Het vervangen van het rookgasafvoerkanaal en hoe dit te financieren

Het rookgasafvoerkanaal in uw pand zal periodiek vervangen moeten worden. Als dit kanaal een gemeenschappelijke afvoer is in uw gebouw, is de vervanging ervan de verantwoordelijkheid van de VvE.

Gepubliceerd: 04 mei 2022

Wat is een rookgasafvoerkanaal?

In appartementsgebouwen beschikken de appartementen vaak over een eigen cv-ketel. Een cv-ketel zorgt voor verwarming en/of warm water door middel van een verbrandingsproces. Hierbij komen er rookgassen vrij. Deze rookgassen zullen op een veilige manier naar buiten moeten. In veel appartementencomplexen gebeurt dat via een gezamenlijk rookgasafvoerkanaal, waar de rookgasafvoerpijpen van de diverse cv-ketels op uitkomen. Om zeker te zijn van een gezonde en veilige leefomgeving is periodiek onderhoud van het afvoerkanaal noodzakelijk.
Wanneer men gaat verduurzamen en er bijvoorbeeld een hr-ketel geplaatst wordt, is het mogelijk dat het huidige rookgasafvoerkanaal niet meer geschikt is. Dit kan gevaarlijke situaties opleveren: rookgassen worden niet meer goed afgevoerd. De schadelijk gassen die dan vrijkomen kunnen gevolgen hebben voor de gezondheid.
Belangrijk dus om goed in de gaten te houden of uw rookgasafvoerkanaal verouderd is en dus vervangen dient te worden.

Voordelen van het vervangen van het rookgasafvoerkanaal voor uw VvE

Het vervangen van het rookgasafvoerkanaal heeft verschillende voordelen voor de VvE. Het belangrijkste argument is de veiligheid. Met een nieuw afvoerkanaal bent u er van verzekerd dat er geen schadelijke gassen in uw appartement of gebouw vrijkomen. Bovendien voldoet uw appartementencomplex aan de meest recente veiligheidsnormen. Daarnaast zullen de appartementen een grotere kans op waardebehoud- of stijging hebben aangezien ze aan alle geldende wet- en regelgeving voldoen.

Laat eerst een expert komen

Denkt u dat uw rookgasafvoerkanaal vervangen moet worden? Laat dan allereerst een expert het rookgasafvoerkanaal inspecteren. Zo weet u zeker of het daadwerkelijk verouderd is en krijgt u meer informatie over het vervangen ervan. Tevens kan deze expert u meer vertellen over het geschikte type rookgasafvoerkanaal voor uw gebouw.

Een rookgasafvoerkanaal vervangen is een flinke investering. Het kan zijn dat uw VvE hiervoor niet direct de middelen beschikbaar heeft. De VvE Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds kan dan uitkomst bieden. Het Nationaal Warmtefonds biedt verantwoorde en betaalbare financiering voor de verduurzaming van huizen en gebouwen van eigenaar-bewoners, VvE's en scholen. Het Warmtefonds is opgericht in 2013 (toen als Nationaal Energiebespaarfonds) en opereert in opdracht van de Rijksoverheid.

VvE Energiebespaarlening

Om gebruik te kunnen maken van de VvE Energiebespaarlening moet er aan bepaalde voorwaarden worden voldaan. De belangrijkste leest u hier onder:

1. De VvE bestaat uit tenminste 2 wooneenheden.
2. Bij de aanvraag voor een VvE Energiebespaarlening wordt er geen rente afgegeven en wordt er geen reservering gemaakt ten laste van het fondsvermogen van het Nationaal Warmtefonds. Zodra de VvE de besluitvormende vergadering uitschrijft, geeft het Nationaal Warmtefonds een rentepercentage af met een geldigheidstermijn van maximaal 6 maanden (eventuele rentestijgingen of - dalingen daarna hebben gedurende 6 maanden geen invloed op de afgegeven rente) en alloceert zij voor deze periode het fondsvermogen. De gehanteerde rente staat gedurende de looptijd van de VvE Energiebespaarlening vast.
3. Aflossing gebeurt op basis van maand annuïteit.
4. Het geleende bedrag wordt gestort in een bouwdepot.
5. De lening wordt verstrekt door middel van een notariële akte van geldlening, vanaf 8 appartementen. Van 2 tot 8 appartementen word er geen norariële akte opgesteld.
6. De notariskosten zijn voor rekening van de VvE's met 8 of meer appartementen.
7. De lening heeft een omvang van minimaal € 25.000,- en maximaal € 10.000.000,- (met een maximum van € 30.000,- per appartementsrecht betreffende een wooneenheid). Uitzonderingen op het maximale leenbedrag per appartementsrecht zijn het ZEP+/Nul op de Meter Zeer Energiezuinige Pakket (maximaal € 50.000,-) en ZEP+/Nul op de Meter (maximaal € 65.000,-).

Voor het beoordelen van uw aanvraag is een Energieadvies van een BRL9500 gecertificeerd bedrijf verplicht, vanaf 8 appartementen.

De VvE Energiebespaarlening gebruiken voor een rookgasafvoerkanaal?

Bij de aanvraag voor de VvE Energiebespaarlening voor een rookgasafvoerkanaal moet u een offerte meesturen van het bedrijf dat de werkzaamheden gaat uitvoeren. Ook moet u een omschrijving van de werkzaamheden meesturen. Stuur daarnaast informatie mee waaruit blijkt dat aanpassing of vervanging van het rookgasafvoerkanaal nodig is, vanwege eerder uitgevoerde energiebesparende maatregelen.

Momenteel zijn er voor kleine VvE's van 2 tot 8 appartementen nieuwe voordelen en die zeer gunstig kunnen zijn zoals bijvoorbeeld, "De rente van de Energiebespaarlening is mogelijk aftrekbaar voor de inkomenstenbelasting van de individuele leden". Zie voor de overige voordelen onderstaande link.

Bron: www.warmtefonds.nl

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wilt u meer dan 3 items lezen?

Lees direct verder tot en met 10 items per maand met een gratis Basis-profiel.

Gratis aanmelden
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.