..........
shadow_fix

Dubbele of enkele meter in het huishouden?

Veel huishoudens hebben een dubbele meter in huis. Hiermee kun je gebruikmaken van dag- en nachttarieven voor stroom. Maar uit onderzoek blijkt dat dat lang niet altijd voordeliger hoeft te zijn.

Wel zijn er andere tips waarmee je flink op je energierekening kunt besparen.

Enkele of dubbele meter

In iedere woning wordt het stroomverbruik bijgehouden middels een meter. Er zijn twee soorten meters: een enkele- en een dubbele meter. Met een enkele meter heb je een vast tarief voor stroom op alle uren van de dag. Met een dubbele meter heb je een dag- en nachttarief. Het nachttarief ligt lager dan het dagtarief. Indien je veel stroom in de nachturen verbruikt, door bijvoorbeeld de wasmachine en droger ’s nachts aan te zetten, kan het in je voordeel werken om een dubbele meter in huis te hebben. Indien je overdag veel stroom gebruikt, is een enkele meter een betere keuze.

Dubbele meter niet altijd voordeliger

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt echter dat consumenten met een dubbele meter over het algemeen weinig geld besparen. Óf zelfs duurder uit zijn. Veel energieleveranciers rekenen het nachttarief van 23.00 uur tot 07.00 uur. Uit berekeningen is gebleken dat huishoudens met een dubbele meter meer dan 55 procent van het energieverbruik in de nachtelijke uren moet verbruiken om voordeliger uit te zijn. Wat voor veel huishoudens niet haalbaar is. In de weekenden en op erkende feestdagen geldt ook het nachttarief. Als huishouden zou je dus wel kunnen besparen als je de wasmachine, droger en andere huishoudelijke apparaten alleen in het weekend of de nachtelijke uren gebruikt.

Bespaartips voor in huis

Met een dubbele meter kun je dus (helaas) niet altijd veel besparen. Maar gelukkig zijn er wel andere manieren om energie te besparen. Zo verspillen we met zijn allen ongemerkt een hoop energie. Simpelweg door onze apparaten op stand-by te zetten. Zet je apparaten écht uit of haal zelfs de stekker eruit als je op vakantie gaat. Daarnaast kun je veel stroom besparen met het doen van de was. Gooi de wasmachine niet halfvol, maar wacht met het doen van de was tot je een volle trommel hebt. Hang deze was vervolgens op in plaats van deze in de droger te doen. Daarnaast kun je ook veel geld besparen door jaarlijks je energie te vergelijken en over te stappen van energieleverancier. Hierdoor kun je elk jaar weer gebruikmaken van welkomstkortingen en die is soms in de honderden euro’s. De grootste besparing ligt waarschijnlijk bij jezelf; door je bewuster te worden van je eigen energieverbruik in huis, kun je echt flink wat geld overhouden. Probeer het maar eens. Tip: gebruik een energieverbruiks-app om je verbruik in de gaten te houden.

0 reacties

Laat hier uw reactie of review achter:


Aanbevolen

top
inloggen
Meld je aan voor een gratis account...
sluiten
Aanmelden met Facebook Aanmelden met Twitter
of meld je aan met je e-mailadres
Heb je al een account?
Inloggen
Inloggen met Facebook Inloggen met Twitter
of log in met je gebruikersnaam