnota kunnen wij de besparingen voor de VvE uitrekenen. En elke keer weer blijkt dat wij behoorlijk op de huidige tarieven kunnen besparen. Het is dan ook zeker aan te raden voor VvE’s om hier naar te kijken, zeker nu de tarieven nog op dit niveau zijn. Helemaal als je bedenkt dat we de tarieven voor een langere periode, bijvoorbeeld voor 2022 tot 2025, nu al kunnen aanbieden en vastleggen.’

Vermindering energiebelasting

Vermindering energiebelasting was voorheen de heffingskorting en bedraagt op dit moment, 2020, € 435,68 exclusief BTW (voor een verbruiksperiode van 12 maanden). Dit bedrag wordt in mindering gebracht op de energienota. Sinds 2015 zijn er wettelijke regels verbonden aan de vermindering energiebelasting. Alleen als het pand een verblijfsfunctie heeft, bestaat het recht op vermindering energiebelasting. Hilde: ‘Bij een appartementsgebouw vallen bijvoorbeeld garages of algemene ruimtes niet onder de vermindering energiebelasting. Wanneer een VvE voor deze ruimtes wel onterecht heffingskorting ontvangt, heeft de belastingdienst het recht deze tot vijf jaar terug te vorderen, vermeerderd met een boete. Er zijn echter nog steeds veel VvE’s die hier niet van op de hoogte zijn en niet controleren. We komen heel vaak tegen dat men nog steeds ten onrechte deze heffingskorting ontvangt, en dat kan financiele consequenties hebben.

De vermindering energiebelasting wordt vaak automatisch toegepast, terwijl de VvE hier dus geen recht op heeft.

Daarnaast wil ik ook nog eens de netwerkkosten onder de aandacht brengen. Wat wij namelijk bij meer dan de helft van de VvE’s zien, is dat er een te hoge capaciteit berekend wordt omdat het niet wordt aangepast. Bijvoorbeeld als een pand net is opgeleverd en het bouwbedrijf de netwerkcapaciteit niet aangepast heeft naar het geschatte energieverbruik voor de VvE. Zo heeft een nieuwe VvE al bij de start een te hoge capaciteit en betalen ze te veel. Dit kan zo tot € 1000,- op jaarbasis schelen! Denkt u dat dit bij uw VvE van toepassing zou kunnen zijn, bij VvECollectieven helpen we onze klanten hier graag bij.’

Kiezen voor een meetbedrijf

Door een recente wetswijziging zijn VvE’s verplicht een contract aan te gaan met een meetbedrijf bij grootzakelijk verbruik. Hilde: ‘VvECollectieven is hiervoor een exclusieve samenwerking met meetbedrijf Anexo aangegaan. Met dit bedrijf hebben we een collectieve prijs afgesproken, wat erg gunstig kan uitpakken voor verenigingen als ze met ons in zee gaan. Gemiddeld besparen ze op deze manier zo'n € 300,- tot € 400,- per jaar.’

Daarnaast wil je het ook nog over de energiebelastingen hebben

Hilde: ‘We horen vaak: we hebben veel besparingen doorgevoerd, maar op het einde van de rit het scheelt uiteindelijk niet eens zoveel. Hoe kan dat? De reden hiervoor is doordat de energiebelasting enorm is gestegen. Als je bijvoorbeeld bedenkt dat belasting op gas in 2015 € 0,1911 bedroeg en nu al € 0,33307, dan is dat natuurlijk een flinke stijging! Deze belastingverhoging is bedoeld als stimulans om minder energie te gaan verbruiken, maar of dit in de praktijk ook zo werkt is de vraag. De belasting opslag duurzame energie- en klimaattransitie (ODE) op aardgas, bedoeld voor subsidies voor bijvoorbeeld zonnepanelen is hetzelfde verhaal. Ook hier zien we een enorme stijging in het belastingtarief; van € 0.0023 in 2013 tot € 0,075 in 2020. En iedereen betaalt hier aan mee! Dit is dan ook de reden dat de energienota's zo omhoog schieten, niet door de tarieven maar door de belastingen.’

Dat zijn inderdaad flinke stijgingen! Is er voor VvE’s een manier om hierbij toch wat te besparen?

Hilde: ‘Er zijn zeker mogelijkheden, met name als je onder één WOZ meerdere aansluitingen hebt. Bijvoorbeeld een VvE met 6 portieken waarbij deze 6 portieken allemaal onder één WOZ aansluiting vallen. In dat geval wordt dan vaak voor ieder portiek deze belasting berekend. Maar eigenlijk hoef je dat maar één keer te betalen. Dat kun je ook tot 5 jaar terugvragen. Wij werken samen met een bedrijf die dit kan regelen. En het blijkt dat dit flink kan oplopen. Mocht een VvE hier meer over willen weten, dan kunnen zij hierover contact met ons opnemen. Dit kan via info@vvecollectieven.nl of kijk op www.vvecollectieven.nl.’

Alle tips van Hilde nog eens rustig teruglezen? Kijk op www.appartementeneigenaar.nl/vvecollectieven.

VvECollectieven: gespecialiseerd en gecertificeerd
VvECollectieven is gespecialiseerd in het adviseren en het besparen op de vaste lasten van Vereniging van Eigenaren en werkt door heel Nederland. Door de inkoop van meerdere VvE's te bundelen zorgen zij voor een sterke onderhandelingspositie met leveranciers.
VvECollectieven is de eerste intermediair in Nederland die CIRE-gecertificeerd is. Het doel van dit keurmerk is het vergroten van de transparantie op en daarmee het vertrouwen in de markt van (intermediaire) verkoop van energiecontracten.

 

VvE Helpdesk Hulp nodig?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Leeslijst
Wilt u meer dan 3 achtergrondartikelen lezen?

Lees direct verder tot en met 10 achtergrondartikelen per maand met een gratis Basis-profiel.

Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.