Led-verlichting dimmen

Het dimmen van led-verlichitng biedt vele voordelen en levert bovendien een aantrekkelijke extra energiebesparing op.

Geplaatst door: Pre-Lite

LED-verlichting dimmen

LED-verlichting dimmen

We hebben het tijdens onze adviesgesprekken over led-verlichting en de voordelen van led voor VVE’s vaak over onze unieke microwave switch (‘schakelaar’). De centrale aansturing van led-verlichitng in openbare ruimtes in combinatie met de mogelijkheid om de verlichting automatisch te dimmen zijn nog relatief nieuw.

 

Waarom ledverlichting dimmen?

Een veel gehoorde opmerking is dat led-verlichting veel energiezuiniger is dan traditionele verlichting zoals een TL-lamp, gloei-lamp of halogeenlamp. Dat is absoluut waar!

 

Toch kunt u de energiebesparing nog aanzienlijk vergroten door de led-lampen te dimmen op momenten dat de ruimte niet wordt gebruikt. Naast dat het dimmen van led-verlichting een extra energiebesparing met zich meebrengt is dit ook prettig voor het welbevinden van bewoners/gebruikers van de ruimte.

 

Het onnodig laten branden van alle verlichting zorgt voor een overdaad aan licht. Wat in ruimtes als een parkeergarage of trappenhuis zorgt voor een gevoel van verspilling (en het in feite ook is). Kijken we naar buitenruimtes (parkeerterreinen, wegen en tuinen/parken) dan is de het voor de natuur zelfs prettiger om de verlichting deels terug te dimmen op momenten dat er geen gebruikers aanwezig zijn.

 

In het verleden werd er vaak voor gekozen om de verlichting in trappenhuizen en galerijen te voorzien van en aan/uit bewegingsschakelaar. Op momenten dat er niemand aanwezig is ging de verlichting uit. Gevolg hiervan is dat iemand altijd een donkere ruimte betreedt, iets wat als onaangenaam wordt ervaren. Door de verlichting naar 20% terug te dimmen blijft er altijd een aangename hoeveelheid licht aanwezig en wordt er 80% bespaard op de energiekosten (dit bovenop de 70% die al wordt gerealiseerd met de overstap op ledverlichting).

 

Is iedere led-lamp dimbaar?

In principe is iedere ledlamp beschikbaar in een variant die gedimd kan worden. Toch is goed advies en de toepassing van de juiste combinatie van aansluiting, dimmer en lamp hierbij erg belangrijk. Het toepassen van een verkeerde dimmer/ledlamp combinatie kan zorgen voor een knipperende led-lamp of slechts een beperkte dimbaarheid. Een niet goed op elkaar afgestemde combinatie heeft ook direct gevolgen voor de branduren (levensduur) van de ledlamp. Het kan zelfs zorgen voor gevaarlijke situaties, denk hierbij aan brandgevaar!

 

dimbaarheid led

Om een led-lamp te dimmen is elektronica nodig. Deze kan in de lamp zelf verwerkt zijn of extern. Voor ledlampen die rechtstreeks in een bestaande fitting worden geplaatst moet de elektronica in de lamp aanwezig zijn, dit wordt in de fabriek geregeld. Deze lampen zijn relatief beperkt in hun mogelijkheden en daardoor minder geschikt voor gebruik in openbare ruimtes waar vaak de wens bestaat om de verlichting centraal te regelen.

 

De regelelektronica in onze speciale microwave switch maakt het mogelijk om grote series lampen centraal te schakelen en aan te sturen. De regelelektronica wordt dus door meerdere lampen gebruikt wat voordeliger is.

 

Stroomverbruik dimbare led lamp

Het grote voordeel van led-verlichting is dat bij ‘half zoveel licht’ de energiekosten (grofweg) ook met 50% afnemen. Er zijn meerdere factoren die het energieverbruik beïnvloeden, zoals de gebruikte elektronica en de warmte van de led-lamp. Hoe warmer een lichtbron wordt hoe meer energie deze gebruikt. Door de juiste combinatie van elektronica (dimmer), lichtbron (ledlamp) en armatuur (behuizing van de lamp) wordt een maximale energiebesparing gerealiseerd. Daarnaast bepaalt dit in grote mate de levensduur van de ledlamp.

Vergelijken we dit met gloeilampen en halogeenlampen,.. daarvoor geldt dat ze bij gebruik van een dimmer juist meer energie gaan verbruiken!

 

Een ledlamp dimmen biedt dus vele voordelen en levert bovendien een aantrekkelijke extra energiebesparing op!

 

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van het dimmen van verlichting in uw gebouw of een gratis advies over led-verlichting? Neem dan vrijblijvend contact op met Aad Koudijs - adviseur ledverlichting VVE’s bij Pre-Lite in Almere, tel 088-236650 of info@pre-lite.nl


Kijk voor meer informatie over Pre-Lite en de diensten voor VVE’s op https://www.pre-lite.eu/nl/nieuws/

Bedrijvengids Geplaatst door
Pre-Lite

Pre-Lite

Handelsweg 13c, 3881 LS  Putten

Bedrijvengids Wilt u meer weten?

Vraag vrijblijvend informatie aan.

Kennisbank Meer van Pre-Lite
Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.