Gerelateerde suggesties:

Asbest Liftmachinekamer

Er is asbest aangetroffen in de liftmachinekamer. Dan is het goed om te weten hoe u daar als beheerder, VvE of eigenaar mee omgaat.
LEES VERDER

Er is asbest aangetroffen in de liftmachinekamer. Dan is het goed om te weten hoe u daar als beheerder, VvE of eigenaar mee omgaat. Wij raden u aan deze informatie goed te bewaren.

Wat is asbest eigenlijk?

Asbest is een verzamelnaam voor diverse natuurlijke mineralen, opgebouwd uit fijne, microscopisch kleine vezels. Langdurige blootstelling aan asbest of het inademen van asbestvezels kan op termijn leiden tot ziektes als stoflongen, longkanker en buikvlieskanker.


Hoe herken ik asbest?

Voor een leek is asbest lastig te herkennen. Het heeft verschillende kleuren (wit tot lichtgrijs), maar is vaak verwerkt in materialen die allerlei kleuren hebben. Asbest wordt gekenmerkt door de vezelige structuur, die vooral te zien is op breukvlakken. Asbest komt vooral voor in oudere gebouwen.


Wat moet ik doen bij asbest?

Hoewel het niet verboden is, is het niet aan te raden asbest zelf te verwijderen. Het verkeerd verwijderen van asbest is schadelijker dan het laten zitten. In sommige gevallen hoeft asbest niet te worden verwijderd. Schakel een professioneel en gecertificeerd asbestinventarisatiebedrijf in. Blijft de asbest zitten, stel dan in elk geval een asbestbeheersplan op, waarin u vastlegt wat er wel en niet in die ruimte mag gebeuren. Zo voorkomt u dat iemand daar over een paar jaar per ongeluk gaat boren.


Ben ik verplicht periodiek een asbestinspectie te laten uitvoeren?

Nee, dit bent u niet verplicht. Ook is het niet verplicht om asbest binnen (wanneer het in goede staat verkeert) te verwijderen.

Wat zegt de wet?

Volgens het Arbeidsomstandighedenbesluit is het beroepsmatig bewerken en verwerken van asbest verboden. Schakel als beheerder, eigenaar of VvE voor de verwijdering van asbest een gespecialiseerd en gecertificeerd bedrijf in. Voor het verwijderen van asbest is sinds 2012 geen sloopvergunning meer nodig. Wel moet de verwijdering digitaal worden gemeld bij de Inspectie SZW.


Voor meer informatie over asbest in liften: 0172-501017 en www.bellboy.nl.

Meer weten?
Vraag hier vrijblijvend informatie aan

Aanvragen

Bekijk ook

Reacties

Bellboy Lifttechniek BV
Professional
Meer weten?
Vraag hier vrijblijvend informatie aan

Aanvragen