Binnen bewegwijzering

De bewegwijzering in gebouwen krijgt niet altijd de aandacht die het verdient.

Geplaatst door: Kunststofplatenshop.nl

De verplichte aanwijzers en aanwijzingen voor vluchtroutes en brandslangen zijn vrijwel overal gelijk, maar dat geldt ook voor andere, niet-verplichte wegwijzers binnen gebouwen. En juist daardoor schieten deze wegwijzers hun doel voorbij, ze zijn vaak te onopvallend. The devil is in the detail zeggen de Engelsen, dus is het zaak om de bewegwijzering een prominentere plaats te geven. Bovendien krijgt een interieur door kleine wijzigingen in dit soort details meer uitstraling en cachet. In dit artikel willen we graag ideeën aanreiken voor wegwijzers en bebording in gebouwen.

Effectieve bewegwijzering: zorg voor onderscheid

In veel gebouwen is de huisstijl verweven in het interieurontwerp, en vanuit esthetisch oogpunt kan dit wenselijk zijn: het zorgt voor herkenbaarheid, een uniforme omgeving straalt vertrouwen uit. Voor de bewegwijzering is dit echter onwenselijk: mensen die in de omgeving (het gebouw) onbekend zijn, moeten zich voortdurend focussen op aanwijzingen om zo hun looproute te kunnen bepalen. De oorzaak van de relatieve onzichtbaarheid ligt met name in de gedekte kleuren die in veel interieurs gebruikt wordt, wegwijzers en nummering hebben vaak een lichte achtergrond met gekleurde tekens.

U kunt de effectiviteit vergroten door het kleurenpatroon voor wegwijzers om te keren: gebruik een gekleurde achtergrond met licht gekleurde tekens. Om het effect te versterken kunt u kiezen voor een kleur die contrasteert met de huisstijl, zodat de bewegwijzering niet verloren gaat in de omgeving. Dat kan bijvoorbeeld door een gekleurde plaat te gebruiken zoals Dibond, dit is een sandwichplaat met een gekleurde aluminium toplaag. Door in de toplaag een gravering aan te brengen, ontstaan zeer opvallende en goed leesbare tekens. De opvallende kleur van het plaatmateriaal en de contrasterende tekens (letters, lijnen) benadrukken de aanwezigheid. Deze contrasten zullen zeker de aandacht trekken van mensen die behoefte hebben aan aanwijzingen.

Er zijn legio graveerstudio’s in Nederland die Dibond panelen kunnen graveren. Bij gespecialiseerde leveranciers kunt u Dibond panelen in een groot scala aan kleuren bestellen, en op elke gewenste maat. Dibond is opvallend, maar biedt ook andere voordelen. Doordat het plaatmateriaal relatief licht is, is het buitengewoon geschikt voor grote plattegronden, deze kunt u gerust aan een gipsplaat wand bevestigen. Iets dat met een vergelijkbare plattegrond op een Trespa plaat zeker niet kan.

Opvallen met verlichte wegwijzers: doe het goed

Wilt u gebruik maken van verlichte aanwijzers, dan is Plexiglas een goed basismateriaal. Onder signmakers is het een geliefd materiaal – zeker vanwege de lichtgeleidende eigenschappen – maar hoed u voor de veelgemaakte fouten. Ook voor plexiglas geldt dat er veel gebruik wordt gemaakt van een lichte achtergrond met daarop donkere tekens. Zolang de verlichting (het zij achtergrondverlichting of verlichting via de rand) niet ingeschakeld is, zijn de tekens nagenoeg onzichtbaar. Plexiglas is leverbaar in diverse kleuren, en ook hier geldt: kies een contrasterende kleur die afwijkt van / contrasteert met de huisstijlkleuren.

U kunt ervoor kiezen om de tekens / aanwijzingen als sticker op het plexiglas aan te brengen, dit is aan te raden voor wegwijzers die met achtergrondverlichting worden verlicht. De nieuwste trend is om plexiglas wegwijzers via de rand te verlichten met witte of gekleurde led-verlichting. Door de tekens in het plexiglas te graveren zullen ze ‘oplichten’ door het licht, dit maakt de wegwijzers zeer opvallend en effectief. Het is echter zaak om de tekens met de lichtrichting mee dieper te graveren, anders lichten ze niet gelijkmatig op. Om hiervan een voorbeeld te geven: wanneer u de leds aan de bovenzijde plaatst, dan moeten de tekens bovenin het plexiglas niet al te diep gegraveerd worden. De tekens daaronder moeten geleidelijk en gelijkmatig dieper gegraveerd worden. Dit diepteverschil hoeft niet groot te zijn, telkens 0,1 millimeter dieper is voldoende. Wanneer u gebruik maakt van led-verlichting in wegwijzers, dan zijn witte leds aan te raden voor gekleurd plexiglas, en gekleurde leds voor transparant (of gematteerd) plexiglas.

Zorg voor diversiteit en herkenbaarheid

Kunststof platen, of het nu plexiglas, Dibond, Trespa of polycarbonaat is, zijn leverbaar is verschillende kleuren. In gebouwen met veel verschillende ruimtes, etages of gebruiksfuncties, kunt u per categorie een andere kleur gebruiken. Dit zorgt voor herkenbaarheid van looproutes, een belangrijke functie van wegwijzers. Als u gebruik maakt van verschillende materialen (zoals Dibond en plexiglas), dan kunt u de kleuren van beide materialen eenvoudig op elkaar afstemmen. Elke etage krijgt zijn eigen kleur voor de huisnummers, elke functie (zoals een vluchtroute of technische ruimte) behoudt zijn kleur door het gehele gebouw. Zo kunt u de plattegrond van de eerste verdieping in blauw Dibond laten uitvoeren, en de verlichte plexiglas huisnummers bij de huisdeur in dezelfde kleur blauw.

Bedrijvengids Geplaatst door
Kunststofplatenshop.nl

Kunststofplatenshop.nl

De Amer 33, 8253 RC  Dronten

Bedrijvengids Wilt u meer weten?

Vraag vrijblijvend informatie aan.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.