Nieuwe subsidieregeling voor duurzame energie

Met de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) kunt u een tegemoetkoming krijgen voor de aanschaf van onder andere warmtepompen. De overheid stelt hiervoor 70 miljoen euro ter beschikking.

Gepubliceerd: 07 januari 2016

Een goed moment om de voordelen van de warmtepomp eens nader te bekijken. Voor VvE’s is de warmtepomp een interessant systeem om te besparen op de energierekening. Met een warmtepomp kan een besparing van 45% op de energiekosten gerealiseerd worden. Duurzame warmtepompen zijn extreem energiezuinig en uitgerust met het A++ energielabel (bijvoorbeeld de flexoTHERM/flexoCOMPACT warmtepomp van Vaillaint).

Werking van de warmtepomp

Een warmtepomp is een apparaat dat warmte uit de lucht, bodem of grondwater haalt en geschikt maakt voor het verwarmen van zowel een gebouw als het leveren van warm water (tot maximaal 55 à 60 graden Celsius). De warmte wordt met behulp van een warmtewisselaar uit de lucht, grondwater of de bodem gehaald.

De warmtepomp gecombineerd met hr-ketel

Bij de zogenaamde hybride verwarmingssysteem wordt het gebruik van twee warmtebron-technieken gecombineerd. Bijvoorbeeld een lucht- of bodemgebonden warmtepomp die gekoppeld wordt aan een hr-ketel. De hr-ketel verwarmt het tapwater en slaat aan bij piekgebruik, de bodem- of luchtwarmtepomp verwarmt de woning.

Hoe gaat dit in z’n werk?

De luchtunit zuigt buitenlucht en eventueel ventilatielucht aan of de bodembron haalt warmte uit de bodem waaruit door de warmtepomp energie wordt gehaald in de vorm van warmte. Een compressor brengt deze warmte naar een hogere temperatuur en vervolgens via een platenwisselaar naar het cv-systeem. Dankzij een speciale hydraulische unit beschikbaar voor 2 temperatuurzones, kan een laag en een hoog temperatuursysteem aangestuurd kan worden.

Warmen én koelen

Heel handig zijn de hybride systemen die niet alleen verwarmen, maar in de zomer ook voor verkoeling kunnen zorgen. Het warmtepomp-proces wordt hiervoor omgekeerd. Zo verlaat de warmte via de warmtepomp de woning en wordt in de buitenlucht opgenomen of opgeslagen in de aarde. Hierdoor is het hybride systeem een comfortabel, flexibel energiebesparend totaalsysteem voor warm water, verwarming én koeling!

Bruto rendement warmtepomp

Het rendement van de warmtepomp zelf wordt aangegeven met de COP (Coëfficiënt of Performance). Bij een COP van 1 geeft de warmtepomp evenveel warmte af als dat hij energie opmaakt. Elektrische warmtepompen voor verwarming hebben een COP tussen de 4 en 5, het rendement ligt hier tussen de 400 en 500 procent.
De COP voor warm water is lager, omdat een hogere temperatuur vereist is. Het rendement daarvoor is 200 tot 350 procent.

Systemen voor centraal verwarmde appartementencomplexen

Voor centraal verwarmde appartementencomplexen zijn er systemen verkrijgbaar om opgewekt energie naar behoefte wordt afgegeven aan het verwarmingssysteem. Een goed voorbeeld hiervan zijn de zogenaamde modulaire buffersystemen. In het buffervat wordt de opgewekte energie gebufferd en naar behoefte weer afgegeven aan het centrale verwarmingssysteem of aan de warmwatervoorziening. De benodigde energie kan duurzaam opgewekt worden met zonne-energie en elke andere vorm van warmte-opwekkers.
De kern van zo’n modulair buffersysteem vormt een buffervat dat leverbaar is met een inhoud van 300 tot en met 2000 liter. Sommige systemen, zoals de allSTOR van Vaillant, combineren een buffer en boiler in één toestel. In tegenstelling tot een gewone drinkwaterboiler, is de allSTOR niet gevuld met drinkwater, maar met CV water. Het warmwater wordt door de warm water module opgewarmd. Door toepassing van zonne-energie heeft dit systeem een grote invloed op de primaire energie behoefte van een gebouw. Bij voldoende zon-instraling kan de temperatuur in het buffervat oplopen tot 95°C.

Vaillant
Bron: Vaillant

Energiebespaarfonds

Naast de nieuwe subsidieregeling kunnen woningeigenaren die willen investeren in een energiezuiniger huis sinds begin vorig jaar ook een beroep doen op het Nationaal Energiebespaarfonds, waarbij een lening kan worden afgesloten om bijvoorbeeld de aanschaf van hoogrendementsglas, dakisolatie of zonnepanelen te financieren.

Gemiddelde besparing met een hybride waterpomop

Een hybride warmtepomp levert een gemiddeld huishouden een besparing op de energierekening op van tussen de 200 en 300 euro per jaar en kost tussen de 5.000 en 7.000 euro. Een huishouden kan hiervoor tot 1.500 euro subsidie aanvragen, afhankelijk van het type warmtepomp.

Wanneer kan de ISDE aangevraagd worden?

De aanvragen kunnen ingediend worden vanaf 4 januari 2016 tot en met 31 december 2016. De Rijksoverheid behandelt de aanvragen op volgorde van binnenkomst.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.