Huishoudelijk reglement VVE: wat moet je weten?

Meer weten over het huishoudelijke reglement? Lees dan verder voor een beknopte uitleg over dit onderwerp.

Gepubliceerd: 19 april 2024

Het komt vaak voor dat in een VvE regels in het Huishoudelijk Reglement worden opgenomen die niet passen of zelfs in strijd zijn met de wet of de Akte van Splitsing. Veel VvE's hebben moeite met het bepalen van wat wel en niet is toegestaan, of begrijpen zelfs niet goed waar het Huishoudelijk Reglement voor dient. Meer weten over het huishoudelijke reglement? Lees dan verder voor een beknopte uitleg over dit onderwerp.

Aanvulling op de splitsingsakte

Het huishoudelijk reglement vult de splitsingsakte van de VVE aan. Terwijl de splitsingsakte de basisregels en structuur van de VVE bepaalt, bevat het huishoudelijk reglement extra regels over het gebruik van zowel gemeenschappelijke als privé gedeelten van het gebouw, vergaderordes en andere zaken die niet specifiek in de splitsingsakte worden genoemd.

Inhoud van het reglement

In het huishoudelijk reglement kunnen diverse regels staan die niet al in de splitsingsakte zijn opgenomen. Dit kan bijvoorbeeld gaan over het toelaten van colporteurs, het plaatsen van objecten zoals fietsen en groot buitenspeelgoed, het handhaven van stilte op bepaalde tijden om overlast te voorkomen, en het gebruik van gemeenschappelijke ruimtes en voorzieningen zoals de lift.

Beperkingen van het reglement

Er zijn echter grenzen aan wat er in het huishoudelijk reglement kan worden opgenomen. Onderwerpen zoals stemverhoudingen bij vergaderingen, financiële bijdragen, leeftijdsgrens voor bewoning en regels met betrekking tot de inrichting van individuele woningen en spullen zoals kinderspeelgoed behoren niet tot de bevoegdheid van het huishoudelijk reglement. Deze kwesties kunnen beter worden geregeld in andere VVE-bepalingen.

Verboden regels

Bepaalde regels zijn niet toegestaan in het huishoudelijk reglement. Dit omvat regels die in strijd zijn met de wet of de splitsingsakte, zoals een avondklok instellen, stemverhoudingen bij vergaderingen regelen, of de kostenverdeling binnen de VVE wijzigen. Dergelijke regels worden ongeldig verklaard. Een andere regels die niet thuishoort in een Huishoudelijk Reglement is bijvoorbeeld een regel die het gebruik van een appartement als restaurant toestaat terwijl de splitsingsakte dit verbiedt, of een regel die uniforme betalingen van alle eigenaars voorschrijft, in tegenstelling tot wat in de akte staat.

Advies van de VVE-beheerder

Het is verstandig om samen te werken bij het opstellen van een huishoudelijk reglement, gezien de complexiteit ervan. Jij als VVE-beheerder beschikt over de nodige expertise om te beoordelen welke regels geschikt zijn voor opname in het reglement. In samenwerking wordt gegarandeerd dat het huishoudelijk reglement rechtsgeldig is en de kans op toekomstige geschillen wordt verminderd.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wilt u meer dan 3 items lezen?

Lees direct verder tot en met 10 items per maand met een gratis Basis-profiel.

Gratis aanmelden
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.