Automatische schuifdeur

Waar moet ik op letten bij een automatische schuifdeur? Beleid en techniek hand in hand. Esthetica, comfort en veiligheid.

Waar moet ik op letten bij een automatische schuifdeur?

Zit u te denken om een automatische schuifdeur aan te schaffen? Een automatische schuifdeur biedt vele mogelijkheden voor een gebruiksvriendelijke toegang. Echter zijn er vele opties en accessoires mogelijk waardoor men het bos door de bomen niet meer ziet. In dit artikel willen we u meer informeren over het aanschaffen van een automatische schuifdeur

Gebruik

Waar wilt u de automatische deur toepassen? Is dit in de gevel bij een entree of inpandig in uw gebouw? Komen er grote mensenmassa’s doorheen of enkele personen gedurende de dag? Er zijn eventueel speciale brandwerende of extra inbraakwerende schuifdeuren mogelijk.

Kleur

De aluminium profielen en de kap van de aandrijving zijn geanodiseerd aluminium van materiaal. Dit kan vrijwel in elke ral-kleur worden gepoedercoat. Dit met of zonder structuur.

Glas

Er zijn heel veel soorten glas mogelijk. Zoals in bovenstaand punt benoemd ligt het meestal aan de profielserie welk glas er toegepast kan worden. Inpandig wordt vaak 10 mm gelaagd glas toegepast en in de gevel meestal 22, 24 of 28 mm isolatieglas. Soorten glas dat toegepast kunnen worden zijn onder andere: gelaagd glas, isolatieglas, melkglas, gekleurd glas, slagvast glas, kogelwerend glas en explosiewerend glas.

Profielserie

Automatische schuifdeuren bestaan uit een aandrijving en panelen van glas en aluminium of stalen profielen. Er zijn verschillende profielen mogelijk waar verschillende soorten glas in gaan. Zo zijn er ongeïsoleerde profielen en geïsoleerde profielen. De ongeïsoleerde profielen hebben een lagere RC-waarde. RC-waarde staat voor de thermische weerstand. Een Geïsoleerd profiel is meestal thermisch onderbroken waardoor de koudebrug in het profiel wordt verbroken. Ook kan het zijn dat de geïsoleerde profielen gevuld zijn met een isolatiemateriaal. Een groter / breder profiel geeft een andere uitstraling dan een subtiel klein en smal profiel. Bedenk daarom goed wat voor een aanzicht de elektrische schuifdeur zou moeten krijgen.

Vloerafwerking / vloergeleider

Er zijn verschillende soorten geleiders mogelijk. Er kan bijvoorbeeld een gehele vloergeleiding in de grond gemonteerd worden waar de bewegende panelen doorheen schuiven. Of er kan een blokje op de grond gemonteerd worden (niet in de doorgang uiteraard) waar de schuivende panelen overheen glijden. Het voordeel van de vloergeleider over de hele breedte is dat de deur beter geleid en dit is inbraakwerender. Het nadeel is dat vuil zich gaat ophopen in deze geleiding waarna de deur stroever kan gaan lopen.

Onderhoud

Het is belangrijk om jaarlijks onderhoud uit te laten voeren aan uw automatische schuifdeur. De EN 16005 norm verplicht dit zelf voor eigenaren van een automatische schuifdeur. Wanneer er jaarlijks onderhoud uitgevoerd wordt, zal de levensduur van een automatische deur verlengen met 30%.

Dubbelvleugelig of enkelvleugelig

Men zou vooraf moeten bedenken aan de gewenste doorgangsopening. Een schuifdeur kan in verschillende uitvoeringen voorkomen. Het ligt hierbij wel aan de afmetingen en de situatie. Zo kan er bijvoorbeeld in een dagmaat (opening) een enkelvleugelige schuifdeur met vast zijlicht gemonteerd worden, maar ook een dubbelvleugelige schuifdeur die aan beide kanten voorbij de dagmaat schuift. Hierbij creëert u een grotere doorloopbreedte en dus een snellere doorloop. Uiteraard moeten de twee bewegende panelen wel voorbij de dagmaat kunnen schuiven. Indien er echt ruimtegebrek is kan er worden gekozen voor een telescopische schuifdeur.

Veiligheid

Een installatiebedrijf en eigenaren van een automatische schuifdeuren dienen zich te houden aan bepaalde wet- en regelgeving waarvan onder andere de EN 16005 norm. Deze norm vermeldt het een en ander over horizontaal bewegende deuren.

