SKG sloten: De Ultieme Gids

Dit artikel beschrijft SKG-sloten, met name SKG 3-sterren sloten die inbraak met 90% verminderen. Juiste installatie en onderhoud zijn essentieel, en deze sloten kunnen verzekeringskortingen opleveren.

Geplaatst door: Veiligheids-sloten.nl

Alles over het SKG slot: Uw gids voor optimale beveiliging

SKG sloten bieden verschillende niveau’s van beveiliging, maar welk slot past bij u? Ontdek snel de betekenis van de SKG-sterrenclassificatie en hoe u uw huis optimaal beschermt met het juiste SKG slot.

Belangrijkste Punten

  • SKG-sloten worden getest en gekeurd door de Stichting Kwaliteit Gevelbouw (SKG) op inbraakwerendheid, en de sterrenclassificatie op het keurmerk geeft de mate van beveiliging aan.

  • Het Politiekeurmerk Veilig Wonen beveelt SKG 3-sterren sloten aan voor de beste inbraakwerendheid en woningen met deze sloten hebben tot 90% minder kans op een geslaagde inbraak.

  • Een juiste montage en regelmatig onderhoud van SKG-sloten zijn essentieel voor optimale beveiliging en het behalen van het Politie Keurmerk Veilig Wonen kan leiden tot korting op verzekeringspremies.

Het belang van SKG-sloten

Heeft u ooit gehoord van de Stichting Kwaliteit Gevelbouw (SKG)? Deze organisatie speelt een cruciale rol in de beveiliging van uw huis. SKG test sloten op hun inbraakwerendheid en kwaliteit, en voorziet ze van een keurmerk in de vorm van sterren. Dit geeft duidelijk aan hoe inbraakwerend een slot is. Elke keer dat u een slot opent met het SKG-logo, kunt u erop vertrouwen dat het grondig is getest en voldoet aan strenge eisen.

Bij het kiezen van sloten voor uw huis, is het belangrijk om te kijken naar SKG-gecertificeerde sloten. Deze sloten worden getest volgens eenduidige richtlijnen en hun inbraakwerendheid wordt aangegeven door het aantal sterren op het SKG-logo. Een slot met meer sterren betekent een hoger niveau van beveiliging. Daarom is het essentieel om te kiezen voor sloten met het SKG-keurmerk voor optimale beveiliging.

Inbraakwerende sloten

Wist u dat het Politiekeurmerk Veilig Wonen specifiek het gebruik van SKG 3-sterren sloten aanbeveelt voor de beste inbraakwerendheid? Ja, u heeft het goed gehoord. Het Politiekeurmerk Veilig Wonen beveelt deze sloten aan vanwege hun bewezen effectiviteit in het verhogen van de inbraakwerendheid van woningen.

En er is meer. Woningen die voldoen aan het Politie Keurmerk Veilig Wonen, met SKG 3-sterren sloten, hebben tot 90 procent minder kans op een succesvolle inbraak. Dit is een indrukwekkende statistiek die het belang van het kiezen van inbraakwerende sloten onderstreept.

Hang- en sluitwerk

Nu u weet hoe belangrijk SKG-sloten zijn, laten we eens kijken hoe we ze correct kunnen plaatsen en combineren met overig hang- en sluitwerk voor optimale beveiliging. Het SKG-logo, inclusief de inbraakwerendheidsklasse, moet aan de hangzijde op het raam- of deurkozijn worden aangebracht, ongeveer 15 cm boven of onder de onderste scharnier.

Om in aanmerking te komen voor het Politie Keurmerk Veilig Wonen moet het hang- en sluitwerk voldoen aan specifieke eisen, die terug te vinden zijn in een digitale lijst online. De bescherming van SKG 1-ster sloten kan effectiever worden door het installeren van extra SKG-sloten met een gelijk aantal sterren of meer.

Sterrenclassificatie van SKG-sloten

Nu we het belang van SKG-sloten begrijpen, is het tijd om de sterrenclassificaties te verkennen. Zoals eerder vermeld, geven de sterren de mate van inbraakwerendheid aan, waarbij meer sterren een hoger niveau van inbraakwerendheid vertegenwoordigen.

Maar wat betekent elke sterrenklasse precies? Laten we dat eens nader bekijken.

Eén ster: basisbescherming

SKG 1-ster sloten bieden een basisniveau van inbraakwerendheid. Deze sloten zijn ontworpen om minstens drie minuten weerstand te bieden tegen een inbraakpoging met eenvoudig gereedschap, zoals een breekijzer of schroevendraaier, om het slot open te krijgen.

Maar houd er rekening mee dat voor een meer volledige bescherming het gebruik van SKG 1-ster sloten gecombineerd moet worden met ander inbraakwerend materiaal.

Twee sterren: extra bescherming

SKG 2-sterren sloten geven een extra laag van beveiliging. Ze zijn in staat om indringers ongeveer drie minuten tegen te houden en bieden weerstand tegen zwaar gereedschap.

Echter, ondanks hun verbeterde inbraakwerendheid, zijn aanvullende beveiligingsmaatregelen nodig voor buitendeuren, zoals aanbevolen door het Politiekeurmerk Veilig Wonen.

Drie sterren: optimale beveiliging

SKG 3-sterren sloten bieden de hoogste mate van inbraakwerendheid. Ze zijn zeer inbraakveilig door een complex mechanisme dat bestand is tegen geavanceerd inbraakgereedschap.

