Warmtepomp voor je appartement: 7 tips

Overweeg ook jij de aanschaf van een warmtepomp? Gebruik dan deze tips!

Gepubliceerd: 19 november 2018


Naast zonnepanelen, LED verlichting en andere items die je appartement kunnen verduurzamen, zijn er nu ook steeds meer appartementseigenaren die een warmtepomp kopen.

Deze warmtepomp maakt je appartement namelijk nog duurzamer, en zou je daarnaast ook zomaar eens flink op de kosten kunnen besparen.

1. Installatie warmtepomp

Heb je een enkel appartement, of wellicht een heel complex? In geval van een enkel appartement is het natuurlijk moeilijk om een warmtepomp te installeren, maar wanneer je dit voor het hele complex (of in overleg met andere eigenaren) kunt doen, kun je er veel voordeel uit halen.

2. Lage temperatuur verwarming

Duurzaam wonen wordt steeds belangrijker. Niet alleen voor de overheid, maar ook voor de huurders van appartementen en woningen. Het kan dan ook zeker geen kwaad om te investeren in lage temperatuur verwarming zoals wand- of vloerverwarming. Niet alleen verhoogt dit de waarde van het appartement, maar het werkt ook perfect met warmtepompen.

3. Subsidies duurzaam wonen

Een upgrade zoals een warmtepomp hoeft ook helemaal niet duur te zijn. De overheid geeft verschillende subsidies  voor initiatieven op het gebied van duurzaam woen. Deze subsidies kunnen er uiteindelijk voor zorgen dat je minder kosten maakt, en uiteindelijk toch een hoger huurbedrag mag vragen.

4. Pomp op omgevingslucht

Naast de warmtepompen die gebruik maken van het grondwater (welke je alleen aan kan schaffen in samenwerking met andere appartementen eigenaren in het complex) zijn er ook warmtepompen die gebruik maken van de omgevingslucht. Deze warmtepompen zijn natuurlijk ideaal voor het appartement. Ze halen een lager rendement, maar zijn de beste vervanger van grondpompen.

5. Beschikbare ruimte

Een warmtepomp neemt minder ruimte in beschikking dan je misschien zou denken. Met slecht 1 vierkante meter heb je al genoeg ruimte beschikbaar voor de installatie van een warmtepomp. Mocht je geen grond tot je beschikking hebben, dan zou je zelfs een buitenunit aan de buitenkant van het appartement kunnen installeren.

6. Beperk geluidsoverlast

Een pomp buiten de muren van het appartement kan natuurlijk geluid maken: en dit geluid kan door onder- en bovenburen als vervelend worden ervaren. Zorg dus dat je, wanneer je een pomp aan de buitenkant van het appartement installeert, een stille variant van de warmtepomp aanschaft om klachten en irritaties in de toekomst te voorkomen.

7. Het hoeft niet duur te zijn

Een appartement heeft natuurlijk minder oppervlak te verwarmen dan een gehele woning. Dit houdt in dat je warmtepomp van goede kwaliteit moet zijn, maar niet zoveel hoeft te kosten als wanneer dit het geval zou zijn bij een alleenstaande woning.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Kennisbank Gerelateerd
Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.