AED voor de VvE

AED’s kunnen levens redden en zijn op steeds meer plekken te vinden, met name in openbare ruimten. Ook Verenigingen van Eigenaren zien het belang ervan in.

Geplaatst door: AEDnl

AED voor de VvE

  Sociaal gezien kun je niet meer zonder AED

Elke dag krijgen ongeveer veertig Nederlanders een hartstilstand. Ze kunnen worden gered met een AED, een Automatische Externe Defibrillator; dit apparaat geeft een schok waardoor het hartritme weer op gang kan worden gebracht. AED's zijn op steeds meer plekken te vinden, met name in openbare ruimten. Ook Verenigingen van Eigenaren zien het belang ervan in. Zoals Amiant uit Lisse, dat onlangs een AED liet plaatsen.

Amiant is een appartementencomplex in het centrum van Lisse, in de Bollenstreek. De 31 appartementen zijn ruim elf jaar geleden opgeleverd en vlak daarvoor werd ook de Vereniging van Eigenaren opgericht. Volgens voorzitter Jan Langstraat (73) heeft Amiant een "actieve VvE met een sociaal karakter". De gemiddelde leeftijd ligt rond de 75. "Bij de start van onze vereniging opperde één van de bewoners: moeten wij in ons gebouw niet een defibrillator laten plaatsen? Destijds was het fenomeen AED nog niet zo bekend, dus het is er niet van gekomen. Maar in de loop der jaren hebben we zoveel meegemaakt dat we hebben gezegd: nu schaffen we er één aan."

Nieuwjaarsborrel

De voorzitter vertelt over een aantal incidenten, op de golfbaan en tijdens het wandelen, waarbij hij er getuige van was dat iemand een hartstilstand kreeg. Voor hem was dat aanleiding een reanimatiecursus te volgen. Tijdens de nieuwjaarsborrel van Amiant, begin dit jaar, maakte Langstraat mee dat een bewoner onwel werd en in elkaar zakte. "Dat was flink schrikken. Gelukkig heeft de man het overleefd. We beseften toen dat er wat moest gebeuren en tijdens de eerstvolgende ledenvergadering hebben we afgesproken een AED te kopen."Na een korte zoektocht kwam de VvE terecht bij Presafe, dat eveneens in Lisse is gevestigd. "Bij dat bedrijf weten ze waar ze het over hebben. Ze zijn met hun vak bezig en proberen klanten echt te helpen. Dat geeft vertrouwen. We kregen een uitgebreide demonstratie van het apparaat en uitleg over de service en dergelijke. Toen was de keuze snel gemaakt."

Nooit nodig

Besloten werd de defibrillator (kosten: circa 1.250 euro) in de parkeergarage onder het appartementencomplex te plaatsen. Langstraat, wijzend naar het 'kastje' dat aan één van de pilaren in de garage hangt: "Er zit een briefje bij met de namen en telefoonnummers van mensen die weten hoe ze ermee om moeten gaan. Die kunnen in geval van nood gebeld worden. Alle bewoners zijn hiervan op de hoogte. Het bijzondere is: dit is een product waarvan je hoopt dat je het nooit nodig hebt, maar als het zover is moet hij goed functioneren. Ik vind dat je er sociaal gezien, ook als VvE, niet meer onderuit kunt."

Artikel Appartement en Eigenaar.pdf

Bedrijvengids Geplaatst door
AEDnl

AEDnl

Vennestraat 12, 2161 LE  LISSE

Bedrijvengids Wilt u meer weten?

Vraag vrijblijvend informatie aan.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.