Meestal wordt er standaard in de aandrijving een elektrisch slot gemonteerd. Dit is een slot die het bewegend paneel vast houdt. Voor extra veiligheid kunnen er sloten bijgezet worden. Dit kunnen haaksloten, pensloten of espagnoletsloten zijn.

Verder kan de aandrijving aangesloten worden op de brandmeldinstallatie. Hierbij zal de deur openen of sluiten in geval van brand. Dit ligt aan de situatie op locatie.

Door het toepassen van detectiesensoren met ingebouwde veiligheidsvelden zal de deur openen wanneer iemand hier op af komt lopen. Het veiligheidsveld zorgt er voor dat de elektrische schuifdeur niet sluit wanneer er iemand tussen staat.

Ook is het belangrijk dat de juiste stickers op de deur geplakt worden. Hierdoor kunnen bezoeker zien dat er glazen panelen staan zodat ze er niet tegen aan lopen. Het klinkt misschien gek, maar in de praktijk gebeurd het. Passende verlichting speelt hier uiteraard ook een rol bij.

Aansturing

Elke schuifdeur wordt bedient met een programmaschakelaar. Dit is een bedieningskastje waarbij de deur in verschillende standen gezet kan worden. De meest voorkomende standen zijn:

-   Automatisch. De deur reageert op sensoren of druknoppen en sluit             automatisch.
-   Open. De deur staat permanent open.
-   Gesloten. De deur is permanent gesloten indien aanwezig met elektrisch slot
-   Eenrichtingsweg. Men kan alleen naar buiten maar niet naar binnen.
-   Winterstand. De deur gaat niet helemaal open. Dit om kou binnen tegen te       gaan.

De deur kan op verschillende manieren open worden gestuurd. Dit kan onder andere door:
-   Sensor
-   Drukknop
-   Sleutelschakelaar
-   Pas- of taglezer
-   Codetableau
-   Handzender
-   Vingerscan

Montage

Montage van een automatische schuifdeur is te ingewikkeld om zelf te doen. Hier zijn genoeg bedrijven voor die dit voor u kunnen verzorgen. Het gespecialiseerd bedrijf kan ook de parameters van de deur zoals openingssnelheid, openingstijd en sensorveld instellen.
Bij de oplevering van een automatische deur is het installatiebedrijf verplicht een handleiding af te geven aan de gebruiker / eigenaar. Hierin kan men precies lezen hoe de deur werkt en hoe deze bedient moet worden.

Kosten bij storing

Let ook op welke kosten het bedrijf in rekening brengt bij storing. Installatiebedrijven werken meestal met verschillende soorten kosten. Zo betaald men lagere kosten indien er een servicecontract is afgenomen. Alsnog moet hierbij gekeken worden wat de kosten exact zullen worden. Een bedrijf kan voor weinig een servicecontract aanbieden, maar bij geval van nood alsnog zeer hoger kosten in rekening brengen. Oordeel daarom niet alleen op de kosten van het contract.

Ook de voorrijkosten kunnen erg verschillend zijn per bedrijf. De voorrijkosten buiten kantooruren, in het weekend en op feestdagen kunnen soms erg hoog zijn.

Het uurloon is ook afhankelijk van het type klant. Heeft de klant een servicecontract? En zo ja welke? Bedrijven bepalen aan de hand van de afgenomen servicecontracten het uurloon voor de klant.

Bedrijf

Bij het kiezen van een installatiebedrijf moet men onder andere kijken naar wat voor een bedrijf het is. Is het een groot bedrijf waarbij men meer zekerheid heeft op het gebied van bestaan? Of is het een kleiner bedrijf waarbij men goedkoper uit is en de service beter is? Uiteraard zijn hier ook tussenwegen in. Informeer bij het bedrijf naar het type aandrijving dat zij leveren. Is het eigen fabricage of komt de aandrijving van een fabriek dat zich al jaren lang heeft bewezen? Kopen zij rechtstreek bij de fabriek of zit er een importeur / partij tussen?

Aandrijving

Elk bedrijf heeft vrijwel haar eigen aandrijving. En elke aandrijving is anders in formaat. Informeer naar welke type er mogelijk is voor de deur die u wilt en wat de afmetingen zijn van de aandrijving. De aandrijving kan op kleur gepoedercoat worden.

Bedrijvengids Geplaatst door
Entrance Automatische Deuren B.V.

Entrance Automatische Deuren B.V.

Wattstraat 10, 3771 AG  Barneveld

Bedrijvengids Wilt u meer weten?

Vraag vrijblijvend informatie aan.

Kennisbank Meer van Entrance Automatische Deuren B.V.
Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.