Opladers oorzaak brand

Opladers veroorzaken steeds vaker brand. Lees in dit artikel hoe u brand kunt voorkomen.

Geplaatst door: Hoefnagels Safety Services

Opladers veroorzaken steeds vaker brand

Stel uzelf eens voor. U bent aan het werk en plotseling ontploft uw telefoon. Het kan u zo maar overkomen. Als u het nieuws volgt, heeft u vast meerdere van dergelijke incidenten voorbij zien komen. In Eck en Wiel ontplofte een telefoon en ook in Neede ging het mis toen de tablet ’s nachts aan de oplader lag en vlam vatte. Gelukkig liep het voor de bewoners goed af.

Hoe kan dit gebeuren?

Telefoons worden steeds geavanceerder en de batterijduur moet steeds langer mee gaan. De techniek wordt steeds complexer. In de behuizing zijn de accu’s veilig, maar ze kunnen brandgevaarlijk worden op het moment dat ze beschadigd raken.
De brand kan ontstaan door schade, kortsluiting of een fabricage fout. Daarnaast ontstaan branden vaak door opladers die afkomstig zijn van een discounter en niet origineel zijn. De telefoon komt onder een te hoge spanning te staan en kan ontploffen.

Verbod op bepaalde opladers
In 2016 verbood de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) de verkoop van 24 verschillende soorten opladers vanwege brandgevaar. DE NVWA startte het onderzoek na meerdere klachten over onveilige laders. Wilt u checken of uw lader veilig is? Check hier de lijst met verboden exemplaren.

Wat kunt u doen om brand te voorkomen?

  • Leg uw telefoon of tablet nooit in de zon.
  • Is de telefoon of tablet erg warm geworden? Schakel deze dan uit.
  • Probeer zo veel mogelijk toezicht te houden op een apparaat dat aan het opladen is. Laad uw apparaat daarom altijd overdag op.
  • Leg het apparaat op een plek waar geen objecten liggen die snel in brand kunnen vliegen.
  • Plaats het apparaat in de buurt van een rookmelder.
  • Gebruik de oorspronkelijke oplader die bij het product is bijgeleverd.
  • Stop de stekker direct in het stopcontact en niet in een verlengsnoer.
  • Zorg er voor dat de aansluiting van je telefoon stofvrij is.
  • Laat de lader nooit in het stopcontact zitten.

Dit artikel onderstreept dat een ongeluk in een klein hoekje zit. Een brand laait sneller op dan u wellicht denkt. Dan is het fijn dat uw brandveilige deuren naar behoren werken. Laat ze daarom altijd tijdig onderhouden en keuren. Hoefnagels pleit ervoor niet alleen de regels te volgen, maar ook de risico’s te beperken. Ook het risico dat u tegenkomt in het dagelijks leven. Wilt u meer tips rondom het brandveilig houden van uw locatie? Neem dan gerust contact met ons op.

 Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend en daarnaast zijn wij niet aansprakelijk voor onjuistheden die onverhoopt in dit artikel kunnen zijn vermeld.

Bedrijvengids Geplaatst door
Hoefnagels Safety Services

Hoefnagels Safety Services

Zevenheuvelenweg 50, 5048 AN  Tilburg

Bedrijvengids Wilt u meer weten?

Vraag vrijblijvend informatie aan.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.