Verplicht sparen voor Verenigingen van Eigenaars

De Tweede Kamer heeft ingestemd met de Wet verbetering functioneren van verenigingen van eigenaars. De wet regelt dat VVE’s verplicht geld opzij moeten zetten voor noodzakelijk onderhoud.

Gepubliceerd: 28 februari 2017

Zij moeten sparen op basis van een actueel onderhoudsplan, dat betrekking heeft op een periode van ten minste tien jaar, of zij moeten een bedrag reserveren van minimaal 0,5% van de herbouwwaarde. Met deze wet wordt geprobeerd ‘slapende’ VVE’s te activeren en de leden van een VVE een wettelijk houvast te geven als de VVE onvoldoende spaart.

De Tweede Kamer heeft de wet nog wat verder aanscherpt om te garanderen dat de gelden in het reservefonds ook daadwerkelijk door de VVE geïncasseerd kunnen worden. In principe moet het reservefonds daarom op een bankrekening staan die de VVE zelf beheert.

Minderheid
Een punt van discussie in de Tweede Kamer was hoe voorkomen kan worden dat grootschalige verbouwingen (bijvoorbeeld op gebied van verduurzaming) door een minderheid binnen de VVE geblokkeerd kunnen worden. Er was geen meerderheid in de Tweede Kamer om de wet hier nu al op aan te passen, maar de regering is wel gevraagd te onderzoeken of in de toekomst wellicht geregeld kan worden dat voor dergelijke projecten een gewone meerderheid binnen de VVE volstaat.

Bron: NVM

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Kennisbank Gerelateerd
Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.