Parkeergarage Dichterskwartier II

Door uitvoerder en beheerder Nijhuis wordt in samenwerking met ontwikkelaar Veldboom het plan Dichterskwartier II te Harderwijk gerealiseerd.

Geplaatst door: Munnik Brand Advies BV

Het Dichterskwartier bestaat uit 5 blokken met woningen en commerciële ruimten. Onder vier van deze blokken komt een verdiepte parkeervoorziening.  De oppervlakte hiervan is groter dan de maximaal toegestane oppervlakte van een brandcompartiment conform het Bouwbesluit 2012. Ons is gevraagd te onderzoeken of alleen een natuurlijke ventilatie in deze parkeergarage mogelijk is. De veilige situatie moet hierbij minimaal gelijkwaardig zijn aan de functionele-eisen uit het Bouwbesluit 2012.

Stuwdrukventilatoren

De verdiepte parkeervoorziening van het Dichterskwartier van ca 5400m² is in basis een gesloten parkeergarage, maar wel met een aantal ventilatieopeningen in wanden en het dak. Deze openingen zijn opgenomen in het ontwerp voor natuurlijke lichtval en contactbeleving van binnen naar buiten. Hierdoor krijgt het een semi-gesloten karakter waardoor mogelijk mechanische ventilatie middels stuwdrukventilatoren achterwege kan blijven. Kostentechnisch maar ook vanuit geluidshinder is dit een groot pluspunt. Stuwdrukventilatoren dragen zorg voor de omgevingsomstandigheden (rook en temperatuur) die een binnen aanval bij een beginnende brand voor de brandweer mogelijk maakt. Natuurlijke ventilatie moet toereikend zijn om dezelfde doelen door middel van rookafvoer en temperatuurbeheersing te behalen. Of de ventilatieopeningen toereikend zijn voor de vereiste ventilatiecapaciteit, wordt berekend middels een Computational Fluid Dynamics (CFD) studie.

CFD

In de CFD-studie is een driedimensionaal model van de parkeergarage opgesteld, inclusief de openingen in de wanden en het dak. In de parkeergarage worden een aantal brandende personenauto’s voorgesteld, waarna middels een berekening de verspreiding van rook en warmte wordt bepaald. De studie is zo uitgevoerd dat de meest ongunstige benaderingen meegenomen worden, waardoor de praktijk gunstiger uitvalt. Vanuit deze CFD simulatie volgt een conclusie of mechanische ventilatie vereist is of dat natuurlijke ventilatie de doelstellingen behaalt. De Nederlandse norm NEN 6098 gaat over verschillende wijzen van ventilatie van gebouwen en beschikt over rekenregels voor de bepaling van de ventilatiecapaciteit voor luchttoevoer en lucht- en rookafvoer rechtstreeks naar buiten. In combinatie met de CFD simulatie zijn middels de rekenregels de grootte en de positie van de openingen bepaalt. In geval van brand zal door de juiste omvang van de openingen en de hitte van de af te voeren lucht een schoorsteeneffect ontstaan. De temperatuur in de parkeergarage zal hierdoor laag blijven waardoor andere personenauto’s niet aangestoken worden en de brandweer een binnenaanval uit kan voeren.

CFD-model: temperatuurontwikkeling bij brand

CFD-model: stromingsgedrag van lucht en rookverspreiding

Eindconclusie

Gezien de omvang van de parkeergarage van het Dichterskwartier is het vereist dat een gelijkwaardige oplossing wordt aangeboden voor de brandcompartimentgrootte. Deze is geraliseerd middels een snelle detectie via een automatische brandmeldinstallatie en voldoende natuurlijke ventilatiecapaciteit door de aanwezige openingen. Constructief vereisen deze openingen hun maatregelen evenals een valbescherming aan de buitenzijde boven op het dek. Echter staan de constructieve kosten in geen verhouding met de kosten van een mechanische ventilatie, los van de daarbij gepaard gaande geluidshinder en onderhoudskosten. Een erg prettige eindconclusie voor zowel de eigenaar als de bewoners en gebruikers van het Dichterskwartier te Harderwijk!

https://munnikbrandadvies.nl/munnik-brandadvies/

Bedrijvengids Geplaatst door
Munnik Brand Advies BV

Munnik Brand Advies BV

Gebr. Wrightlaan 2a, 9615 TN  Kolham

Bedrijvengids Wilt u meer weten?

Vraag vrijblijvend informatie aan.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.