Akoestische isolatie OF absorptie

We zien vaak dat men het verschil tussen akoestische isolatie en absorptie niet duidelijk heeft, terwijl beiden absoluut een eigen functie hebben in het creëren van een optimaal leefcomfort.

Geplaatst door: Fonofloor

Akoestische isolatie OF absorptie; een duidelijk verschil

Men vindt het vaak moeilijk om het optimale leefcomfort te creëren in een slaap-, werk- of leefruimte, geluid is hier een belangrijk onderdeel van. Want wanneer je er dan achter komt dat iets moet gebeuren, wat moet dat dan zijn? We zien vaak dat men het verschil tussen akoestische isolatie en absorptie niet duidelijk heeft, terwijl beiden absoluut een eigen functie hebben.

Geluidsabsorptie

Geluidsabsorptie wordt toegepast om het geluidsniveau binnen de ruimte als prettiger te laten ervaren. Het zorgt voor het stoppen van trillingen, wat geluid in wezen is. Deze geluidsgolven verdwijnen als het ware in de materialen die in de ruimte te vinden zijn. Hoe groter het absorberende vermogen van het obstakel des te minder geluidsgolven worden weerkaatst. Voor absorptie worden schuimen of wollen gebruikt, ook meubels en begroeiing zorgen voor geluidsabsorptie.

Bij absorptie is een belangrijk doel de nagalmtijd zo kort en klein mogelijk te houden. Wanneer je in een lege ruimte praat galmt dit enorm. Hier kun je bijvoorbeeld slecht een telefoongesprek houden, omdat dat erg storend is. Een aantal voorbeelden van absorberende elementen in een ruimte zijn bijvoorbeeld, tapijt, systeemplafonds, gordijnen, akoestische wandpanelen etc. Vaak wordt in concertgebouwen of grote ruimtes zoals aula’s of hallen in bedrijven in scholen veel aandacht besteed aan geluidsabsorptie.

Geluidsisolatie

Het toepassen van geluidsisolatie noem je akoestisch isoleren. Geluidsisolatie zorgt ervoor dat het geluid van de ene ruimte in de andere ruimte niet storend hoorbaar is. Dit kan dus isolatie tussen de verschillend ruimten en appartementen of tegen geluid van buitenaf zijn. Geluid wordt niet geïsoleerd door schuim of wol. Voor zowel contactgeluidisolatie als luchtgeluidisolatie is massa belangrijk, maar er gelden net iets andere regels. Bij contactgeluidisolatie geldt het massa-veer-massa principe, toegepast in zwevende dekvloeren. Voor luchtgeluidisolatie is de massa doorslaggevend, zoals bij fonoblock.

Contactgeluidisolatie wordt uitgedrukt in het gemeten geluidsniveau en luchtgeluidisolatie wordt uitgedrukt in het niveau van geluidsreductie die optreedt door toepassing van het isolerende materiaal. Klik hier als u hier mee over wilt weten.

In het kort

Zo ziet u dat geluidabsorptie en geluidsisolatie absoluut twee verschillende begrippen, die op geheel eigen wijze beïnvloed worden. Om kort samen te vatten: geluidsabsorptie gaat om geluidsniveau binnen de ruimte. Geluidsisolatie zorgt ervoor dat het geluid van de ene ruimte in de andere ruimte niet storend hoorbaar is.

Interessante links

Klik hier als u meer wilt weten over contactgeluidisolatie

Bedrijvengids Geplaatst door
Fonofloor

Fonofloor

Zuid Willemsvaart 14, 5211 NX  s-Hertogenbosch

Bedrijvengids Wilt u meer weten?

Vraag vrijblijvend informatie aan.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.