Wanneer laat je een bouwkundige keuring uitvoeren?

In de zoektocht naar jouw droomappartement heb je ‘m dan eindelijk gevonden: de perfecte woning!

Gepubliceerd: 25 juli 2017

Althans, dat denk je. Maar is dat wel echt zo? Door je verliefdheid of onervarenheid vallen mindere kanten jou misschien niet goed op. Daarom is het slim om een bouwkundige keuring uit te laten voeren, zodat je een miskoop voorkomt. Maar wat is dit en wanneer laat je dit doen?

Wat is een bouwkundige keuring?

Een bouwkundige keuring is een grondige inspectie van de bouwtechnische staat van het appartement dat je wilt kopen. Deze wordt uitgevoerd door een expert. Hij of zij bekijkt welk onderhoud noodzakelijk is, wanneer dit uitgevoerd moet worden en welk prijskaartje hier ongeveer aan hangt.

Hoe belangrijk is zo’n keuring?

Aan de uitvoering van een bouwkundige keuring ben je zo’n € 350 kwijt. Logisch dus dat je je afvraagt of dit ook echt belangrijk is. Want kun je niet gewoon zelf kijken wat de staat van de woning is? Wellicht bezit je de nodige kennis hierover, toch kan professionele hulp ook dan geen kwaad. De expert weet namelijk precies wat hij moet zoeken en waar dit gevonden kan worden, voor de staat van de keldervloer of het dak bijvoorbeeld.

Bouwkundige keuring bij een appartement

Bij een appartement is een bouwkundige keuring niet altijd nodig, maar is het vooral belangrijk dat de Vereniging van Eigenaren goed georganiseerd is. Veel gebreken die een appartement namelijk kan hebben, liggen vaak bij de VvE. Denk hierbij aan het dak, muren of algemene leidingen. Check daarom of de VvE gezond is en een goed meerjarenplan heeft. Als je een keuringsrapport aanvraagt, is dit dan ook alleen van toepassing om de privé-delen van het appartement.

Soms verplicht

In sommige gevallen stelt een geldverstrekker een bouwkundige keuring verplicht. Dan moet je een keuring laten uitvoeren voordat je een hypotheek kunt afsluiten. Dit is bijvoorbeeld het geval als uit de taxatie van het appartement blijkt dat de kosten voor achterstallig onderhoud 10% of meer van de woningwaarde bedragen.

Wat doet de inspecteur?

Zo’n keuring is dus handig om te achterhalen hoe de woning eraan toe is. Let er wel op dat de inspecteur alleen zaken controleert die zichtbaar zijn. Dingen openbreken om bijvoorbeeld een lekkage te zoeken, maakt geen deel uit van de werkzaamheden. Je hebt dus geen garantie op een huis zonder verborgen gebreken, maar je verkleint de kans hierop alleen wel aanzienlijk.

Wat is het juiste moment?

Je kunt een bouwkundige keuring eigenlijk gedurende het hele aankoopproces laten uitvoeren. Toch heeft elk moment wel zo z’n eigen voor- en nadelen. Die zetten we even voor je op een rij.

Voor het uitbrengen van een bod

Een bouwkundige keuring voordat je een bod uitbrengt is op papier het meest ideaal. Je weet dan namelijk precies waarop je biedt. Ook kun je de uitkomst van de keuring meenemen bij het bepalen van de hoogte van je bod. Eventuele gebreken die naar voren komen, geven jou bovendien soms een betere onderhandelpositie.

Helaas is voor deze optie in de praktijk vaak geen tijd. Vooral bij een oververhitte huizenmarkt, zoals in onze hoofdstad, moet je soms heel snel zijn. Dan is er vaak simpelweg geen tijd voor een bouwkundige keuring. Daarnaast betaal je € 350 voor de bouwkundige keuring van een huis dat je misschien niet eens koopt.

Tijdens de onderhandelingen

Een andere optie is om een bod uit te brengen en op hetzelfde moment een bouwkundige keuring in te plannen. Net als bij de eerste optie, geef je dan wel geld uit aan een inspectie terwijl het niet zeker is of je het appartement ook daadwerkelijk kunt kopen. Als jouw bod te laag is bijvoorbeeld. Maar voor hetzelfde geld accepteert de koper je bod wel of krijg je een tegenbod.

Loopt het allemaal zo snel dat je het voorlopig koopcontract al tekent? Ook dan kun je nog een keuring laten uitvoeren. Je hebt namelijk nog een wettelijke bedenktijd van 3 (werk)dagen na het tekenen van het contract, waarbij je nog zonder opgave van reden kunt afzien van de koop.

Na het tekenen van het koopcontract

Een laatste optie is om een bouwkundige keuring te doen na het tekenen van het voorlopig koopcontract. Je neemt dit dan bij het bieden op als ontbindende voorwaarde, net zoals bijvoorbeeld het kopen onder voorbehoud van financiering. Als de uitkomst van de inspectie meetelt als ontbindende voorwaarde, moet je vooraf bedenken wat de grens is voor extra uitgaven aan het onderhoud van het appartement. Je kunt dan bijvoorbeeld afspreken dat er maximaal € 5.000 aan noodzakelijk onderhoud uit de keuring mag komen.

Meer weten over een bouwkundige keuring en hoe je dit regelt? Download dan dit gratis eBook.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.