Wat nog beter is, is dat SKG 3-sterren cilindersloten niet duur hoeven te zijn, wat ze een kostenefficiënte keuze maakt voor optimale beveiliging. Hoewel ze geen absolute garantie bieden tegen inbraak, vergroten ze aanzienlijk de weerstand van buitendeuren tegen inbraakpogingen.

Het kiezen van het juiste cilinderslot

Nu u de verschillende soorten SKG-sloten kent, is het tijd om het juiste cilinderslot te kiezen. Voor de buitendeur wordt minimaal een cilinderslot met SKG 2 sterren aanbevolen, in combinatie met kerntrekbeslag.

Houd er echter rekening mee dat SKG 2-sterren cilinders niet bestand zijn tegen kerntrekken en cilinder breken. Daarom is het belangrijk om rekening te houden met kerntrekbeveiliging bij het kiezen van een cilinderslot.

Kerntrekken en kerntrekbeveiliging

Kerntrekken is een inbraakmethode waarbij de cilinder uit het slot wordt getrokken. Helaas zijn SKG twee sterren cilinders hier niet tegen bestand.

SKG 3-sterren sloten beschermen tegen kerntrekken door een cilinder van gehard staal en extra beschermingen zoals hard-metalen kerntrekbescherming, die krachten tot 1500 kg kan weerstaan. Daarom is het noodzakelijk dat woningen voorzien zijn van veiligheidsbeslag of cilinders met anti-kerntrekbeveiliging.

Montage en onderhoud van SKG-sloten

U weet nu hoe u het juiste slot kiest, maar hoe zorgt u ervoor dat het correct wordt gemonteerd en onderhouden? Voor de installatie van cilindersloten zijn specifieke gereedschappen nodig, waaronder simpel gereedschap zoals:

  • Schroevendraaiers

  • Cilindertrekkers

  • Meetlinten

  • Slotenmakerskits

Na de installatie van het cilinderslot moet deze goed vastgezet worden met de bevestigingsschroef en getest op een soepele werking. Bovendien is het belangrijk om te letten op tekenen van slijtage en het slot regelmatig te smeren.

Kozijnen voldoen aan eisen

Veiligheidsbeslag met kerntrekbeveiliging is een cruciaal onderdeel van de beveiligingseisen voor kozijnen. Sinds april 2014 is het verplicht om bestaande structuren te voorzien van veiligheidsbeslag met kerntrekbeveiliging, dat versterkt is met hard metaal om de cilinder te beschermen tegen boren en trekken.

Bovendien zijn kozijnen die voldoen aan de gestelde eisen essentieel voor een goede beveiliging van een pand in combinatie met SKG-sloten.

Onderhoudstips

SKG-gecertificeerde sloten en hang- en sluitwerk vragen minimaal onderhoud. Het wordt aanbevolen om de bewegende delen regelmatig te smeren en het frame één tot twee keer per jaar te reinigen met een niet-zure huishoudelijke oplossing.

Voordat u een slot smeert, moet het oude vet of vuil worden verwijderd rondom de haken en sluitingen. Het gebruik van een dun rietje van de smeermiddelspray kan helpen bij het bereiken van nauwe ruimtes binnenin het slotmechanisme.

Voordelen van SKG-sloten op verzekeringspremies

Wist u dat het installeren van SKG-gecertificeerde sloten kan leiden tot een korting op de premie van inboedel- of opstalverzekeringen bij sommige verzekeringsmaatschappijen? Ja, dat klopt! Het is een win-win situatie waarbij u zowel uw huis beter beveiligt als geld bespaart.

Bovendien kan het behalen van het Politie Keurmerk Veilig Wonen leiden tot een korting op de premie van uw inboedelverzekering, die kan variëren van 5% tot 15%. Dit certificaat is 10 jaar geldig, wat betekent dat u op lange termijn kunt profiteren van lagere verzekeringspremies.

Samenvatting

We hebben een reis gemaakt door de wereld van SKG-sloten en hun belang voor de beveiliging van uw huis. Van het begrijpen van de rol van de Stichting Kwaliteit Gevelbouw (SKG) tot het kiezen van het juiste cilinderslot en het correct monteren en onderhouden van SKG-sloten; u bent nu beter uitgerust om uw huis veilig te houden.

Investeren in SKG-gecertificeerde sloten is niet alleen een slimme keuze voor uw veiligheid, maar ook voor uw portemonnee. Door te voldoen aan de eisen van het Politie Keurmerk Veilig Wonen en te investeren in SKG-sloten, kunt u genieten van kortingen op uw verzekeringspremies.

Veelgestelde Vragen

Wat is het verschil tussen SKG 2 en 3?

Het verschil tussen SKG 2 en 3 is dat een SKG-3 cilinder ook kerntrek-beveiligd is, terwijl een SKG-2 cilinder alleen een uitboor-beveiliging heeft. Daarom is bij een SKG-3 cilinder geen vervanging van het beslag meer nodig om aan het Politiekeurmerk te voldoen.

 

Bedrijvengids Geplaatst door
Veiligheids-sloten.nl

Veiligheids-sloten.nl

Schulpplein, 3087 NA  Rotterdam

Bedrijvengids Wilt u meer weten?

Vraag vrijblijvend informatie aan.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.